Σχολικές εξετάσεις: Συμβουλές επιτυχίας για τους μαθητές

Photo credits: freepik.com  
Η περίοδος των εξετάσεων είναι γεμάτη προκλήσεις και άγχος για τους μαθητές, αλλά με σωστή οργάνωση και θετική σκέψη, κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί. Η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής δίνει μια σειρά από πρακτικές συμβουλές, ώστε οι μαθητές να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Διατήρηση καθημερινής ρουτίνας
Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, που θα οργανώνεται με βάση τις ανάγκες του παιδιού και θα αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας: τον ύπνο, τα γεύματα, τη μελέτη και τον χρόνο χαλάρωσης. Η καθημερινή ρουτίνα είναι σημαντική και δημιουργεί ασφάλεια και μία κανονικότητα, ενώ καταπολεμά το άγχος και απομακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Ύπνος, διατροφή, άσκηση
Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία, ενώ βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και των γευμάτων, ώστε να μην γίνονται υπερβολές στη διατροφή. Γι’ αυτό, η συμπλήρωση 8 ωρών κατάκλισης θεωρείται απαραίτητη.
Σε σχέση με τη διατροφή, περίπου τέσσερα γεύματα με όσο το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση είναι ιδανικά.
Το περπάτημα, το τρέξιμο ή οποιαδήποτε ήπια σωματική άσκηση, για μισή ώρα καθημερινά, προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Photo credits: freepik.com  

εξετάσεις μαθητες

Οργάνωση της ημερήσιας ύλης
Το παιδί θα πρέπει να οργανώνει όσο καλύτερα μπορεί την ημερήσια ύλη και να χρησιμοποιεί χρωματιστούς μαρκαδόρους στα σημεία που το δυσκολεύουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καλό είναι να αφήνει το κινητό τηλέφωνο εκτός δωματίου, για να μην αποσυντονίζεται. Καλό είναι να μην αφήνει για αύριο ότι μπορεί να κάνει σήμερα, να προγραμματίζει την ημερήσια ύλη και να προσπαθήσει να μην παρασύρεται από σενάρια, π.χ. ότι οι άλλοι μπορεί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι κλπ.

Στιγμές χαλάρωσης
Η χαλάρωση βοηθά το παιδί να ανασυντάσσεται. Ο χρόνος και ο τρόπος χαλάρωσης εξαρτώνται από το ίδιο το παιδί. Μπορεί να μιλήσει με τους φίλους του, να ακούσει μουσική, να κάνει ασκήσεις χαλάρωσης, να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο το ευχαριστεί.

Η χαλάρωση βοηθά το παιδί να ανασυντάσσεται.

Διαχείριση άγχους
Είναι σημαντικό το παιδί να βάζει προτεραιότητες, τι πρέπει να γίνει άμεσα και τι είναι λιγότερο επείγον. Μπορεί, επίσης, να κάνει ασκήσεις χαλάρωσης με βαθιές αναπνοές και σκέψεις που του προκαλούν ηρεμία, όπως π.χ. μία όμορφη παραλία το καλοκαίρι ή αναμνήσεις που στο παρελθόν του έδωσαν χαρά, διώχνοντας κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Θετική σκέψη
Αρχικά, είναι καλό το παιδί να κάνει τη σκέψη ότι κάθε επιπλέον δυσκολία μπορεί αρχικά να τον «ξεβολέψει». Ωστόσο, αν χειριστεί την κατάσταση, μπορεί να του προσφέρει εμπειρία, δύναμη και ευκαιρίες για αλλαγές που τελικά θα τον βοηθήσουν να προσαρμόζεται πιο εύκολα.

Εναλλακτικές λύσειςΑυτό που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε παιδί, είναι πως έχει αξία να κάνει το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έχει τον στόχο και προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του. Αν τελικά τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει, καλό είναι να έχει ένα δεύτερο πλάνο και να είναι προετοιμασμένο.

Όνειρα για το μέλλον  
Με νοερές σκέψεις, ο μαθητής μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του τον επόμενο χρόνο και να παλέψει για το στόχο του. Αυτό του δίνει ώθηση, αφού λειτουργεί ως κίνητρο για να προσπαθήσει.

Η σχετικότητα των πραγμάτων
Θα πρέπει το παιδί να εκτιμήσει τα αγαθά που έχει και να σκέφτεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα στερούνται (π.χ. παιδιά που ζουν σε εμπόλεμη κατάσταση). Να εκμεταλλεύεται θετικά όλες τις ευκαιρίες και προσπαθεί να αντιληφθεί ότι αυτό είναι ένα μικρό διάστημα προσπάθειας και όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά του – μπορεί να την ζήσει υπέροχα!

Tip
Κάθε μαθητής μπορεί να μοιραστεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζει, μέσα από την πλατφόρμα we-knowhow.gr, την ιστοσελίδα thalpos.org.gr ή να τηλεφωνήσει στη Γραμμή ΜΕ Υποστηρίζω 8001180015 καθημερινά, 9.00-15.00, χωρίς χρέωση.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων;
Πώς να προετοιμαστώ σωστά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις;