Υπολογισμός εβδομάδας κύησης και πιθανής ημερομηνίας τοκετού

Αν και οι περισσότεροι από εμάς όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη αναφερόμαστε στους μήνες, οι γυναικολόγοι και οι μαίες μετράνε τη διάρκεια της κύησης με εβδομάδες, κάτι που συμβαίνει κυρίως για λόγους δικής τους ευκολίας. Ως προέκταση των εβδομάδων κύησης συναντάμε την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Ο υπολογισμός της ηλικίας μιας κύησης και της πιθανής ημερομηνίας τοκετού γίνεται με βάση την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης της γυναίκας. Βέβαια, αυτός ο υπολογισμός της πιθανής ημερομηνίας τοκετού λειτουργεί καλύτερα αν ο κύκλος μίας γυναίκας είναι σταθερός, κάθε 28 ημέρες.

Σε περιπτώσεις γυναικών με μεγάλο κύκλο, ο υπολογισμός μπορεί να μην είναι ακριβής, επομένως είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί με εξέταση υπερήχου. Κατά τον υπέρηχο γίνεται μέτρηση του μήκους του εμβρύου (κεφαλουραίο μήκος), στοιχείο το οποίο μας δίνει μια πιο ακριβή ιδέα για την εβδομάδα της κύησης.

Αν η μέτρηση με εβδομάδες σας μπερδεύει σκεφτείτε ότι είναι θέμα ολοκλήρωσης της κάθε εβδομάδας. Δηλαδή, στην πρώτη εβδομάδα είστε μηδέν εβδομάδα έγκυος, στη δεύτερη εβδομάδα είστε έγκυος μία εβδομάδα, στην τρίτη εβδομάδα είστε έγκυος δύο εβδομάδες, στην τέταρτη εβδομάδα σας είστε τρεις εβδομάδες έγκυος και ούτω καθεξής.

Μια εγκυμοσύνη θεωρείται τελειόμηνη όταν ο τοκετός συμβαίνει μεταξύ 37ης και 42ης εβδομάδας. Ένα βρέφος που γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες θεωρείται πρόωρο, ενώ μετά τις 39 εβδομάδες θεωρείται τελειόμηνο.

Όψιμα τελειόμηνο θεωρείται το βρέφος που γεννιέται στις 41 εβδομάδες. Κάποια μωρά επιλέγουν να μείνουν λίγο παραπάνω στο φιλόξενο χώρο της μήτρας και σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό συμβαίνει περίπου σε ένα 10%, ποσοστό που πηγαίνει ολοταχώς για τον 10ο μήνα. Υπάρχει, βέβαια πιθανότητα η πιθανή ημερομηνία τοκετού να ορίστηκε λάθος, οπότε τελικά το μωρό να μην έχει αργοπορήσει.

Μετά τις 42 εβδομάδες το νεογνό θεωρείται παρατασιακό. Ο όρος «παράταση κύησης» περιγράφει μία εγκυμοσύνη που διαρκεί 42 εβδομάδες ή περισσότερο. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες πρωτοτόκες ή με προηγούμενη παρατασιακή κύηση. Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία της παρατασιακής κύησης είναι η λάθος εκτίμηση της ηλικίας του εμβρύου. Ένα έμβρυο, το οποίο ξεπερνάει τις 42 εβδομάδες στη μήτρα, έχει αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένα προβλήματα, όπως είναι η εισρόφηση μυκωνίου.
Υπολογισμός εβδομάδας κύησης και πιθανής ημερομηνίας τοκετού

Παράλληλα, μία εγκυμοσύνη διαιρείται σε τρία τρίμηνα:

  • Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι τις 13 εβδομάδες συν έξι ημέρες κύησης.
  • Το δεύτερο τρίμηνο διαρκεί από τις 14 ως τις 27 εβδομάδες συν έξι ημέρες κύησης.
  • Το τρίτο τρίμηνο διαρκεί από τις 28 εβδομάδες μέχρι τον τοκετό.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού

Κάθε μέλλουσα μαμά θέλει να γνωρίζει πότε θα φέρει το μωράκι της στον κόσμο. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να υπολογιστεί από την αρχή της εγκυμοσύνης, είτε με τη βοήθεια του μηχανήματος του υπερήχου, είτε μέσω ενός μνημονικού κανόνα που γνωρίζει η μαία και ο γιατρός σας, είτε μέσω προγραμμάτων υπολογισμού που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η εγκυμοσύνη μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες (280 ημέρες) ή 9 μήνες (30 ή 31 ημέρες) ή 10 σεληνιακούς μήνες (28 ημέρες το καθένα).

Άλλο ένα ερώτημα που απασχολεί τους μελλοντικούς γονείς, είναι αν το μωρό τους θα γεννηθεί ακριβώς στην πιθανή ημερομηνία τοκετού. Περίπου 5% των μωρών γεννιούνται την προβλεπόμενη ημερομηνία. Όπως, όμως είδαμε και προηγουμένως, υπάρχει περίπτωση το μωρό να γεννηθεί λίγες εβδομάδες πριν ή μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού.