Ποια είναι η καθημερινή συνήθεια των παιδιών που επηρεάζει την ψυχική υγεία τους

Photo credits: freepik.com  

Μπορεί η ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ να μοιάζει μία "εύκολη" λύση για τα παιδιά, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι οι οθόνες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και προτείνουν στους γονείς να περιορίσουν αυτή τη συνήθεια των παιδιών.

Νέα έρευνα φέρνει αναδεικνύει έναν πιθανό κίνδυνο για την ψυχική υγεία από τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη. Η ενισχυμένη διάρκεια αδράνειας των παιδιών και ενασχόλησής τους με ψηφιακές συσκευές είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές, κυρίως μετά την πανδημία της COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας η συνήθεια αυτή φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο BMC Psychology.

Μια ομάδα ειδικών από το University of Western Ontario, ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε προγενέστερη έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο χρόνος που περνούσαν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη πολλαπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνος αυτός άγγιζε τις 13 ώρες την ημέρα, δηλαδή σχεδόν κάθε λεπτό που τα παιδιά ήταν ξύπνια.

Πηγή: ygeiamou.gr