Ποιο είναι το μυστικό που κρατά ένα ζευγάρι για πάντα μαζί

Αναζητάτε ακόμα το μυστικό της επιτυχίας πίσω από τις μακροχρόνιες σχέσεις και τα ευτυχισμένα ζευγάρια, που έχουν παραμείνει μαζί κόντρα στη φθορά του χρόνου; Αν ναι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φαίνεται πως ανακάλυψαν ποιο είναι αυτό το μυστικό.

Η συνεκτική ύλη σε μια σχέση, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που συμπεριέλαβε περισσότερα από 150 ζευγάρια σε πολυετείς σχέσεις από το 1989 ήδη, είναι το γέλιο. Οι άνθρωποι που γελούσαν περισσότερο στο πλαίσιο της σχέσης τους, δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι.

Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Robert Levenson, τα ζεύγη των συμμετεχόντων κλήθηκαν να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα ή μια διαφωνία στη σχέση τους, ενόσω βιντεοσκοπούνταν και ο πολύγραφος κατέγραφε διάφορες φυσιολογικές και ψυχολογικές αποκρίσεις τους.

Πράγματι, το γέλιο αποδείχθηκε καταπραϋντικό κατά της αγχωτικής και έντονης συζήτησης, οδηγώντας σε πιο θετικά και ευχάριστα συναισθήματα τους συντρόφους. Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε: "Παρατηρείς ότι ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο, όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του, αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στη σχέσης τους".

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το γέλιο δεν αποτελεί κάποιο "μαγικό ξόρκι", αλλά την ένδειξη μιας σχέσης όπου οι σύντροφοι επιλέγουν να το χρησιμοποιούν ως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο που βοηθά στη συνεννόηση.

Το γέλιο αναδεικνύεται σε ισχυρή "κόλλα" στις σχέσεις ανεξαρτήτως ηλικίας. Απουσία αυτής της αυθόρμητης αντίδρασης του οργανισμού έχει συνδεθεί με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικιωμένα ζευγάρια.

Επιπλέον, ενώ η εδραιωμένη αντίληψη θέλει τις γυναίκες να γοητεύονται από το χιούμορ του συντρόφου, παλαιότερη ανάλυση δέκα μελετών με περισσότερους από 2.100 ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, είχε διαπιστώσει ότι οι άνδρες με συντρόφους που έκαναν περισσότερα αστεία δήλωναν σημαντικά πιο ικανοποιημένοι συγκριτικά με τις συντρόφους αστείων ανδρών.

Πηγή: ygeiamou.gr