Πώς θα βοηθήσετε τους εφήβους στη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Photo credits: freepik.com

Τα σχολεία έκλεισαν για τις καλοκαιρινές διακοπές και οι μαθητές ξεκίνησαν ήδη να απολαμβάνουν τις ημέρες ξεγνοιασιάς. Ωστόσο, το καλοκαίρι αποτελεί μία μεταβατική περίοδο για τους μαθητές που από το Δημοτικό θα πάνε στο Γυμνάσιο. Η αλλαγή εκπαιδευτικής βαθμίδας σηματοδοτεί και τη μετάβαση ενός παιδιού από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

Το πέρασμα από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνοδεύεται από αλλαγές στην μαθησιακή διαδικασία, π.χ. νέο περιβάλλον σχολείου και μαθητών, νέα μαθήματα, περισσότερος φόρτος εργασίας, πολλοί καθηγητές αντί για έναν εκπαιδευτικό, σύστημα απουσιών, εξετάσεις, κ.λπ.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν ακούσει ή φανταστεί πώς θα είναι το νέο τους σχολείο, αλλά δεν παύουν να ανησυχούν ή να νιώθουν άγχος για την προσαρμογή τους, για το αν θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αν θα κάνουν νέους φίλους, αν θα τους αποδεχτούν οι συμμαθητές τους, κ.α.

Επιπλέον, οι περισσότεροι έφηβοι σε αυτή τη φάση, εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα τους λόγω ήβης, νιώθουν αβεβαιότητα για τον εαυτό τους, έχουν αλλαγές στη διάθεσή τους και γενικά, διανύουν μία περίοδο που αναζητούν την ταυτότητά τους, έχουν ανάγκη για κοινωνικές επαφές με συνομηλίκους, συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα άλλα παιδιά, κ.λπ.

Παρόλες τις δυσκολίες, τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να προσαρμοστούν μετά τους πρώτους μήνες. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο η υποστήριξη των οικείων προσώπων, το κίνητρο και το ενδιαφέρον για το σχολείο.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στην ομαλή μετάβαση στο Γυμνάσιο 

  • Δώστε τους πληροφορίες για το νέο σχολείο, τα μαθήματα, κ.λπ.
  • Ενθαρρύνετε συζητήσεις για τα συναισθήματα των παιδιών, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά.
  • Εστιάστε σε θετικά σημεία και συναισθήματα, κάνοντας βέβαια σαφές ότι λίγο άγχος είναι αναμενόμενο.
  • Ενισχύστε τις θετικές αντιλήψεις για το σχολείο.
  • Φροντίστε το παιδί να κάνει δραστηριότητες που του δίνουν χαρά και ενέργεια, π.χ. μουσική, αθλητισμό, κ.λπ. μέσα από τις οποίες θα κάνει και άλλους φίλους.
  • Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι του έχετε εμπιστοσύνη και ότι ενδιαφέρεστε για τους φίλους του. Πώς; Επαναλαμβάνοντας συχνά τις οικογενειακές σας αξίες και να ανανεώνετε διαρκώς τους κανόνες.
Ένα άρθρο για: