Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή των παιδιών

Photo credits: freepik.com    
Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας σήμερα. Μία ημέρα που έχει στόχο την ανάδειξη της αξίας του θεσμού της οικογένειας και αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια, ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Η οικογένεια αποτελεί τον πρωταρχικό πυρήνα της κοινωνίας και έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες μιας δίκαιης κοινωνίας. Το τρίπτυχο συμπληρώνει η αγορά εργασίας χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και οι μηχανισμοί κοινωνικής προστασίας.

Η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική σχέση που δημιουργείται για έναν άνθρωπο, η οποία, επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη των παιδιών, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.

Η οικογένεια είναι η πιο σημαντική κοινωνική ομάδα στη ζωή των παιδιών. Είναι αυτή που μπορεί να τα εκπαιδεύσει να έχουν μια θετική στάση για τη ζωή, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, να εκφράζουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους στον κατάλληλο χώρο και χρόνο, να επιβάλλονται στις παρορμήσεις τους, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να κάνουν σωστές επιλογές, να σέβονται το περιβάλλον, να συνεργάζονται, να δημιουργούν και να διατηρούν καλές σχέσεις, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Photo credits: freepik.com
Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Παράλληλα, η οικογένεια θα πρέπει να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να αποκτά νέες δεξιότητες. Ο ρόλος του γονιού θα πρέπει να είναι μια εξελικτική διαδικασία, να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, κατανόηση, ευελιξία, σταθερές αξίες, να προσφέρει συναισθήματα ασφάλειας, ικανοποίησης και χαράς στο παιδί.

Η οικογένεια θα πρέπει να λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας για τα παιδιά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

  • των κανόνων και των ορίων που καθορίζει μία οικογένεια
  • της ταύτισης των γονιών ως προς τον χειρισμό καθημερινών θεμάτων και προβλημάτων
  • του κοινού ποιοτικού χρόνου (καλή επικοινωνία, δραστηριότητες, οικογενιακό τραπέζι, κ.λπ.)
  • της ενσυναίσθησης των γονιών προς τα παιδιά
  • ενός ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος
  • της ενθάρρυνσης των παιδιών

Η καλή, αρμονική σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών προσφέρει προστασία, σταθερότητα, ηρεμία και αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά, ακόμα και όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Καλή σχέση δεν σημαίνει απουσία συγκρούσεων, αλλά ποιοτικός χρόνος, ανοιχτή και άμεση επικοινωνία, μοίρασμα, υποστήριξη.