Πανελλήνιες Εξετάσεις: 5 tips για λιγότερο άγχος και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας

Photo credits: freepik.com
O χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024, γεγονός που προκαλεί άγχος στους περισσότερους μαθητές. Τι μπορείς να κάνεις, ώστε να νιώσεις πιο χαλαρά και να διαχειριστείς πιο εύκολα αυτή τη στρεσογόνο εμπειρία;

Φρόντισε να φτάσεις εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο
Αν μέσα σε όλα υπάρξει και άγχος για την έγκαιρη προσέλευση στο χώρο των εξετάσεων, τότε γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η συγκέντρωση και επηρεάζεται η ηρεμία, που είναι απαραίτητη για τη διαδικασία των εξετάσεων.  

Μείνε μακριά από ανθρώπους που σου προκαλούν εκνευρισμό ή είναι αρνητικοί
Το να μείνεις μακριά από ανθρώπους που μπορεί να σε αναστατώσουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν τις εξετάσεις. Αντίθετα, είναι καλό να αλληλεπιδράς με ήρεμους και υποστηρικτικούς ανθρώπους, ων, ώστε να μπεις στις εξετάσεις με καλή ψυχολογία και έτοιμοι να ξεκινήσεις.

Πάρε βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσεις
Το να είσαι χαλαρός/ή σε βοηθάει να δώσεις όλη την προσοχή σου στις εξετάσεις. Μερικές βαθιές εισπνοές και εκπνοές θα σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς.

Μελέτησε τις ερωτήσεις
Μπορείς να υπογραμμίζεις λέξεις-κλειδιά και οδηγίες που είναι σημαντικές για την επιτυχή απάντηση στις εξετάσεις. Απάντησε πρώτα στις ερωτήσεις που γνωρίζεις και στη συνέχεια συγκεντρώσου σε αυτές για τις οποίες δεν είσαι σίγουρος/η.

Πάρε το χρόνο σου
Καθένας έχει τον ρυθμό του. Μην ασχοληθείς με το πόσο γρήγορα παρέδωσαν το τεστ κάποιοι συμμαθητές σου. Φρόντισε να εκμεταλλευτείς όλο το χρόνο που σου διατίθεται και μην ξεχάσεις να ρίξεις μια τελευταία σχολαστικλη ματιά πριν παραδώσεις την κόλλα σου.