Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο: Μετάδοση, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Photo credits: freepik.com  
Τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιαστεί σημαντική αύξηση κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α στην Ευρώπη, καθώς και στη χώρα μας, ενώ σημειώθηκαν ακόμη και θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα, στο δέρμα ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν. Αυτά τα άτομα αποτελούν, δηλαδή, υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πρόληψη

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για 24 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής

Μετάδοση 

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, από την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Photo credits: freepik.com  
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο Μετάδοση, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις, όπως:

  • φαρυγγοαμυγδαλίτιδα
  • πυρετό
  • δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά
  • δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη, που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν παρατηρηθεί πυρετός που επιμένει, έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία, πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα ή έντονη καταβολή, τότε πρέπει να πάμε άμεσα στο γιατρό, γιατί η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Όταν διαγνωσθεί η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Διαβάστε εδώ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr