Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφάλειας που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά

Τις τελευταίες ημέρες, με τα περιστατικά εξαφάνισης ανήλικων παιδιών να διαδέχεται το ένα το άλλο, είναι σκόπιμο να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά μας και ότι τους έχουμε μάθει σε αυτά.  

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αγνώστους στο δρόμο, σε δημόσιους χώρους, αλλά και στο διαδίκτυο. Είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύσουμε από πιθανούς κινδύνους, χωρίς όμως να τους δημιουργήσουμε φοβίες.

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε μία σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας, ώστε να σας λέει οποιοδήποτε «μυστικό» επιχειρήσει να του εμπιστευτεί ένας άγνωστος. Εξηγούμε στο παιδί για τα επικίνδυνα μυστικά, όπως ένα «δώρο» ή μία «φιλία» που ίσως κάποιος ξένος του προτείνει. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ήδη από την ηλικία των 4 ετών, μπορούμε να δίνουμε την πρώτη καθοδήγηση στα παιδιά μας.

Γνώση προσωπικών στοιχείων

Ένα παιδί πρέπει να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού, ανάλογα με την ηλικία του.

Προσοχή στους αγνώστους

Δεν χρειάζεται να απαγορεύσουμε στο παιδί μας να μιλά με αγνώστους, αλλά πρέπει να του τονίσουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να απομακρυνθεί από κοντά μας ακολουθώντας έναν άγνωστο, ακόμα και αν εκείνος του δώσει μια καραμέλα / σοκολάτα / δώρο.

Τηλέφωνα πρώτης ανάγκης

Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει τους λεγόμενους αριθμούς ταχείας κλήσης του τηλεφώνου (ένα νούμερο που μπορούν να πατήσουν για να καλέσουν αυτομάτως π.χ. στο κινητό του μπαμπά). Έτσι, ακόμα και αν για οποιονδήποτε λόγο βρεθούν μόνα, θα είναι σε θέση να μας τηλεφωνήσουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν αριθμούς όπως το 100 και το 166, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες τους καλούν.

 Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφάλειας που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά

Αναζήτηση βοήθειας

Εξηγούμε στο παιδί ότι σε περίπτωση που χαθεί, θα πρέπει να αναζητήσει έναν αστυνομικό ή τροχονόμο και να ζητήσει βοήθεια για να βρει τους γονείς του.

Οικογενειακός κωδικός

Μια λέξη ασφαλείας, η οποία θα είναι γνωστή μόνο στα μέλη της οικογένειας και θα δίνει στο παιδί να καταλάβει αν μπορεί να εμπιστευθεί κάποιον. Αν π.χ. ένας άγνωστος το πλησιάσει λέγοντας ότι είναι φίλος του μπαμπά και της μαμάς και του ζητήσει να τον ακολουθήσει, θα πρέπει να τον ρωτήσει ποιος είναι ο κωδικός και βέβαια να τρέξει μακριά αν εκείνος δεν γνωρίζει.

Απαγορεύεται το άγγιγμα

Εξηγούμε στο παιδί, από μικρή ακόμη ηλικία, ότι κανένας δεν πρέπει να τα αγγίζει σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, εκτός τη μαμά ή τον μπαμπά και του μαθαίνουμε τον κανόνα των εσωρούχων.

Υπάρχουν και άλλοι βασικοί κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρεί κάθε παιδί όταν βρίσκεται έξω, πηγαίνει στο σχολείο, κλπ., όπως π.χ. να περπατά στο πεζοδρόμιο που έχει αντίθετη φορά από τα αυτοκίνητα ή όταν περιμένει το ασανσέρ να είναι με την πλάτη στον τοίχο, ώστε να βλέπει όποιον πλησιάζει. Διαβάστε αναλυτικά τους κανόνες εδώ.  

Εκτός από περιβάλλον γύρω μας, ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί κίνδυνοι παραμονεύουν για τα παιδιά και στο διαδίκτυο. Καθώς η τεχνολογία μπαίνει πολύ νωρίς στη ζωή τους, η ασφάλεια κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι μείζονος σημασίας και η συμβολή των γονιών είναι καθοριστική για τη σωστή χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Η εγκατάσταση φίλτρων γονικού ελέγχου δεν αρκεί. Παρακολουθούμε στενά τα μικρότερα παιδιά ενώ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Στα μεγαλύτερα παιδιά, ιδιαίτερα σε εφήβους, μιλάμε ξεκάθαρα για τους κινδύνους και τονίζουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να μοιράζονται με αγνώστους προσωπικές πληροφορίες όπως το πλήρες όνομα, η διεύθυνση του σπιτιού και οι κωδικοί για τους λογαριασμούς τους στα social media. Διαβάστε περισσότερα εδώ.