Παιδιά και στοματική υγιεινή: 5 συμβουλές για γερά δόντια

Photo credits: freepik.com
Η φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την υγεία των δοντιών των παιδιών μας, αλλά και για να τους μάθουμε να εφαρμόζουν καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, συμβάλλοντας στην πρόληψη της τερηδόνας, της νόσου των ούλων και άλλων οδοντικών προβλημάτων.

Είναι καλό να ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα δοντάκια του παιδιού σας απ' όταν εμφανιστούν τα πρώτα νεογιλά δόντια, καθώς η κακή στοματική υγιεινή έχει επιπτώσεις τόσο από πλευράς φυσιολογίας, όσο και αισθητικής. Τα προσωρινά δοντάκια παίζουν σημαντικό ρόλο στη σίτιση, την κατάποση, την εκμάθηση της ομιλίας, καθώς και στην ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών. Εάν τα νεογιλά δόντια πέσουν πρόωρα, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα του συνδρόμου του μπιμπερό, τα μόνιμα δόντια δεν θα έχουν πλέον έναν «οδηγό» για να βρουν τη θέση τους, συνεπώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθούν στραβά.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής, θα πρέπει να τους διδάξετε τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος, τη χρήση οδοντικού νήματος και της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρό τους. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά:

Βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα
Ο καθαρισμός των δοντιών και του στόματος είναι το πιο σημαντικό και βασικό μέρος της στοματικής υγιεινής. Ένα παιδί που δεν έχει δόντια εξακολουθεί να χρειάζεται να καθαρίζεται το στόμα του τακτικά. Μετά από ένα γεύμα, θα πρέπει να καθαρίσετε το στόμα του μωρού, σκουπίζοντας απαλά τα ούλα με ένα βρεγμένο πανί.

Για τα πρώτα δοντάκια του παιδιού σας χρησιμοποιήστε μια ποσότητα οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο σε μέγεθος μπιζελιού και μια παιδική οδοντόβουρτσα.

Μόλις το παιδί γίνει 2 ετών, αφήστε το να αρχίσει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, με τη δική σας επίβλεψη, το οποίο θα πρέπει να γίνετε δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βουρτσίζει τα δόντια του για δύο λεπτά, έχοντας ένα χρονόμετρο στο μπάνιο ή παίζοντας ένα τραγούδι που διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά.
Photo credits: freepik.com
Παιδά και στοματική υγιεινή: 5 συμβουλές για γερά δόντια
Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα
Μια οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες ή όταν οι τρίχες ξεφτίσουν, όποιο συμβεί πρώτο. Ενθουσιάστε το παιδί σας με μια νέα οδοντόβουρτσα και αφήστε το να επιλέξει την αγαπημένη του. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρο
Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνετε όταν το παιδί συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής του. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πηγαίνετε για εξετάσεις ρουτίνας κάθε έξι μήνες. Έτσι, αφενός ο οδοντίατρος μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων του παιδιού, αντιμετωπίζοντας άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα σε αρχικό στάδιο και αφετέρου το παιδί θα μάθει να μην φοβάται τον οδοντίατρο.

Πείτε "όχι" σε τροφές με ζάχαρη και αναψυκτικά
Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μπορούν να δημιουργήσουν βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να αφήσουν υπολείμματα οξέος στα δόντια, καταστρέφοντας έτσι το σμάλτο των δοντιών.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει πολύ νερό
Γνωρίζατε ότι η ξηροστομία μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία πλάκας; Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να πίνει νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλετε στην καλή στοματική υγιεινή του.