Ποια καθημερινή συνήθεια μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη υγεία

Photo credits: freepik.com   
Η χρήση του ανελκυστήρα είναι για τους περισσότερους καθημερινή, είτε στο σπίτι, είτε στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επιλογή της σκάλας είναι πολύ καλύτερη, καθώς συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και μας δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Preventive Cardiology 2024) στην Αθήνα, η ανάβαση έστω και μερικών σκαλιών κάθε μέρα, μπορεί αποτελεσματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

H ανάβαση έστω και μερικών σκαλιών κάθε μέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου.

"Αν έχετε την επιλογή να πάρετε τις σκάλες ή το ασανσέρ, προτιμήστε τις σκάλες, καθώς θα βοηθήσετε την καρδιά σας. Ακόμη και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και, αντίστοιχα, το σύντομο ανέβασμα μιας σκάλας θα μπορούσε να αποτελεί έναν τέτοιο εφικτό στόχο, που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα", επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophie Paddock του Πανεπιστημίου East Anglia και του Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της νεότερης αυτής μελέτης, ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως δεν ανταποκρίνεται στα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Η τακτική άσκηση θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψή τους.

Ένα άρθρο για: