Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες

Photo credits: freepik.com 
Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την οποία καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τη γλωσσική καλλιέργεια και έκφραση, συντελεί στην απόκτηση γνώσεων, εξοικειώνει το παιδί με νέες ιδέες και αξίες και βελτιώνει την συγκέντρωση προσοχής και τη μνήμη, μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το CKG προτείνει 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες.

"Οι πρώτες ιστορίες του μωρού" της Lilly Murray - Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ηλικίες: 0-3 μηνών+
Τώρα που γίνατε γονείς αναρωτιέστε πώς μπορείτε να περάσετε ευχάριστα μαζί με το βρέφος σας τις ώρες που είναι ξύπνιο και να του προσφέρετε τα κατάλληλα για την ηλικία του ερεθίσματα. Καθίσετε μαζί αγκαλιά και διαβάστε του μεγαλόφωνα ιστορίες από βιβλία που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με ειδικούς στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφώσετε έναν αναγνώστη ή μια αναγνώστρια από… κούνια και θα βοηθήσετε το μικρό σας να καλλιεργήσει την αγάπη του για το βιβλίο, κατακτώντας παράλληλα και τα ηλικιακά ορόσημα. Τα καρτονέ βιβλία της σειράς «Οι πρώτες ιστορίες του μωρού» της Λίλι Μάρεϊ, με την ειδικά μελετημένη εικονογράφηση της Τζέιν Φόστερ, θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε καθέναν από τους τέσσερις τίτλους περιλαμβάνονται τέσσερις αξιολάτρευτες ιστορίες, που είναι σύντομες σε έκταση, γραμμένες σε στιχάκια, με απλές λέξεις.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες
"Η πιο σύντομη ιστορία για καληνύχτα!" της Louise Fitzgerald - Εκδόσεις Ψυχογιός
Ηλικίες: 3+
Δέκα λέξεις. Τόσες έχει αυτή, που είναι η πιο σύντομη ιστορία καληνύχτας του κόσμου! Αλλά πριν ξεκινήσουμε… πες δυνατά: Υπόσχομαι να κοιμηθώ μόλις τελειώσει αυτό το βιβλίο. Και ο μεγάλος πρέπει να υποσχεθεί: υπόσχομαι να διαβάζω με την καλύτερη φωνή μου. Ας ξεκινήσουμε. Αλλά πρώτα πρέπει να κάνεις ένα καλό ζέσταμα στη φωνή σου. Μα, μα, με, λα, λοοοο, φα, φα, φο, πλο, κάλτσες βρομερές και κοιλίτσες τουρλωτές. Έπειτα τεντωνόμαστε. Μετά βολευόμαστε στο κρεβάτι. Και ύστερα αφρατεύουμε τα μαξιλάρια. Έπειτα φτιάχνουμε το ύφος μας, προσέχουμε να μην προσπεράσουν οι μεγάλοι καμιά σελίδα. Κι ύστερα ξεκινάμε… Μια φορά κι έναν… Α για μισό λεπτό… Τα παιχνίδια σου στο κρεβάτι γιατί έχουν έρθει; Τελικά είναι δέκα λέξεις αυτή η ιστορία. Όταν αρχίσει!
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες

"Το Καταφύγιο της Λύπης" των Anne Booth, David Litchfield - Εκδόσεις Μάρτης
Ηλικίες: 4+
Η Λύπη ήρθε να ζήσει μαζί μου κι έτσι φτιάχνω γι’ αυτήν ένα καταφύγιο. Ένα  αγόρι φτιάχνει ένα ασφαλές μέρος όπου η Λύπη του θα μπορεί να γίνεται πολύ, πολύ μικρή ή και πολύ, πολύ μεγάλη, να κάνει φασαρία ή να μείνει ήσυχη. Το αγόρι θα μπορεί να την επισκέπτεται όποτε έχει ανάγκη ή όποτε εκείνη το καλεί. Θα ξέρει, όμως, πως κάποτε η Λύπη θα καταφέρει να βγει από το καταφύγιο και θα κοιτάξουν μαζί τον όμορφο κόσμο.
Μία συγκινητική ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδιά να συμφιλιωθούν με τα αρνητικά συναισθήματά τους, να τα διαχειριστούν και να προχωρήσουν μπροστά.
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες

"Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο" της Στέργιας Κάββαλου - Ελληνοεκδοτική 
Ηλικίες: 6+
Η Νανά ξυπνάει το πρωί να πάει σχολείο και αντικρίζει στο δωμάτιό της έναν μεγάλο ροζ ελέφαντα. Δεν πιστεύει στα μάτια της… Είναι αλήθεια; Μπορεί να το φαντάστηκε, ακόμα και να το ονειρεύτηκε! Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και ανησυχεί που η μαμά της συμπεριφέρεται σαν να μην τον βλέπει. Ο μόνος που τρομάζει και φωνάζει «Ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο!» είναι ο μικρός της αδερφός. Τότε, κινητοποιείται όλη η οικογένεια, για να αντιμετωπίσει τον απρόσκλητο αυτόν επισκέπτη. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη γνωστή έκφραση «a pink elephant in the room that nobody talks about it» («ένας ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο για τον οποίο κανείς δεν μιλάει»). Για τα προβλήματα που υπάρχουν, μα επιμένουμε να αγνοούμε, και η αρχή της λύσης τους είναι η παραδοχή της ύπαρξής τους.
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες
"Η ιστορία της Τζο: Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο" της Elena Buray - Εκδόσεις Καπόν
Ηλικίες: 7+
«Με λένε Lena Bulay, είμαι εικονογράφος κι έχω έναν αγαπημένο σκύλο, την Τζο. Όταν ήταν κουτάβι, η Τζο ζούσε αδέσποτη στον δρόμο. Αργότερα βρέθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, μέχρι να καταλήξει στο καινούργιο της σπιτικό! Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τα σκυλιά. Αλλά μελέτησα, διάβασα, πήγα σε σεμινάρια, συμβουλεύτηκα ειδικούς, και έμαθα πώς να επικοινωνώ σωστά μαζί της. Κάναμε πολύ δρόμο οι δυο μας: η Τζο δεν είναι πια ένα φοβισμένο κουτάβι, αλλά ένα χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση σκυλί». Διηγούμενη την ξεχωριστή και πολύ προσωπική της ιστορία, η συγγραφέας μάς καλεί στον συναρπαστικό κόσμο των σκύλων, των καλύτερων φίλων του ανθρώπου. Στο βιβλίο υπάρχουν οι «προσωπικές» σελίδες, που είναι εικονογραφημένες με τέμπερες σε έντονα και ζωντανά χρώματα. Διαφοροποιούνται έτσι από τις μαυρόασπρες σελίδες, που περιέχουν πρακτικά στοιχεία. Οι μικροί (αλλά και οι ενήλικες!) αναγνώστες, όλοι όσοι αγαπούν τους σκύλους, θα βρουν πολλές και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις σκυλίσιες ράτσες και συνήθειες, θα διαβάσουν γεγονότα από την ιστορία και την ζωολογία. Κυρίως, όμως, θα μάθουν πώς να φροντίζουν το κατοικίδιό τους. Το βιβλίο δεν κρύβει τίποτα από την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουμε όταν υιοθετούμε έναν σκύλο. Αντιμετωπίζει τις ζόρικες ερωτήσεις και τα πιθανά προβλήματα με τρόπο προσιτό στα παιδιά. Και πλημμυρίζει από αγάπη και τρυφερότητα γι’ αυτά τα τετράποδα πλάσματα που τόσο πολύ καλυτερεύουν την ζωή μας.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 7 παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες
"Η μπάλα" του Αλέξη Κυριτσόπουλου - Εκδόσεις Ίκαρος
Ηλικίες: 8+
Ένα μακρινό καλοκαίρι, ένα νησί-φυλακή, οι εξόριστοι και οι παράξενες διακοπές της συζύγου του διοικητή Μενέλαου Καρατάδε. Ένα οικογενειακό πορτραίτο που θα ολοκληρωθεί με αντάλλαγμα… μια μπάλα. Μια αληθινή ιστορία ειπωμένη πριν πολλά χρόνια αναδύεται στο φως -και στο χαρτί- με τη συγκινητική χρωματική ευαισθησία και σχεδιαστική ενάργεια του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Μια διαχρονική ιστορία για μικρούς και μεγάλους για την δύναμη της φαντασίας και της δημιουργίας. Ένα μικρό κομψοτέχνημα για το αδάμαστο της ανθρώπινης ψυχής.
"Η μπάλα" του Αλέξη Κυριτσόπουλου - Εκδόσεις Ίκαρος
"Η ιστορία βλέπει" της Φωτεινής Φραγκούλη - Εκδόσεις Πατάκη 
Ηλικίες: 9+
Ό,τι κι αν κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, η ιστορία έχει τα δικά της μάτια και βλέπει. Μέσα σε μια νύχτα τρομερή, ο Άχμετ χάνει τη σκέπη του, χάνει τον πατέρα του. Πρέπει τώρα ν’ αφήσει το σχολείο και να πάρει τη θέση του στη δουλειά, να γίνει χτίστης. Κι ας τον καμαρώνουν όλοι που ήταν να γίνει δάσκαλος, τόσο καλός μαθητής που είναι. Πήραν με τον θείο του λοιπόν να σοβαντίζουν το εσωτερικό της εκκλησίας.Τα πρόσωπα των αγίων, τις ζωγραφιές στους τοίχους, τ’ αριστουργήματα. Ο Άχμετ πρέπει να κρύψει το ωραίο. Πώς να το κάνει αυτό;
i_istoria_vlepei_tis_foteinis_fragkoyli