Πώς θα απαλλαγείτε από τους 7 πιο δύσκολους και συχνούς λεκέδες

Photo credits: freepik.com   

Έπεσε κόκκινο κρασί στο λευκό σας πουκάμισο; Έσταξε λάδι στο παντελόνι σας; Είδατε λεκέ από αίμα στο σεντόνι σας; Όσο κι αν προσέχουμε, όλοι κάποιοι στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους λεκέδες. Τι γίνεται όμως, με τους δύσκολους λεκέδες; 

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δράσετε γρήγορα και να ακολουθήσετε το σωστό τρόπο αντιμετώπισης.

Διαλέξαμε τους 7 πιο δύσκολους και συχνούς λεκέδες, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτούς.

Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί είναι από τους λεκέδες που αν δεν καθαριστεί επιμελώς «αφήνει στάμπα» πάνω στο ύφασμα. Σε νωπό λεκέ, ρίξτε επάνω λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα και αφήστε λίγο να δράσει. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο με κρύο νερό, ώστε να μην μείνουν στίγματα και σημάδια.

Λάδι: Καλύψτε τον λεκέ με μια παχιά στρώση ταλκ και αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τινάξτε καλά το ρούχο και τοποθετήστε στην επιφάνεια του λεκέ μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων. Τέλος, βάζετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο.

Αίμα: Όσο ο λεκές είναι ακόμα νωπός, το καθάρισμα γίνεται με τα περισσότερα κοινά απορρυπαντικά και με κρύο νερό. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει πάνω στο ύφασμα, πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο, διαλύστε 2 κ.σ. αλάτι (ή αμμωνία ή μαγειρική σόδα) σε ένα λίτρο νερό και μουλιάστε το ύφασμα σε αυτό το διάλυμα για 2-3 ώρες, αλλάζοντας συχνά το νερό.  Τέλος, πλύνετε κανονικά το ρούχο, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του..

Κόκκινα φρούτα: Οι λεκέδες από κεράσια, φράουλες, ρόδι, κ.λπ., δεν βγαίνουν εύκολα. Αν ο λεκές είναι νωπός, απλώστε μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων με ελάχιστο νερό πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Χωρίς να ξεπλύνετε, βάλτε το ρούχο για πλύσιμο στο πλυντήριο. Αν ο λεκές έχεις στεγνώσει, ρίξτε πάνω του οξυζενέ και βυθίστε το ύφασμα σε λεκάνη με χλιαρό νερό και αλάτι. Μετά από λίγα λεπτά πλύντε το στο πλυντήριο, προσθέτοντας ενισχυτικό πλύσης για τα χρωματιστά ή λευκαντικό για τα άσπρα υφάσματα.

Καφές: Αν είστε εκτός σπιτιού, δοκιμάστε να αφαιρέσετε το λεκέ με ένα μωρομάντηλο. Αν έχετε πρόσβαση σε ξύδι, βρέξτε ένα πανί με αδιάλυτο λευκό ξύδι και τρίψτε με αυτό το λεκέ, πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο.

Σοκολάτα: Σε ένα φλιτζάνι με νερό προσθέστε λίγο απορρυπαντικό για πιάτα και ανακατέψτε. Εμποτίστε ένα βαμβακερό πανί στο μείγμα και αρχίστε να καθαρίζετε προσεκτικά τον λεκέ, ώστε να μην απλώσει στο ύφασμα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβακερό πανί και να σκουπίσετε το λεκέ. Γυρίζετε το πανί συνεχώς βάζοντας οινόπνευμα και καθαρίζοντας το λεκέ, μέχρι να μεταφερθεί όλη η σοκολάτα από το ύφασμα στο πανί.
  
Ιδρώτας: Ο λεκές από ιδρώτα δεν είναι πολύ εμφανής και συχνά καθυστερούμε να πλύνουμε το ρούχο. Όμως, ειδικά στη μασχάλη, σε συνδυασμό και με το αποσμητικό σας, ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει μόνιμη φθορά στο ρούχο. Για αυτό, το λερωμένο από ιδρώτα ύφασμα πρέπει να πλένεται γρήγορα. Αν ήδη υπάρχει σκιά στο ύφασμα στην περιοχή της μασχάλης, μουλιάστε το σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό με μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο.

Tip
Σε όλες τις περιπτώσεις, αν ο λεκές είναι νωπός αφιρείτε πιο εύκολα.

Ένα άρθρο για: