Ποια είναι τα επαγγέλματα που θα κυριαρχούν τα επόμενα 5 χρόνια

Photo credits:  freepik.com

Το μέλλον στο εργασιακό περιβάλλον αλλάζει, όπως αλλάζει και ο κόσμος γύρω μας. Νέα επαγγέλματα φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της εργασίας, αλλάζοντας όσα ξέρουμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 1 στις 4 θέσεις εργασίας αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι θα δημιουργηθούν περίπου 69 εκατ. θέσεις εργασίας και θα καταργηθούν 83 εκατ. θέσεις μέχρι το 2027. Αυτό θα οδηγήσει σε καθαρή απώλεια 14 εκατ. θέσεων εργασίας, που αντιστοιχεί στο 2% της σημερινής απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση «Future of Jobs».

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από περίπου 800 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 11 εκατομμύρια εργαζόμενους και χρησιμοποιεί ένα σύνολο δεδομένων 673 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Οι παγκόσμιες αγορές εργασίας είναι έτοιμες για μια νέα εποχή αναταράξεων, καθώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνουν την συρρίκνωση των εργασιών που χρειάζονται υπαλλήλους και αναμένεται να καταργηθούν οι ρόλοι που μπορούν να αυτοματοποιηθούν, όπως οι θέσεις των ταμιών τραπεζών και άλλων υπαλλήλων γραφείου, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.

Περίπου το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι αναμένουν να υιοθετήσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κατά την επόμενη πενταετία.

Η εμφάνιση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί μηχανές για να προσομοιώνει την ανθρώπινη λογική και την επίλυση προβλημάτων, θα έχει ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο. Προς το παρόν, σύμφωνα με την έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει μικρότερη απειλή για τις προοπτικές της εργασίας από άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες, όπως η μειωμένη οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις στην προσφορά και ο πληθωρισμός.

Πηγή: iefimerida.gr