Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για τους ιούς HIV και HPV

Photo credits: freepik.com  
Οι ιοί HIV και HPV, τους οποίους συχνά συγχέουν οι έφηβοι, ευθύνονται για τα δύο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι γνωστό ότι τα αφροδίσια, αναδεικνύονται σε μάστιγα της εποχής για τους νέους, οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλής επικινδυνότητας, λόγω των σεξουαλικών τους συμπεριφορών.

Είναι καλό, λοιπόν, να συζητήσουμε με τους εφήβους για τις διαφορές και τις ομοιότητές τους, αλλά κυρίως, για τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης.

Ιός HIV

Το H ( human) αναφέρεται στους ανθρώπους. Το I (immunodeficiency) είναι ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού μας. Το V (virus) είναι ιός, ρετροϊός (RNA).

Όταν ένας άνθρωπος κολλήσει τον ιό HIV είναι φορέας και ονομάζεται οροθετικός. Μπορεί να μεταδώσει τον ιό από την πρώτη στιγμή. Έχει μια χρόνια ασθένεια για όλη του τη ζωή, που αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία και τη συστηματική συνεργασία με τον γιατρό του, σε κατάλληλες μονάδες ειδικών λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός HIV;
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής (στοματικής, κολπικής, πρωκτικής) μέσω των κολπικών υγρών, των προ σπερματικών υγρών και του σπέρματος, χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού. Επίσης, μπορεί να υπάρξει πιθανότητα μετάδοσης μέσω του αίματος όταν υπάρχει βαθιά πληγή που αιμορραγεί σε ένα οροθετικό άτομο και βαθιά πληγή και αιμορραγία σε ένα άλλο και ενωθούν αυτές οι πληγές. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι αν χρειαστεί να βοηθήσουμε κάποιον που αιμορραγεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο προστατευτικό ύφασμα ή γάντια, φυσικά, για προληπτικούς λόγους.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της οροθετικής μητέρας στο παιδί (κάθετη μετάδοση) αλλά και μέσω του μητρικού γάλακτος, όμως καθώς η επιστήμη αξιολογεί τα δεδομένα αυτά έχει ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των κατάλληλων μεθόδων.

Τι σημαίνει σωστή χρήση του προφυλακτικού;
Σωστή εφαρμογή του προφυλακτικού, το οποίο πρέπει να φορεθεί από την αρχή ως το τέλος της επαφής, διαφορετικό προφυλακτικό σε κάθε επαφή και να μην σπάσει.

Πώς δεν μεταδίδεται;
Δεν μεταδίδεται μέσω του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, των κοινωνικών επαφών, αν αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον ή αν πιούμε από το ποτήρι ενός άλλου ατόμου.
Photo credits: freepik.com
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για τους ιούς HIV και HPV

HPV – Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Το H (human) αναφέρεται στους ανθρώπους. Το P (papilloma) προσβάλλει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων. Το V (virus) ιός που βασίζεται στο DNA.

Οι HPV είναι τύποι ιών που μολύνουν τις γυναίκες αρκετά συχνά, όταν υπάρχει συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα και καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα σε ένα εύλογο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται έγκαιρη πρόληψη και αν κάποιες φορές θεραπεία, σε συνεργασία με τον γυναικολόγο. Είναι, δηλαδή, θεραπεύσιμοι τύποι ιών.

Πιο σπάνια κάποιες μορφές του ιού αυτού μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, προ καρκινικές βλάβες ή και καρκίνο, όμως είναι εξατομικευμένο και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.

Για τον ιό HPV υπάρχει εμβόλιο και για τα αγόρια και για τα κορίτσια 9-18 ετών. Σε συνεργασία με τον παιδίατρο οι γονείς συζητούν και μπορούν να δρομολογήσουν το εμβόλιο αυτό. Επίσης, το ετήσιο τεστ ΠΑΠ στα κορίτσια που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές λειτουργεί προληπτικά.

Πώς μεταδίδεται;
Μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού. Μέσω της στοματογεννητικής περιοχής, της κολπικής, της πρωκτικής επαφής, της τριβής με τα δάχτυλα, της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων (sex toys) και μέσω της δερματικής επαφής. Μέσω της κάθετης μετάδοσης, όμως είναι μικρό το ποσοστό μόλυνσης.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τονίσουμε ότι είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με τη σωστή χρήση προφυλακτικού, με την καλή υγιεινή των χεριών και του σώματος πριν από τη σεξουαλική επαφή και με τις ειδικές εξετάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος προληπτικά, είτε αν υπάρξει λόγος ανησυχίας. Τέλος, η ενημέρωση των εφήβων σε θέματα σεξουαλικής υγείας και πρόληψης, πρέπει να γίνεται από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές.

Διαβάστε ακόμη:
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Μάστιγα της εποχής για τους έφηβους 
HPV: Τι είναι και ποιοί τρόποι πρόληψης υπάρχουν
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ΣΜΝ και πώς θα προστατευθείτε από αυτά

 

Πηγή: ygeiamou.gr