Αν ψάχνετε ιδέες για οικογενειακή έξοδο το Σαββατοκύριακο που έρχεται, το CKG προτείνει εργαστήρια σε μουσεία, διαδραστικές ξεναγήσεις και δημιουργικές παιδικές δραστηριότητες, που προσφέρουν την ευκαιρία για παιχνίδι, εξερεύνηση και μάθηση.
Συγκεντρώσαμε προτάσεις για να οργανώσετε μια ξεχωριστή έξοδο με τα παιδιά και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, ανακαλύπτοντας την πόλη.
Σάββατο 10 Οκτωβρίου
«Κυνηγώντας τα χρώματα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο πρώτο εργαστήριο της χρονιάς, θα ανακαλύψουμε πού κρύβονται τα χρώματα μέσα στο Μουσείο, ποιος ήχος ταιριάζει σε κάθε χρώμα και ποιες μουσικές…αποχρώσεις μας κάνουν να χορεύουμε σε διαφορετικούς ρυθμούς.
Η δράση, για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών, πραγματοποιείται μαζί με έναν γονέα. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: cycladic.gr

«Πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί!» στο Μουσείο Βορρέ
Πώς αλλάζει ένα γλυπτό καθώς κινούμαστε γύρω του; Τι σχήματα δημιουργούν οι όγκοι, τα κενά και οι σκιές του; Το εργαστήριο, για παιδιά 8–13 ετών, ξεκινά με μια περιήγηση στη συλλογή γλυπτικής του Μουσείου Βορρέ. Εκεί οι συμμετέχοντες παρατηρούν τα έργα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, συζητούν και καταγράφουν. Στη συνέχεια περνούν από τις τρεις διαστάσεις στις δύο. Με ψαλίδι, κόλλα και χρωματιστά χαρτιά κόβουν σχήματα, πειραματίζονται με υφές και χρώματα και δημιουργούν τις δικές τους συνθέσεις. Μέσα από το cut-out κολάζ μαθαίνουν να παρατηρούν και να αποδίδουν τον χώρο με έναν νέο, προσωπικό τρόπο.
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: vorresmuseum.gr

«Όταν η χορεύτρια του Edgar Degas συνάντησε τον Vincent van Gogh» στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ένα ταξίδι πρωτότυπης σύνδεσης τεχνών και γνώσης ξεκινά με αφετηρία έναν πολύχρωμο βιβλιοδιάδρομο που δίνει πυρ στη φαντασία, για παιδιά 7-12 ετών. Ακολουθούμε τον Edgar Degas καθώς κρυφοκοιτάζει από την κλειδαρότρυπα μία μικρή μπαλαρίνα ποζάροντας τα πόδια της στην «τέταρτη θέση». Τι να σκέφτεται, άραγε η Μarie; Το κορίτσι ξαφνικά λύνει την κορδέλα των μαλλιών της, βγαίνει από τα παρασκήνια και δραπετεύει. Στον νου της το τοπίο ενός αγαπημένου της πίνακα…
Μέσα από αναγνώσεις, παιχνίδια ρόλων και ξεφυλλίσματα ακονίζουμε την παρατηρητικότητα προετοιμάζοντας τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους έργο, φτιαγμένο από λέξεις και εικόνες. Από ένα πουγκί ξεχύνονται υλικά και η δημιουργία παίρνει μπρος.
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: goulandris.gr

«The Magic Box» στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Το μουσείο μεταμορφώνεται σε έναν χώρο ανακάλυψης και παιχνιδιού, για παιδιά 1-3 ετών. Ένα κουτί γεμάτο εκπλήξεις ανοίγει και από μέσα του ξεπηδούν ήχοι της όπερας, απαλές και τραχιές υφές, χρώματα και αντικείμενα. Οι μικροί επισκέπτες, μαζί με τους συνοδούς τους, αγγίζουν, ακούν και παρατηρούν. Η μουσική γίνεται παιχνίδι και η κίνηση αυθόρμητη εξερεύνηση. Κάθε άνοιγμα του κουτιού κρύβει κι ένα νέο μυστικό, έναν καινούργιο κόσμο. Ήχοι, ρυθμοί και αισθήσεις μπλέκονται δημιουργικά. Το σώμα, η φωνή και οι αισθήσεις ενεργοποιούνται. Η όπερα συστήνεται με τρόπο βιωματικό και φιλικό προς τα βρέφη. Ένα ασφαλές περιβάλλον ελευθερίας και φαντασίας.
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: mariacallasmuseum.gr

«Κυνήγι Θησαυρού» στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Το μαγικό κλειδί του σολ έχει χαθεί. Μαζί του εξαφανίστηκαν κι οι νότες της πιο σημαντικής μελωδίας της βραδιάς. Μια μυστηριώδης μουσικός περιφέρεται στον Κήπο του Μεγάρου προσπαθώντας να το βρει, αλλά δεν φαίνεται να τα καταφέρνει, χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια. Μικροί και μεγάλοι συλλέγουν στοιχεία, λύνουν μουσικούς γρίφους, περνούν δοκιμασίες, μαθαίνουν μυστικά. Μια αποστολή γεμάτη μυστήριο, φαντασία και δράση μέχρι να βρεθεί το χαμένο σύμβολο που θα ξεκλειδώσει τη μουσική και θα κηρύξει την έναρξη της μεγάλης συναυλίας.
Για παιδιά Δημοτικού
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: megaron.gr

Κυριακή 11 Οκτωβρίου
«Πολύχρυσες Μυκήνες» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ανακαλύψτε τον πλούτο της Προϊστορικής Συλλογής (Μυκήνες, Κυκλάδες, Θήρα) μέσα από μια ξεχωριστή ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ιδανική για μαθητές της Γ’ δημοτικού!
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα εξερευνήσουμε την προϊστορική συλλογή, από τους θησαυρούς των βασιλικών τάφων των Μυκηνών μέχρι τις εκπληκτικές τοιχογραφίες της Θήρας, θα γνωρίσουμε τον κόσμο των πρώτων πολιτισμών!
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: voltes.city

«Family Walks» στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Κρυμμένα μυστικά, μοναδικές ιστορίες και δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φαντασία. Το νέο πρόγραμμα οικογενειακών ξεναγήσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή προσκαλεί γονείς και παιδιά να παρατηρήσουν, να παίξουν και να μοιραστούν νέες οπτικές για τα έργα της Συλλογής του και των περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνει.
Για παιδιά 5+ και ενήλικες
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: goulandris.gr

«Λύκε – λύκε είσαι εδώ;» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Κάθε Κυριακή, παιδιά 4-6 ετών έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο του δάσους μέσα από δημιουργικό παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες. Στο εργαστήριο «Λύκε-λύκε είσαι εδώ;», τα παιδιά γνωρίζουν το δάσος και τους κατοίκους του, παίζουν με τους «λύκους» και αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Η δράση του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιείται στην αίθουσα «Εξερευνητές».
Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια: gnhm.gr




