Παιδικοί έρωτες: Πώς διαχειριζόμαστε τα πρώτα χτυποκάρδια των παιδιών

Photo credits:freepik.com  

Αν έχετε ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας, είναι πιθανό να σας πει μια μέρα ότι είναι ερωτευμένο με ένα φίλο/η, συμμαθητή/τριά του. Αυτός είναι ο πρώτος έρωτας του παιδιού σας, που συνήθως έρχεται στην ηλικία των 4-5 ετών. Όσο χαριτωμένο ή αιφνιδιαστικό μπορεί να είναι αυτό για εσάς, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε.

Αρχικά αποδεχθείτε ότι το παιδί σας μεγαλώνει. Οι πρώτοι έρωτες είναι αθώοι και δεν διαρκούν, αποτελούν, όμως, μία εμπειρία με εκπαιδευτική αξία, μια ευκαιρία εξάσκησης για μελλοντικές σχέσεις, καθώς ένα τρόπο κοινωνικοποίησης των παιδιών. 

Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα των παιδιών είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τα πρωτόγνωρα για αυτό συναισθήματα και να βάλει στέρεα θεμέλια για υγιείς μελλοντικές σχέσεις. Πώς; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν.

Πάρτε στα σοβαρά τα συναισθήματα του παιδιού
Αφήστε το παιδί μιλήσει ελεύεθρα γα ό,τι αισθάνεται. Αν τα αισθήματά του δεν έχουν ανταπόκριση, οι ειδικοί συμβουλεύουν να του εξηγήσετε ότι ένα φλερτ είναι απόλυτα φυσιολογικό και υγιές, ώστε να μην ντρέπεται και να μην αισθάνεται αμηχανία όταν βρίσκεται κοντά στο πρόσωπο του ενδιαφέροντός του.

Κάντε του ανοικτές ερωτήσεις
Βοηθήσετε το παιδί να μοιραστεί τα συναισθήματά του με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, όπως "πες μου για την/τον τάδε" ή "πώς νιώθει ο/η τάδε για σένα", μιλώντας πάντα με ενθουσιασμό και δείχνοντας ενδιαφέρον για τις απαντήσεις του.

 

Αφήστε το παιδί να διαχειριστεί όσα νιώθει Μιλήστε στο παιδί σας, όμως, δώστε του χρόνο και το περιθώριο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να βιώσει την κατάσταση.

 

 

Βοηθήστε το να διακρίνει τις υγιείς από τις προβληματικές σχέσεις
Ο παιδικός έρωτας αποτελεί μια ευκαιρία για να μιλήσετε στο παιδί σας για τις σχέσεις. Για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει τις υγιείς από τις προβληματικές, για αξίες όπως η φροντίδα, η καλοσύνη, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Βοηθήστε το να αναγνωρίζει τοξικές συμπεριφορές όπως ο εκφοβισμός, οι προσβολές και η χειραγώγηση.

 

Συζητήστε και θέστε κατάλληλα όρια στη σχέση
Αν τα συναισθήματα των παιδιών είναι αμοιβαία, συζητήστε και θέστε τα κατάλληλα όρια στη σχέση. Μιλήστε με τα παιδιά για το επιτρέπεται στην ηλικία τους, για θέματα όπως το αν και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να μείνουν μόνα τους με το αγόρι ή κορίτσι που τους αρέσει, και ποιες είναι οι κατάλληλες εκδηλώσεις αγάπης. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι το παιδί δεν παραμελεί την οικογένεια, τους φίλους, τη μελέτη, τα χόμπι του, κ.λπ., ώστε να μάθει από νωρίς τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και κοινωνικής ζωής.

Πηγή: ygeiamou.gr