Παιδική παχυσαρκία: Πού οφείλεται κατά κύριο λόγο

Μορφή επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν την αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά και ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα, ενώ το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς ενόχους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης. Η βιομηχανική επεξεργασία τροποποιεί έτσι τα τρόφιμα, ώστε να αλλάξει το περιεχόμενο, τη γεύση, το χρώμα και τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι. Επιπλέον, τα τρόφιμα αυτά τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, υψηλότερα επίπεδα σακχάρων, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών και χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών, φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Αμερική προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό μάλιστα ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία. 

Επιπλέον, η πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων από τα έτοιμα ή κατεψυγμένα γεύματα αυξήθηκε από το 2% στο 11%. Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μια ανασκόπηση είκοσι ετών από το 1999 έως το 2018, αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονιών τους.

Αναμφίβολα, η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, ώστε να τους παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους και να συμβάλλει στην καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Πηγή: ygeiamou.gr