Τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες, τι πρέπει να προσέχουμε

Photo credits: freepik.com
Καθώς ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο καλοκαίρι και ενώ ήδη πολλοί έχουν ξεκινήσει τις βουτιές στη θάλασσα, με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά παιδιών που τσιμπήθηκαν από θαλάσσιες ανεμώνες στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο, καλό είναι να γνωρίζουμε τι είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες και τι πρέπει να προσέχουμε.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι «μακρινοί συγγενείς των μεδουσών». Είναι ζώα που μοιάζουν με φυτά και με μέδουσες και είναι προσκολλημένες σε βράχια ή στο βυθό. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις, ωστόσο, αν κάποιος τις πλησιάσει, μπορεί να υποστεί ακόμη και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή. Σε ένα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν στο Ναύπλιο, στο παιδί προκλήθηκε σοβαρό έκζεμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Έτσι κι αλλιώς, όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα, για κολύμβηση ή παιχνίδια στο νερό, θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους και τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ, το οποίο είναι καυστικό και προκαλεί στον άνθρωπο πόνο, φαγούρα και ένα εξάνθημα.

Αν ακουμπήσετε θαλάσσια ανεμώνη:

  • Βγείτε αμέσως από τη θάλασσα
  • Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα πλοκάμια με γάντι ή με μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χέρια.
  • Τοποθετήστε κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλασσινό και όχι με γλυκό νερό.
  • Μην τρίβετε την περιοχή.
  • Βάλτε στη σημείο ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής.
  • Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα, μεταβείτε στην κοντινότερη μονάδα υγείας.

Πηγή: iefimerida.gr