Πότε πρέπει να λέμε μπράβο στα παιδιά, πώς αλλιώς τα επιβραβεύουμε

Photo credits: freepik.com   

Το "μπράβο" είναι μια λεκτική επιβράβευση για οτιδήποτε κάνουμε καλά. Μέσα από τον έπαινο τονώνουμε την αυτοεκτίμηση και την καλή συμπεριφορά του παιδιού. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να προσέχουμε. Πόσο συχνά και πότε πρέπει να λέμε μπράβο στα παιδιά;

Η λέξη "μπράβο" είναι μια λέξη που όλοι θέλουμε να ακούμε. Συχνά λέμε μπράβο στο παιδί μας επειδή ήταν φρόνιμο ή γιατί διάβασε τα μαθήματά του ή γιατί έγραψε καλά στις εξετάσεις. Θυμηθείτε όμως: Η επιβράβευση των παιδιών είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται για κάτι που κατάφερε το παιδί, όχι για κάτι που είναι. Δεν λέμε π.χ., "Μπράβο, είσαι έξυπνος, έγραψες άριστα!", αλλά λέμε "Μπράβο, διάβασες πολύ και έγραψες άριστα!".

Γιατί πρέπει να λέμε μπράβο στα παιδιά

Είναι καλό να λέμε μπράβο στα παιδιά για κάθε καλό που κάνουν. Όταν λέμε μπράβο στα παιδιά, τα βοηθάμε να γίνονται καλύτερα, καθώς αναγνωρίζουν ότι αυτό που έκαναν ή ο τρόπος που φέρθηκαν είναι σωστός, πρέπον, αποδεκτός. Μέσα από τον έπαινο, μαθαίνετε στο παιδί πώς να σκέφτεται και να μιλάει θετικά για τον εαυτό του. Νιώθει ισάξιο με τους γύρω του, ικανό να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και αποκτά αυτοπεποίθηση.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια, όχι την απόδοση. Επιβραβεύστε την πράξη (αυτό που έκανε) όχι ποιο είναι το παιδί (την ταυτότητα). Έτσι, θα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσετε ανθρώπους, οι οποίοι θα ξέρουν μετέπειτα τι τους αρέσει, θα ξέρουν να το αναζητούν και πώς να γίνουν ευτυχισμένα.

Πότε πρέπει να λέμε μπράβο στα παιδιά

Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο "κάνω κάτι καλά" και στο "απλώς κάνω κάτι". Αν λέμε μπράβο στα παιδιά για οτιδήποτε κάνουν, ακόμη και για τα πιο μικρά, απλά πράγματα, τότε τα μπερδεύουμε και τα αποσυντονίζουμε. Δεν τα βοηθάμε να γνωρίζουν πότε κάνουν κάτι καλά, σταδιακά τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους για την πράξη που επιβραβεύτηκαν και τέλος, κάνουμε τα παιδιά να εξαρτώνται από τη δική μας επιβράβευση και επιβεβαιώση.

Σχετική έρευνα που έχει γίνει, δείχνει ότι όταν τα παιδιά επαινούνται για την απόδοσή τους, θέλουν να δουν πόσο «καλύτερα» είναι από τα άλλα παιδιά. Όταν επαινούνται για την προσπάθεια, θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους και να εξασκήσουν τη μάθησή τους. Όταν λέμε π.χ. στα παιδιά ότι είναι πολύ έξυπνα, μαθαίνουν να κυνηγούν το καλό αποτέλεσμα και όχι τη διαδικασία. Δεν προσπαθούν να μάθουν, αλλά να πάρουν το βαθμό. Θέλουν να εισπράξουν το μπράβο και όχι να απολαύσουν την προσπάθεια. Επιδιώκουν την αποδοχή και όχι τη μάθηση. Ψάχνουν το εύκολο, κρίνουν το πόσο τους αρέσει κάτι με βάση το πόσο εύκολο τους φαίνεται και όχι με κριτήριο αν πραγματικά τους ενδιαφέρει, καθώς έχουν μάθει να τους αρέσει μόνο αυτό στο οποίο είναι καλοί.
Photo credits: freepik.com   
Πότε πρέπει να λέμε μπράβο στα παιδιά, πώς αλλιώς τα επιβραβεύουμε

Πώς αλλώς μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά 

Αν θέλετε να επαινέσετε το παιδί σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη λέξη "μπράβο" με άλλες φράσεις, όπως:

  • Πολύ καλή προσπάθεια.
  • Η σκέψη σου είναι πολύ σωστή.
  • Ωραία, συνέχισε έτσι.
  • Τα κατάφερες μια χαρά.
  • Ναιιι, κόλλα 5!

Άλλου είδους επιβράβευση είναι οι ακόλουθες φράσεις:

  • Κέρδισες ένα μπισκοτάκι.
  • Θα φας το αγαπημένο σου φαγητό.
  • Θα πάμε βόλτα στο πάρκο.
  • Κέρδισες 5 λεπτά διάλειμμα.
  • Θα δεις το αγαπημένο σου παιδικό.