3 βήματα για να μειώσετε το άγχος

Photo credits: freepik.com

Το άγχος είναι μία λέξη που έχει μπει για καλά στη ζωή των περισσότερων από εμάς, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το αίσθημα ανησυχίας;

"Θα προλάβω την προθεσμία;", "Τι μπορεί να πάει στραβά;" "Τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά;". Πίεση, αβεβαιότητα, φόβος, αυξημένες υποχρεώσεις, προβλήματα  στη δουλειά ή στις διαπροσωπικές σχέσεις, θέματα υγείας, είναι μερικές από τις αιτίες που μας γεμίζουν με άγχος και απειλούν την υγεία μας.

Αν συχνά νιώθετε εξαντλημένοι, το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε το άγχος, αλλά αν το καταφέρουμε θα έχουμε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, σωματικά και ψυχικά.

Σωματικά οφέλη

 • Λιγότερη ένταση: Αν και η συνεχής ανησυχία συμβαίνει νοητά, έχει βαθιές επιπτώσεις στο σώμα, δημιουργώντας ένα σταθερό υπόβαθρο μυϊκής έντασης, ειδικά στον αυχένα και τους ώμους.
 • Περισσότερη ενέργεια: Το άγχος που δημιουργείται ενεργοποιεί διαρκώς την αντίδραση πάλης-φυγής-παγώματος, που είναι εκ των πραγμάτων εξουθενωτική. Ανησυχώντας λιγότερο, το άγχος αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά.
 • Ποιοτικότερος ύπνος: Λιγότερη ανησυχία ισούται με μια πιο ήρεμη νύχτα.
 • Λιγότερη νευρικότητα: Η μειωμένη ανησυχία αφήνει το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει, αφήνοντας στο παρελθόν τη συνεχή κατάσταση συναγερμού του οργανισμού.

Ψυχικά οφέλη

 • Καλύτερη συγκέντρωση: Αντίστοιχα με τη λήψη των αποφάσεων, και η συγκέντρωση γίνεται καλύτερη όταν η ανησυχία δεν κλέβει συνεχώς την προσοχή μας.
 • Περισσότερος χώρος για σκέψη: Τι θα σκεφτόσασταν αν το μυαλό σας δεν ήταν συνεχώς γεμάτο ανήσυχες σκέψεις; Σε αυτή τη συνειδητοποίηση θα φτάσουμε μόνο όταν σταματήσουμε να ανησυχούμε πολύ.
 • Καλύτερη διαχείριση της αβεβαιότητας: Η δυσκολία να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο προκαλεί ανησυχία. Όταν ανησυχούμε λιγότερο, είμαστε πιο ικανοί να αγκαλιάσουμε το αβέβαιο μέλλον.
 • Ευκολότερη λήψη αποφάσεων: Η ορθή κρίση θολώνει από τις αγωνιώδεις σκέψεις, άρα είναι δύσκολο να κάνουμε επιλογές, μερικές φορές ακόμη και για απλά πράγματα. Ένα καθαρότερο μυαλό οδηγεί σε καθαρότερη σκέψη και πιο εύκολη λήψη αποφάσεων.
 • Αυξημένη δημιουργικότητα: Όταν η σκέψη μας είναι πιο καθαρή, νιώθουμε λιγότερη ανησυχία και άρα μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και να σκεφτόμαστε δημιουργικά.

3 βήματα για να μειώσετε το άγχος

Ευεξία

 • Λιγότερη ευερεθιστότητα: Όταν είμαστε ανήσυχοι, είναι δύσκολο να είμαστε υπομονετικοί και ευχάριστοι. Ανησυχώντας λιγότερο λοιπόν, βελτιώνεται και η σχέση μας με τους άλλους. Και καλύτερες σχέσεις σημαίνει ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε.
 • Μεγαλύτερη απόλαυση για τη ζωή: Ανησυχώντας λιγότερο, η ζωή γίνεται καλύτερη, αφού απαλλάσσεστε από ένα βαρύ φορτίο.

Πώς θα καταφέρετε να ανησυχείτε λιγότερο

Βήμα 1: Αμφισβητήστε τη χρησιμότητα της ανησυχίας
Μερικές φορές νιώθουμε πως, όταν σκεφτόμαστε κάτι συνέχεια μας βοηθάει να λύσουμε το πρόβλημα ή να είμαστε προετοιμασμένοι. Ωστόσο, η ανησυχία δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.

Βήμα 2. Επαναφέρετε τη συνείδησή σας στο παρόν
Η πρακτική της ευσυνειδητότητας μπορεί να γειώσει τη σκέψη στο "τώρα". Επικεντρωθείτε σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Νιώστε, π.χ. τα πόδια σας που πατούν στο έδαφος και το σώμα σας που κάθεται στην καρέκλα.

Βήμα 3. Αποδεχτείτε αυτό που φοβάστε  
Μην προσπαθείτε να επιλύσετε όλες σας τις ανησυχίες, γιατί πολύ απλά είναι μάταιο. Αποδεχτείτε ότι αυτό για το οποίο ανησυχείτε μπορεί να συμβεί. Αναγνωρίστε τα όρια αυτού που ελέγχετε και σε περίπτωση που η ανησυχία σας επαληθευτεί, θα το χειριστείτε με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που σας έφεραν ως εδώ.

Tip
Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Διαβάστε εδώ ποιες φράσεις μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να αποβάλετε το άγχος που σας κυριεύει.
Πηγή: ygeiamou.gr

Ένα άρθρο για: