Πώς η ευγνωμοσύνη μας κάνει περισσότερο χαρούμενους και ενισχύει τις σχέσεις μας

Η ευγνωμοσύνη είναι βασικό συστατικό για μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή. Ευγνωμοσύνη είναι η δύναμη να αναγνωρίζουμε όσα έχουμε, να απολαμβάνουμε τη ζωή εδώ και τώρα. Μία ηλιόλουστη μέρα, μία βόλτα στην εξοχή, το γέλιο των παιδιών, ένα ωραίο φαγητό, ένα ταξίδι, ένα λουλούδι που ανθίζει στον κήπο.

Η ευγνωμοσύνη δεν έχει τίποτα να προσφέρει, παρά μόνο τη χαρά για αυτά που λαμβάνουμε. Μας βοηθά να επικεντρωθούμε στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και όχι σε αυτά που συχνά παραπονούμαστε ότι δεν έχουμε. Επιπλέον, η ευγνωμοσύνη, μας κάνει να εκτιμήσουμε κάτι πριν το χάσουμε.

Όλοι έχουμε κάτι για το οποίο αισθανόμαστε ευγνώμονες. Ο καθένας πρέπει να σκέφτεται για ποια πράγματα αισθάνεται ευγνωμοσύνη: για την οικογένεια, τους φίλους, την υγεία, την εργασία του. Σε ένα κόσμο γεμάτο από αρνητικές σκέψεις, οι οποίες καταλήγουν σε συναισθήματα άγχους, θυμού, κατάθλιψης και τεταμένες ανθρώπινες σχέσεις, το να βρίσκουμε το χρόνο να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχει θετική επίδραση στην καθημερινότητά μας, μειώνοντας το στρες και κάνοντας μας περισσότερο χαρούμενους και αισιόδοξους.

Όταν είναι από καρδιάς και ειλικρινής, η ευγνωμοσύνη μας συνδέει με τους άλλους και ενισχύει τις σχέσεις μας. Οι άνθρωποι που δέχονται ευχαριστίες όταν βοηθούν κάποιον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν ξανά το ίδιο ή άλλα άτομα στο μέλλον, λόγω της ικανοποίησης που προκύπτει από την έκφραση ευγνωμοσύνης για τη βοήθειά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, χρήσιμοι και ικανοί για βοήθεια. Ουσιαστικά έχουμε την ανάγκη να αισθανόμαστε ότι μας εκτιμούν. Για αυτό πείτε στους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για σας, πόσο ευγνώμων είστε που τους έχετε στη ζωή σας.
Πώς η ευγνωμοσύνη μας κάνει περισσότερο χαρούμενους και ενισχύει τις σχέσεις μας

Πώς να κάνετε την ευγνωμοσύνη πράξη

Φαίνεται ότι η ευγνωμοσύνη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τα καλά πράγματα στη ζωή και να κάνετε την ευγνωμοσύνη καθημερινή συνήθεια:
1. Ευχαριστήστε τους ανθρώπους που έχουν θετική επιρροή επάνω σας, μικρή ή μεγάλη. Δείξτε τους την εκτίμησή σας - μπορεί να μην έχουν συναίσθηση του πόσο θετικά σας επηρεάζουν.
2. Φροντίστε να θυμίζετε συστηματικά στον εαυτό σας τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων. Έχουμε την τάση να θεωρούμε πολλά από αυτά δεδομένα, για αυτό αφιερώστε μία στιγμή από τη μέρα σας σε αυτά. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε χαρά ή ευγνωμοσύνη, όπως μικρές και απρόοπτες πράξεις καλοσύνης και πράγματα που βλέπετε και βιώνετε στην καθημερινή σας ζωή.
3. Να θυμάστε ότι οι θετικές σκέψεις φέρνουν θετικά αποτελέσματα, οπότε προσπαθείστε να παραμένετε όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξοι, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.