Πού οφείλονται τα κενά μνήμης;

Photo credits:freepik.com

Μήπως δεν θυμάστε ονόματα ή που αφήσατε τα κλειδιά, που παρκάρατε το αυτοκίνητο, για ποιο λόγο μπήκατε στην κουζίνα, ποιος είναι ο τίτλος της ταινίας που είδατε χθες, κ.ο.κ.; Δεν είστε οι μόνοι, ωστόσο, γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια ότι αυτά τα κενά μνήμης συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο λόγω γήρατος, αλλά και διαφόρων άλλων παθολογικών ή μη καταστάσεων. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Γήρανση
Περίπου 1 στους 10 ενήλικες άνω των 45 ετών παρουσιάζουν έως ενός βαθμού γνωστική εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Το γήρας αποτελεί τη βασική αιτία απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης και, από την ηλικία των 60, το 40% των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπο με απώλεια μνήμης λόγω συρρίκνωσης ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των διάφορων περιοχών και μικρότερης αιμάτωσης του εγκεφάλου. Η ενασχόληση με δραστηριότητες του πνεύματος, όπως το διάβασμα, καθώς και ο υγιεινός τρόπος ζωής (ποιοτικός ύπνος, σωστή διατροφή, άσκηση) προφυλάσσουν την εγκεφαλική υγεία.

Ανεπαρκής ύπνος
Οι μνήμες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του βαθέος ύπνου (non-rapid eye movement sleep), κατά το οποίο όλες οι λειτουργίες του οργανισμού κατεβάζουν ρυθμούς. Έπειτα, κατά τον ύπνο ενεργοποιείται το «λεμφικό» σύστημα του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγωγών μέσω των οποίων αποβάλλονται άχρηστες και τοξικές ουσίες ώστε να διατηρείται εύρυθμη η λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν σας ταλαιπωρούν προβλήματα όπως διαταραχές άγχους ή αποφρακτική υπνική άπνοια, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.

Κακή διατροφή
Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης ή να δυσχεράνουν μια προϋπάρχουσα κατάσταση. Η επάρκεια σε βιταμίνη Β1 και Β12 είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο εφιστούν την προσοχή ειδικευμένοι διατροφολόγοι, προτείνοντας το μοντέλο μεσογειακής διατροφής για πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Κατάθλιψη
Είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε άτομα κάτω των 50 ετών. Η κατάθλιψη, όπως και οι λοιπές ψυχικές διαταραχές, αποδιοργανώνουν τις χημικές διεργασίες και τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Photo credits: freepik.com 
Πού οφείλονται τα κενά μνήμης

Κατάχρηση αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τον όγκο της φαιάς ουσίας. Η κατάχρηση αλκοόλ παρεμποδίζει τη μεταφορά αναμνήσεων από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη -αποθήκευση σύνθετων πληροφοριών επί μακρόν.

Τραύμα κεφαλής (διάσειση)
Η απώλεια μνήμης είναι βασικό σύμπτωμα της διάσεισης, δηλαδή, της τραυματικής βλάβης του εγκεφάλου που μπορεί να οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα, πτώση, κ.α. Αν και σε περιπτώσεις διάσεισης η απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης -περιλαμβάνει περιορισμένες πληροφορίες για μικρό χρονικό διάστημα- διαρκεί κάποιους μήνες, σε περίπτωση επίμονης αμνησίας, απώλειας συνείδησης, σύγχυσης, δυσκολίας στη βάδιση ή ασυνήθιστη κίνηση των ματιών, τότε απαιτείται ιατρική βοήθεια. Παρόλο που ένας μόνο τραυματισμός δύσκολα βλάπτει τη μνήμη μακροπρόθεσμα, τα επαναλαμβανόμενα τραύματα κεφαλής μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μνήμη εργασίας, όπως έδειξε μελέτη σε αθλητές κολεγίου, και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες
H Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) έχει συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική λειτουργία και προβλήματα μνήμης. Το έντονο άγχος και η ανάκληση των τραυματικών αναμνήσεων δεν αφήνουν περιθώριο για αποθήκευση νέων πληροφοριών στη μνήμη του εγκεφάλου.

Άνοια και νευρολογικές παθήσεις
Αν και πρόκειται για σπάνια περίπτωση, σε κάποια άτομα τα κενά μνήμης θα εξελιχθούν σε ήπια γνωστική εξασθένηση, μια κατάσταση-προάγγελο άνοιας, με επιπτώσεις στη μνήμη αλλά όχι εμπόδιο στη λειτουργικότητά τους. Για ένα 10-15% των ανθρώπων η γνωστική φθορά θα αποτελέσει πρώιμο σημάδι άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ που αποτελεί τον συχνότερο τύπο.

Διαβάστε επίσης, πώς θα βελτιώσετε τη μνήμη σας με μία απλή τεχνική αναπνοών και ποια είναι η ηλικία του μυαλού σας.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Ένα άρθρο για: