Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπάσκετ

Photo credits: freepik.com   

Στη χώρα μας, όπου η καλαθοσφαίριση ή μπάσκετ, όπως έχει επικρατήσει να το λέμε, έχει αναδείξει κορυφαία ονόματα -Γκάλης, Γιαννάκης, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Αντεντοκούμπο, κ.α.- είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα.

Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα, που προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά, τόσο ως προς τη σωματική τους διάπλαση, όσο και ως προς την πνευματική ανάτπυξή τους. Επιπλέον, διαμορφώνει το ήθος και το χαρακτήρα των παιδιών.

Η Φωτούλα Βολονάκη, πρώην διεθνής καλαθοσφαιρίστρια και νυν προπονήτρια στις Ακαδημίες Μπάσκετ του Αθλητικού Ομίλου Βουλιαγμένης, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του αθλήματος για τα παιδιά.
Φωτούλα Βολονάκη
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το μπάσκετ;
Αρχικά να πούμε ότι είναι για ένα σπορ για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. Η ιδανική ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης είναι από τα 6-7 έτη.

Ποια είναι τα οφέλη του μπάσκετ για τα παιδιά;
Το μπάσκετ βοηθά στη σωστή και αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών, γυμνάζοντας ισομερώς το σώμα τους ενώ, βελτιώνει παράλληλα την ταχύτητα, την ισορροπία και την ευλυγισία τους. Τα βοηθάει να αποκτήσουν ένα αρμονικό σώμα και υψηλότερο δείκτη IQ. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυροποιεί τον οργανισμό μέσα από την φυσική άσκηση. Αναπτύσσει τις διανοητικές ικανότητές τους, γιατί είναι παιχνίδι δευτερολέπτων. Το παιδί πρέπει να σκεφτεί και να πάρει τη σωστή απόφαση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Photo credits: freepik.com 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπάσκετ
Επίσης, ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ομαδικότητα, καθώς τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να πειθαρχούν σε κοινώς αποδεκτούς κανόνες. Στα ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, τα παιδιά τείνουν να αναπτύσσουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ τους στο γήπεδο, γεγονός που οδηγεί σε βαθύτερες φιλίες, ενώ η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο διαπαιδαγώγησης. Παράλληλα, βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Μέσα από την ενασχόληση με το μπάσκετ το παιδί βελτιώνει τις λειτουργίες της αντίληψης, της αντίδρασης. της ευκινησίας και της συγκέντρωσης, τις κινητικές δεξιότητες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για κάθε άνθρωπο συνολικά. Παράλληλα αναπτύσσεται η ικανότητα του μυϊκού συντονισμού και της ισορροπίας, μέσω των τεχνικών δεξιοτήτων που καλούνται τα παιδιά να εκτελέσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως lay up, αλλαγές κατεύθυνσης, σουτ, κ.α. 

Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται οι προπονήσεις;
Οι προπονήσεις για τα παιδιά στην ηλικία των 6-10 ετών γίνονται 3 φορές την εβδομάδα.
Photo credits: freepik.com  
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του μπάσκετ

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το μπάσκετ;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εντάξει ένα παιδί στη ζωή του ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το μπάσκετ, για τους λόγους τους οποίους ανέφερα παραπάνω.

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για τα παιδιά;
Το μπάσκετ είναι ένα ιδανικό άθλημα για κάθε παιδί και η ενασχόληση από νεαρή ηλικία είναι επένδυση για το μέλλον και την συνολική υγεία των παιδιών, ανεξάρτητα από την πορεία τους στο σχολείο και το πανεπιστήμιο μετέπειτα.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει ο γονιός;
Το παιδί θα χρειαστεί μόνο την αθλητική του περιβολή δηλαδή ένα σορτς ένα μπλουζάκι και τα αθλητικά του παπούτσια.