Παιδί Ιχθύς: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του

Photo credits: freepik.com 
Ο μικρός Ιχθύς, γεννημένος μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 20 Μαρτίου, είναι ένα παιδί ονειροπόλο και ευαίσθητο, επικοινωνιακό και συναισθηματικό, εσωστρεφές και καλόβολο, αλλά παράλληλα, αφηρημένο και αναποφάσιστο.

Έχει ανάγκη από την παρουσία και τη φροντίδα των γονιών του, από σταθερότητα και κατανόηση, καθώς επίσης, από τρυφερότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη, γιατί είναι ευάλωτο.

Mπορεί να είναι ένα σιωπηλό παιδί και συχνά απόμακρο, όμως η διαίσθησή του το βοηθά να αντιλαμβάνεται από μικρή ηλικία όσα συμβαίνουν γύρω του. Καταλαβαίνει αμέσως κάθε αλλαγή στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων στο περιβάλλον του.

Το μικρό σας "ψαράκι" έχει πλούσια φαντασία και κάποιες φορές μπορεί να επινοεί ιστορίες, τις οποίες βιώνει έντονα, σαν να είναι πραγματικές. Άλλοτε, η φαντασία του το βοηθά να φτιάξει ένα κόσμο παρηγορητικό, όπου αναζητά την ασφάλεια. Είναι καλό να προστατεύετε τον μικρό Ιχθύ από άσχημες ή ωμές εικόνες, που μπορεί να του δημιουργήσουν φοβίες.

Σε μικρή ηλικία, το ενθουσιάζουν δραστηριότητες με λέξεις και ήχους όπως τραγούδια, νανουρίσματα, ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών. Επίσης, ως γονείς είναι σημαντικό να του δώσετε τα μέσα για να εκφράσει το συναισθηματικό του κόσμο μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, κ.α., που θα ενισχύσουν τα ταλέντα του.

Σε μικρή ηλικία, τα "ψαράκια" δύσκολα πλησιάζουν άτομα εκτός της οικογένειας ή αυτά που γνωρίζουν καλά. Είναι ντροπαλά, αλλά όταν νιώσουν οικειότητα και αποδοχή ξεδιπλώνουν όλες τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα τους. Προτιμούν πάντως τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς μέσα στις μεγάλες ομάδες νιώθουν ότι χάνουν την ταυτότητά τους. Είναι δοτικά, συμπονετικά και βοηθούν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στο σχολείο είναι αγαπητά στους δασκάλους λόγω του ήσυχου χαρακτήρα τους. Από την άλλη, την ώρα του μαθήματος δεν είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένα, κάτι που συμβαίνει και στη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι. Τους ταιριάζει ένα σχολικό περιβάλλον αρμονικό, χωρίς ανταγωνισμό. Άσχετα από τις δυνατότητές τους ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να είναι ανασταλτικός για τις σχολικές του επιδόσεις, γι' αυτό είναι σημαντικό να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους.