Στρες: ποια σημάδια του σώματος δεν πρέπει να αγνοούμε

Photo credits: freepik.com  

Το στρες είναι φυσιολογικό στη ζωής μας και απαραίτητο, καθώς βάζει τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να αντεπεξέλθουμε σε εξωτερικές προκλήσεις ή απειλές.

Το σώμα μας μας δίνει κάποια σημάδια όταν βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις: ταχυπαλμία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επιτάχυνση της αναπνοής, σφίξιμο των μυών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να επιβραδύνουμε, ώστε να μην συσσωρευτεί και κλιμακωθεί το στρες.

Όταν, όμως, το στρες διαρκεί για μεγαλύτερη περίοδο, μπορεί να βιώσουμε διάφορα σωματικά συμπτώματα, που ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε ότι συνδέονται με το στρες.

Ποια είναι τα σημάδια στα οποία πρέπει να δίνουμε προσοχή

Δυσκολία στη συγκέντρωση: Ρίξτε τους ρυθμούς και την ένταση. Πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές ή κάνετε διαλογισμό για 5’, ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας και να συγκεντρωθείτε πιο εύκολα.

Πόνος στον αυχένα και την πλάτη: Συχνά η ένταση συσσωρεύεται στο πάνω μέρος της πλάτης και του αυχένα. Η σωστή στάση του σώματος είναι απαραίτητη, αλλά σίγουρα πρέπει να ελέγξουμε το στρες, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή, ποιοτικό ύπνο, τεχνικές χαλάρωσης και σωστής αναπνοής.
Photo credits: freepik.com  
Στρες: ποια σημάδια του σώματος δεν πρέπει να αγνοούμε

Πονοκέφαλος: Αν και είναι πολλές οι αιτίες που μπορούν να τον προκαλέσουν, π.χ. έλλειψη ύπνου, μπορεί να προκληθεί και από χρόνιο άγχος, επειδή δημιουργούνται συσπάσεις στους μυς που βρίσκονται στο κεφάλι και το λαιμό.

Πόνος στο στομάχι: Πρόκειται για μια ένδειξη ότι πρέπει να ρίξετε ρυθμούς. Αφήστε τη δουλειά που κάνετε, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, αν είναι δυνατόν αλλάξτε περιβάλλον ή κάνετε έναν περίπατο.

Ακμή ή ψωρίαση: Πρόκειται από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις του άγχους, όπως επιβεβαιώνουν και αρκετές σχετικές μελέτες. Η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Tips για λιγότερο στρες

  • Υιοθετείστε υγιεινές συνήθειες
  • Περνάτε συχνά χρόνο στη φύση
  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας
  • Κοινωνικοποιηθείτε 
  • Δοκιμάστε φυτικά φάρμακα, π.χ. βαλεριάνα, έλαιο λεβάντας, κ.α.
Ένα άρθρο για: