Σκύλοι-οδηγοί: Γνωρίστε το έργο της Liberty Guide Dogs

Οι σκύλοι δεν είναι απλώς ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου και μία πολύτιμη συντροφιά. Μπορεί να είναι κάτι πολύ παραπάνω... Οι σκύλοι που γίνονται οδηγοί τυφλών, προσφέροντας τον ευκολότερο, ασφαλέστερο και ταχύτερο τρόπο μετακίνησης στους ανθρώπους με βλάβη στην όραση.

Οι σκύλοι-οδηγοί γίνονται τα μάτια όσων δεν μπορούν να δουν... Υπακούν σε 25 εντολές, προσπερνούν κάθε είδους εμπόδια, έχουν την ικανότητα να κοιτούν ψηλά και να αποφεύγουν εμπόδια ύψους που δεν ανιχνεύονται με το λευκό μπαστούνι όπως μπαλκόνια, ταμπέλες, κλαδιά, έχουν το δικαίωμα να παρακούσουν μια εντολή εάν κρίνουν πως αυτή, είναι εσφαλμένη και πολλά ακόμη.

Η δουλειά του σκύλου-οδηγού, είναι η δυσκολότερη δουλειά που μπορούν να κάνουν οι σκύλοι, κυρίως επειδή, είναι οι μοναδικοί σκύλοι, που συνοδεύουν ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν οπτική επαφή με το περιβάλλον. Οπότε, συχνά καλούνται να λύσουν εξ ολοκλήρου ένα πρόβλημα, χωρίς βοήθεια.

Η Liberty Guide Dogs είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τον Γιάννη Κονδράρο το 2018, με στόχο να εκπαιδεύει σκύλους-οδηγούς, που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα για να εξυπηρετούν και να ενδυναμώνουν άτομα που είναι τυφλά ή έχουν έναν βαθμό οπτικής αναπηρίας.Σκύλοι-οδηγοί: Γνωρίστε το έργο της Liberty Guide Dogs

Ένα απαιτητικό έργο το οποίο παρέχεται με αποφασιστικότητα και εστίαση σε ένα όραμα: τη συνεισφορά σε έναν κόσμο με μεγαλύτερο ενταξιακό χαρακτήρα και περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία, εκπαιδεύοντας σκύλους-οδηγούς, ώστε να γίνουν σύντροφοι τυφλών ατόμων ή ατόμων με οπτική αναπηρία και να τους αλλάξουν τη ζωή.

Το όραμά του ενέπνευσε παθιασμένους υποστηρικτές, αναπτύσσοντας σταδιακά μια αυξανόμενη κοινότητα ανθρώπων που αντλούν δύναμη από την καλή τους θέληση, καταβάλλοντας σκληρές προσπάθειες, δωρίζοντας τον χρόνο, τα χρήματα, τα ταλέντα και τις καρδιές τους για τον αμοιβαίο αυτό στόχο.

Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη Liberty είναι δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης εκπαίδευσης και της εκτεταμένης υποστήριξης από τους εκπαιδευτές της σχολής, καθώς και της απαιτούμενης οικονομικής βοήθειας για κτηνιατρική περίθαλψη, όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Το έργο της Liberty καθίσταται δυνατό χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη των δωρητών και των εθελοντών, καθώς δεν επωφελείται από κάποια κρατική χρηματοδότηση.

Οι σκύλοι μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται έτσι ώστε να μπορούν να αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων με την ευφυΐα τους. Υποβάλλονται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης από όταν είναι ακόμη κουτάβια, δουλεύοντας σε εξαιρετικά απαιτητικές καταστάσεις, που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση από την πλευρά τους.

Το να μεγαλώσουν με αυτοπεποίθηση και ευτυχία θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στο δεύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους. Στη Liberty, δεν χρησιμοποιείται σωματική τιμωρία ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αντίθετα, υποστηρίζονται τα αποτελέσματα της θετικής ενίσχυσης, κάνοντας την εκπαίδευση ευχάριστη και διασκεδαστική, ενώ καλλιεργούνται η εμπιστοσύνη και η προθυμία για επανάληψη της θετικής συμπεριφοράς.

Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι να γίνουν σκύλοι-οδηγοί. Με την κατάλληλη φροντίδα και τις κορυφαίες μεθόδους του κλάδου που χρησιμοποιεί η ομάδα της Liberty, βοηθά τους σκύλους να αποκτήσουν δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων.

Η καλή ιδιοσυγκρασία του ζώου σε συνδυασμό με τις διαδικασίες εκπαίδευσης που παρέχει η ομάδα, διαμορφώνουν σκύλους που αγαπούν τη δουλειά τους και εκτελούν τα καθήκοντά τους με ευχαρίστηση. Το να μπουν στον ρόλο τους είναι πολύ απαιτητικό και απαιτεί μια διαδικασία στην οποία αξίζει να αναφερθούμε.

Σε ηλικία 14-18 μηνών, και αφού θεωρηθεί ότι πληρούν τις προδιαγραφές, οι σκύλοι επιστρέφουν στο κέντρο εκπαίδευσης της Liberty Assistance and Guide Dogs για να ξεκινήσουν μια περίοδο επίσημης εκπαίδευσης, η οποία σηματοδοτεί την αρχή μιας συναρπαστικής σταδιοδρομίας .

Η εκπαίδευση ξεκινάει με απλές οδηγίες και, καθώς εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία, εισάγονται και μαθαίνονται πιο σύνθετες εντολές. Οι σκύλοι-οδηγοί εκπαιδεύονται να μεταφέρουν τον σύντροφό τους από το σημείο Α στο σημείο Β ακολουθώντας την ασφαλέστερη διαδρομή. Εκπαιδεύονται να αποφεύγουν τα εμπόδια στη διαδρομή, να εντοπίζουν προορισμούς που τους ζητούνται και να ανταποκρίνονται σε εντολές που απαιτούν περισσότερη πρωτοβουλία εκ μέρους τους, όπως «βρες την πόρτα / το σκαλί / το κάθισμα κλπ».

Κυκλοφορούν με ασφάλεια σε όλες τις μορφές δημόσιας συγκοινωνίας, χάρη στην εξάσκησή τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, π.χ. λεωφορείο, τρένο, ταξί, αεροπλάνο, φέρι μποτ, τραμ. Μαθαίνουν επίσης να ακολουθούν ασφαλείς διαδρομές σε μη δομημένα περιβάλλοντα όπως στην παραλία, σε θαμνώδεις περιοχές, στην άκρη του δρόμου. Προσαρμόζουν ακόμη και την ταχύτητα βαδίσματός τους για να συντονιστούν με τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι σκύλοι μαθαίνουν να αγνοούν τους περισπασμούς που παρεμβάλλονται στα καθήκοντά τους (π.χ. γάτες, άλλα ζώα, τρόφιμα) και να συμπεριφέρονται κατάλληλα όταν καλούνται να επισκεφτούν μέρη όπου η αρμόζουσα συμπεριφορά είναι σημαντική, όπως εστιατόρια ή καταστήματα.

Ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης περιλαμβάνει την "έξυπνη ανυπακοή". Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι-οδηγοί εκπαιδεύονται να μην υπακούουν στις οδηγίες του ιδιοκτήτη τους όταν κρίνουν ότι είναι μη ασφαλείς ή δυνητικά επιβλαβείς. Για παράδειγμα, όταν ένα τυφλό άτομο επιθυμεί να διασχίσει έναν δρόμο και δίνει μια οδηγία στον σκύλο-οδηγό να το κάνει, ο σκύλος θα πρέπει να αρνηθεί να κινηθεί όταν μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να εκθέσει το άτομο σε κίνδυνο. Ο σκύλος καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά που έχει διδαχθεί και η οποία του υπαγορεύει να υπακούει στις οδηγίες του ιδιοκτήτη. Ωστόσο, ο σκύλος είναι εκπαιδευμένος να επιμένει παρά το πείσμα του χειριστή και τις πιθανές δυνατές λεκτικές ή ισχυρές σωματικές εντολές. Οι σκύλοι-οδηγοί έχουν την ικανότητα να καταλάβουν ότι κάνουν μια τέτοια ενέργεια προς όφελος του ατόμου.
Σκύλοι-οδηγοί: Γνωρίστε το έργο της Liberty Guide Dogs
Όταν ο σκύλος είναι πλέον πλήρως εκπαιδευμένος και κατάλληλος να εργαστεί ως σκύλος-οδηγός, το τελευταίο μέρος της εκπαίδευσης περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση του σκύλου και του ατόμου σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Το ταίριασμα του κατάλληλου σκύλου με το κατάλληλο άτομο είναι κομβικής σημασίας.

Η διαδικασία του ταιριάσματος μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, καθώς λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες: χαρακτήρας, ιδιοσυγκρασία, ταχύτητα βαδίσματος, τρόπος ζωής και περιβάλλον. Μόλις βρεθεί ένα επιτυχημένο ταίριασμα, ο σκύλος-οδηγός και ο δυνητικός ιδιοκτήτης περνούν 30-45 ημέρες δουλεύοντας με έναν εκπαιδευτή που εκπαιδεύει την ομάδα μαζί και τους βοηθάει να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν νέες συνήθειες, κάνοντας καθημερινή εξάσκηση με συνέπεια και ενδυνάμωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός που ενδυναμώνει σε βάθος τη σχέση.

Για τους κατοίκους της Αττικής, η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο σπίτι του ενδιαφερόμενου, ενώ όσοι δεν διαμένουν στην Αττική έχουν την ευκαιρία μιας προσομοίωσης της καθημερινής ζωής με τον σκύλο-οδηγό τους στις εγκαταστάσεις της σχολής της Liberty, ενώ παράλληλα λαμβάνουν ενδελεχή εκπαίδευση. Έχοντας ολοκληρώσει αυτό το μέρος της εκπαίδευσης με επιτυχία, ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης θα ξεκινήσουν επίσημα την κοινή τους ζωή.

Η εργασιακή ζωή ενός σκύλου-οδηγού ολοκληρώνεται με την απόσυρσή του, η οποία κατά μέσο όρο, έρχεται έπειτα από έξι ή εφτά χρόνια υπηρεσίας, πάντα ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής του.

Όταν έρθει αυτή η ώρα, τους εξασφαλίζεται ένα στοργικό σπίτι για να περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους, είτε στο πλευρό του ιδιοκτήτη τους που μπορεί να τους κρατήσει ως κατοικίδια είτε στους κόλπους μιας άλλης αφοσιωμένης οικογένειας.

  • Αν επιθυμείτε να φιλοξενήσετε έναν βετεράνο σκύλο, συμπληρώστε την αίτηση που θα βρείτε εδώ.
  • Αν επιθυμείτε να υποστηρίξετε την εκπαίδευση του αγαπημένου σας κουταβιού, ώστε να γίνει ένας εξαιρετικός σκύλος-οδηγός, συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της Liberty μπορείτε να βρείτε εδώ, στο email [email protected] ή στο τηλ: 6947617026

Ένα άρθρο για: