Tρεις λόγοι που μαλώνουν τα ζευγάρια - Πώς να το διαχειριστείτε

Photo credits: freepik.com 
Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν οι καλές και οι κακές στιγμές. Τι γίνεται, όμως, όταν οι τσακωμοί είναι συχνοί; Ποιοι είναι οι τρεις πιο βασικοί λόγοι, που συνήθως οδηγούν σε καυγά ένα ζευγάρι και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις; 

Η καλή επικοινωνία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να είναι λειτουργική μία σχέση. Όταν η επικοινωνία δεν είναι καλή, τα ζευγάρια νιώθουν ότι αποσυνδέονται και υπάρχει  συναισθηματική ανασφάλεια μεταξύ τους.

Με τον όρο καλή επικοινωνία εννοούμε τη συζήτηση και ακρόαση με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και, ιδανικά, αμοιβαία λύση των όποιων διαφορών ή προβλημάτων.

Με τον όρο καλή επικοινωνία εννοούμε τη συζήτηση και ακρόαση με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και, ιδανικά, αμοιβαία λύση των όποιων διαφορών ή προβλημάτων.

Δηλαδή, τα ζευγάρια θα πρέπει να μάθουν να ακούν τι λέει ο σύντροφός τους, να αποκρυπτογραφούν το αληθινό νόημα και να προσπαθούν να ικανοποιήσουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, ώστε να υπάρχει πάντα συναισθηματική ασφάλεια.

Η ψυχολόγος Sabrina Romanoff, με άρθρο της στο Psychology Today, μας εξηγεί ποιοί είναι οι τρεις πιο κοινοί λόγοι για τους οποίους μαλώνουν τα ζευγάρια και πώς θα καταφέρουμε να αναπτυχθούμε πλάι πλάι με τον/την σύντροφό μας, αλλάζοντας τη δυναμική της σχέσης.

Έντονη κριτική
Όταν ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο σύντροφό μας, δημιουργούμε απόσταση μεταξύ μας και δυσχεραίνει η αποκατάσταση της συναισθηματικής ασφάλειας. Επιπλέον, η έντονη κριτική και από τις δύο μεριές μεγαλώνει περισσότερο το χάσμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για επανασύνδεση.
Τι να κάνετε: Μείνετε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή.Παρατηρήστε πώς εξελίσσεται ένας κύκλος κριτικής. Εστιάστε σε αυτόν ως την πηγή του προβλήματος και προσπαθήστε να τον «σπάσετε». Μόνο αυτή η κίνηση πάνω σε έναν καυγά είναι αρκετή για να προσεγγίσετε τη συζήτηση από μια στάση αποκλιμάκωσης.

Απόσταση 
Όσο περισσότερο ο ένας σύντροφος προσπαθεί να λάβει μια απάντηση, τόσο περισσότερο ο άλλος μένει σιωπηλός και αποσύρεται. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σύντροφος που κρατά απόσταση, φοβάται ότι θα απογοητεύσει τον άλλον και προτιμά την απομόνωση. Αν, επιπλέον, γίνει πιο έντονη η κριτική προς τον αμυνόμενο σύντροφο, έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, καθώς ο άλλος σύντροφος προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσπάσει μια αντίδραση.
Τι να κάνετε: Η καλή επικοινωνία και η αμοιβαία κατανόηση, είναι ο τρόπος για σύνδεση και εγγύτητα. Υπενθυμίζεται ότι είναι λάθος η μια πλευρά να μεταφέρει κριτική, ενώ η άλλη πλευρά να κάνει μόνο παραχωρήσεις.

Μη ανάληψη ευθυνών
Ενώ και τα δύο άτομα αισθάνονται ένταση, καθένας ενδιαφέρεται περισσότερο για την προστασία του εαυτού παρά για να διορθώσει τα προβλήματα της σχέσης. Τελικά και οι δύο σύντροφοι παραιτούνται από το να παίρνουν ρίσκα και να είναι ευάλωτοι μέσα στη σχέση. 
Τι να κάνετε: Αναγνωρίστε την απόγνωση που μπορεί να νιώθετε για τη σχέση σας και ότι αρνείστε την ανάγκη σας για επικοινωνία. Η απροθυμία ή η συναισθηματική απόσταση είναι μια στρατηγική επιβίωσης, που προέρχεται από την παιδική ηλικία, όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες του παιδιού. Αναγνωρίζοντας τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να λάβει την αγάπη που ενδεχομένως να μη λάβατε ως παιδί.

Πηγή: ygeiamou.gr