Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά το παθητικό κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο

Photo credits: freepik.com   

Το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τα παιδιά που επιβαίνουν σε αυτοκίνητα, όταν οι ενήλικες καπνίζουν μέσα σε αυτά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αμπερντίν που πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα, διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα στο αυτοκίνητο, όταν υπάρχουν παιδιά, είναι αρκετά επικίνδυνο για την υγεία τους, καθώς και για την υγεία οποιουδήποτε επιβάτη στο αυτοκίνητο.

Η μελέτη επικεντρώθηκε ειδικά στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος μέσα στα αυτοκίνητα. Τα αποτελέσματα ανατρέπουν την αντίληψη που έχει να κάνει ότι με ανοικτά τα παράθυρα υπάρχει αρκετή ροή αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον, ώστε να καθαρίσει την ατμόσφαιρα μέσα στην καμπίνα από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες ενός τσιγάρου.

Ο καπνός του τσιγάρου επηρεάζει περισσότερο τον καπνιστή, αλλά το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα έχει και σε αυτούς που δέχονται το παθητικό κάπνισμα. Αν και πολλοί προσπαθούν να περιορίσουν τον κίνδυνο παρέχοντας αερισμό, κατεβάζοντας τα παράθυρα ή λειτουργώντας το κλιματιστικό, αυτά τα μέτρα δεν αρκούν για να διατηρήσουν την ποιότητα του αέρα στο αυτοκίνητο σε ασφαλές επίπεδο.

Η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα τα θέτει σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ΗΠΑ), υπάρχουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, εκατοντάδες από τις οποίες είναι τοξικές και εβδομήντα, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αυτές οι επικίνδυνες χημικές ουσίες δεν εισπνέονται μόνο από τον καπνιστή, αλλά και από άτομα που υποχρεώνονται στο παθητικό κάπνισμα.

Πηγή: ygeiamou.gr