Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Σε ποιον ειδικό να απευθυνθείτε αν αντιμετωπίζετε θέματα

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι "Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα".

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να βιώσει ή έχει ήδη βιώσει προβλήματα ψυχικής υγείας ή ξέρει  στο οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό περιβάλλον άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Για να αποτρέψουμε τις ψυχικές ασθένειες πρέπει να υπάρξει μείωση των παραγόντων που αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική υγεία των ανθρώπων  και παράλληλα με την ενίσχυση εκείνων που την προστατεύουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι, επίσης, μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία γενικά, πώς να τη φροντίζουμε, πώς να μιλάμε ανοιχτά για αυτή και να λαμβάνουμε βοήθεια αν δυσκολευόμαστε. Είναι εξίσου σημαντικό να μην στιγματίζουμε και να μην περιθωριοποιούμε τα άτομα που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες.

Η αναζήτηση βοήθειας για ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά θέματα ή προβλήματα σχέσεων, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εύρεση όμως του κατάλληλου επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας.

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε ανάλογα με το θέμα που σας απασχολεί

Ψυχοθεραπευτής: Περιγράφει πολλούς διαφορετικούς τύπους επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολόγους και θεραπευτές. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Σε κάθε συνεδρία διεξάγεται συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που φέρνουν τον θεραπευόμενο στο γραφείο του θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τη γενική ευεξία. Ο πιο δημοφιλής τύπος ψυχοθεραπείας είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε κακές συμπεριφορές, μοτίβα σκέψης ή συναισθήματα.

Ψυχολόγος: Ειδικεύεται στην επιστήμη των συμπεριφορών, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Μέσω της συμβουλευτικής αντιμετωπίζουν μια σειρά θεμάτων, από προβλήματα σχέσεων μέχρι ψυχικές παθήσεις. Ένας ψυχολόγος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.

Ψυχίατρος: Διαγιγνώσκει, θεραπεύει και βοηθά στην πρόληψη ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών. Η διάγνωσή του βασίζεται στη φυσική εξέταση και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Ένας ψυχίατρος πρέπει να έχει δίπλωμα ιατρικής και μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων. Συνήθως οι άνθρωποι απευθύνονται σε ένα ψυχίατρο για πιο σοβαρές διαταραχές.

Ψυχαναλυτής: Βοηθά ένα άτομο να εξερευνήσει τις απωθημένες ή ασυνείδητες παρορμήσεις του, τις ανησυχίες και τις εσωτερικές του συγκρούσεις, με τεχνικές όπως, ελεύθεροι συνειρμοί, ερμηνεία ονείρων, ανάλυση των υποσυνείδητων αντιστάσεων. Η ψυχανάλυση βοηθά πολλούς να εξερευνήσουν βαθιές ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές που μπορεί να δημιουργήσουν πρότυπα κακής συμπεριφοράς χωρίς να το συνειδητοποιούν.

 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: Περιγράφει κάποιον που παρέχει συμβουλευτική. Συνήθως ειδικεύονται σε τομείς, όπως: εργασιακό άγχος, εθισμός, γάμος, οικογένεια, κ.α.