Υιοθεσία σκύλου: Καταφύγια και σωματεία για να βρείτε τον παντοτινό σας φίλο

Photo credits: freepik.com
Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι; Καθώς χιλιάδες σκυλάκια βρίσκονται στο δρόμο, η καλύτερη ιδέα να απευθυνθείτε σε ένα από τα δεκάδες καταφύγια, που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, προσφέροντας τους την απαραίτητη φροντίδα, μέχρι κάθε ζωάκι να βρει την ιδανική οικογένεια και το παντοτινό του σπίτι.

Η υιοθεσία ενός σκύλου που ζει σε καταφύγιο είναι μία πράξη αγάπης, καθώς του χαρίζετε τη θαλπωρή που του αξίζει. Η υιοθεσία σώζει ένα ζώο, ενώ η αγορά τους από καταστήματα κατοικίδιων δημιουργεί αγορά για νέες γεννήσεις. Εάν ανοίξετε την αγκαλιά σας σε ένα από τα ζώα που ζουν στα καταφύγια, η αγάπη και η αφοσίωση που θα εισπράξετε θα είναι τεράστια.

Οι εθελοντές κάθε καταφύγιου θα σας κατατοπίσουν σχετικά, ωστόσο, καλό είναι κι εσείς να αναλογιστείτε ορισμένα πράγματα:

  • Πώς είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;
  • Ποιος είναι ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώνετε σε ένα σκυλάκι;
  • Ποιες είναι οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του σκύλου με τον οποίο θα συμβιώσετε;
  • Θέλετε ένα σκύλο που να τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά;
  • Ψάχνετε για ένα σκύλο που θα σας ακολουθεί σε μεγάλους περιπάτους ή για ένα σκυλάκι του καναπέ;

Αποφασίστε ποιος τύπος ζώου ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα σας και στον τρόπο ζωής σας. Σκεφτείτε, ότι αν π.χ. εργάζεστε πολλές ώρες και δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο για τις βόλτες του σκύλου, δεν πρέπει να επιλέξετε ένα ζώο με υψηλή ενέργεια.

Όσο για τη συμπεριφορά ενός σκύλου, έχετε πάντα υπόψη ότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως η κληρονομικότητα, τα βιώματα, οι γνωσιακές δεξιότητές του, το περιβάλλον που έχει ζήσει παλιότερα, κ.λπ.Ένας σκύλος που ζει σε καταφύγιο, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει "περίεργη" συμπεριφορά στο νέο του σπίτι, όπως π.χ. να έχει ατυχήματα όσον αφορά την τουαλέτα του. Όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι διαχειρίσιμα και με υπομονή, καλή διάθεση και εκπαίδευση, του ζώου και δική σας, ξεπερνώνται.
Photo credits: freepik.com  
Υιοθεσία σκύλου: Καταφύγια και σωματεία για να βρείτε τον παντοτινό σας φίλο

Καταφύγια & ΜΚΟ για υιοθεσία σκύλου

Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των αδέσποτων κυρίως ζώων σε έκτακτη ανάγκη. Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές, δεν επιδοτείται από το ελληνικό κράτος ή την Ε.Ε. και στηρίζεται στις συνδρομές των μελών της, σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις για ευόδωση των σκοπών της. Στο Φιλοζωικό Κέντρο της ΕΦΕ στο Κορωπί μπορείτε να βρείτε όμορφες τετράποδες ψυχούλες, που περιμένουν πίσω από κλουβάκια προστασίας και φιλοξενίας τους τη μαγική στιγμή που θα ακούσουν εκείνη τη λαχταριστή φρασούλα «αυτό το θέλω για να ζήσουμε μαζί!». Δείτε τα ζωάκια εδώ.

Τμήμα Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων
Το Τμήμα Αστικής Πανίδας είναι αρμόδιο για την φροντίδα των ζώων στην Αθήνα. Μεριμνά για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προωθεί αδέσποτα ζώα συντροφιάς για υιοθεσία σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, μεριμνά για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως γατών) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και φροντίζει για τη σίτισή τους, κ.λπ. Δείτε εδώ τα αδέσποτα σκυλάκια προς υιοθεσία.

Save a Greek Stray
Ο αριθμός των ζώων συντροφιάς στον πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των οικογενειών που θέλουν να τους προσφέρουν ένα «σπίτι». Πολλά ζώα εγκαταλείπονται στο δρόμο και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση τους ή πεθαίνουν. Τα ζωάκια που φιλοξενούνται στο SGS και είναι προς υιοθεσία, δίνονται εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, με ηλεκτρονική σήμανση και στειρωμένα, έχοντας πρώτα περάσει από τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο. Αν σας ενδιαφέρει να υιοθετήσετε κάποιο ζωάκι, είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, αρκεί να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας. Δείτε τα εδώ.

Τα Φαντάσματα του Ασπρόπυργου
Η ομάδα εθελοντών για τα αδέσποτα στον Ασπρόπυργο δημιουργήθηκε μετά από έκκληση βοήθειας ανθρώπων που εργάζονται εκεί, για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής, τα οποία ζουν σε άθλια κατάσταση. Aπό τότε ξεκίνησε ένας αγώνας από εθελοντές φιλόζωους πολίτες για την σίτιση και την ανακούφιση των ταλαίπωρων αυτών ζώων, που δεν επέλεξαν να είναι εκεί και να ζουν έτσι. Σκοπός της ομάδας, είναι να σώσει όσον το δυνατόν περισσότερα. Μπορείτε να βοηθήσετε εδώ.

Σ.Π.Α.Ζ.
Ο Σ.Π.Α.Ζ. είναι αναγνωρισμένο φιλοζωικό σωματείο. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα δασκάλων ιδιωτικού αγγλικού σχολείου των νοτίων προαστίων της Αθήνας το 1986. Αφορμή ήταν ο θάνατος της Σάμμυ, της σκυλίτσας που είχε υιοθετήσει το 1984 το σχολείο όταν εμφανίστηκε και «ζητιάνευε» φαγητό και χάδια από τα παιδιά. Στα 32 χρόνια δράσης, οι εθελοντές του ΣΠΑΖ έχουν στειρώσει πάνω από 30.000 αδέσποτα, 
Δείτε τα ζωάκια που είναι προς υιοθεσία εδώ.

Dogs' Voice
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dogs’ Voice στηρίζει το έργο 132 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, εξειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων, εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέχει νομική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε και τα διαθέσιμα προς υιοθεσία σκυλάκια. Όλα τα ζώα δίνονται εμβολιασμένα, στειρωμένα, με ηλεκτρονική σήμανση και μια συνέδρια από εκπαιδευτή. Επίσης, εδώ, θα βρείτε μία λίστα με τις φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ώστε να βρείτε αυτές που είναι κοντά σας.

Διαβάστε ακόμη:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε σκύλο
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επικοινωνούμε με το σκύλο μας;
10 σημεία για να ελέγχουμε την υγεία του σκύλου μας