2 ιστορικές περιηγήσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Ιστορικές περιηγήσεις μέσα στο καλοκαίρι: 2 Μουσεία βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο με προτάσεις για όλη την οικογένεια!

Είτε μείνετε εδώ, στο κλεινόν άστυ, είτε αποφασίσετε να κάνετε μία κοντινή εκδρομή με τα παιδιά σας, το CKG έρχεται δριμύτερο με 2 προτάσεις που εμπεριέχουν και διασκέδαση και γνώση! Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών περήφανα παρουσιάζει τον ανακαινισμένο κήπο του με εικαστικές παρεμβάσεις, καινούρια χλωρίδα, αισθητική ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου, με άλλα λόγια μία όαση πρασίνου, ιστορίας και απέραντης ομορφιάς! Και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης που χρειάζεται τονωτικές ενέσεις δροσιάς για να αντιμετωπίσει τις ζεστές ημέρες και νύχτες του Αυγούστου! Λίγο πιο έξω από την Αθήνα, και δη στην παραλιακή Ιτέα, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνει από τώρα για το Σεπτέμβριο ένα 3ημερο σεμινάριο με ιστορικές διαδρομές, βιωματικά σεμινάρια δημιουργίας παραμυθιών, επίσκεψη στην αρχαία πόλη της Κίρρας και φυσικά στο γειτονικό Μαντείο των Δελφών! Μία all-inclusive πρόταση για μικρούς και μεγάλους που τους συναρπάζει η μυθοπλασία, οι παραλιακές βόλτες και οι μυστηριακοί δεσμοί με την αρχαιότητα!

1. Εγκαινιάστηκε ο ανακαινισμένος κήπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

αρχαιολογικός κήποςPhoto Credit: www.facebook.com

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και αναδιαμόρφωση του εξωτερικού κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το έργο έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη της Japan Tobacco International. Η εταιρεία, κάνοντας πράξη το διαχρονικό μήνυμά της ότι «ο Σεβασμός είναι Πολιτισμός» συνεργάστηκε με το πλέον εμβληματικό Μουσείο της χώρας και με την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου «Ecoscapes» προκειμένου να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός χώρου ελκυστικού, ασφαλούς και βιώσιμου που θα λειτουργήσει ως ένα νέο «πράσινο τοπόσημο» για την Αθήνα και τους επισκέπτες του Μουσείου.

Η Σημασία του έργου
Στόχος της αναμόρφωσης του εξωτερικού κήπου του Μουσείου, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του εμβληματικού Μουσείου και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο Κήπος του Ε.Α.Μ. δεν αποτελεί μόνο έναν μοναδικό χώρο πρασίνου αλλά και έναν πολύ σημαντικό δημόσιο χώρο της πόλης, η ανάπλαση του οποίου θα χαρίσει μια όαση δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας.

Η ιστορία του
Ο εξωτερικός κήπος του Μουσείου διαμορφώθηκε μεταξύ 1895 και 1909, αρκετά χρόνια αργότερα από την αποπεράτωση του ίδιου του Μουσείου, ενώ δεν είναι γνωστό ποιος τον σχεδίασε. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον Κήπο του Ζάππειου Μεγάρου, ο οποίος διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο. Η χάραξή του παραπέμπει στην οργάνωση των αντίστοιχων γαλλικών κήπων. Η φυσιογνωμία του Κήπου, παρότι έχει υποστεί διάφορες επεμβάσεις τόσο ως προς τις φυτεύσεις όσο και ως προς το σχεδιασμό, παρέμενε ο ίδιος στις ημέρες μας, χωρίς σημαντικές αλλαγές, παρά τις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη σχέση φυσικού περιβάλλοντος και μύθου και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία της αρχαιότητας και του πολιτισμικού τοπίου. Οι βοτανικές συλλογές στους θεματικούς κήπους συνοδεύονται από  επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική Γραμματεία. Τα 6.000 νέα φυτά της ιθαγενούς χλωρίδας που φυτεύτηκαν στους κήπους του Μουσείου, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια εικόνα από τους αρχαίους ελληνικούς κήπους και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία του τοπίου την εποχή της Αρχαιότητας.

Ο Στόχος
Η συνεργασία της JTI με το ιστορικότερο μουσείο της χώρας και ενός εκ των σημαντικότερων στον κόσμο, ξεκίνησε το 2016, όταν η εταιρεία υποστήριξε την ανάπλαση του κήπου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και ανέλαβε τη συστηματική του συντήρηση, μια δέσμευση που πρόσφατα ανανέωσε.

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο κήπος επανασχεδιάστηκε για την οπτική απόλαυση και την αξία της περιήγησης. Η έμπνευση προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, όπως αυτοί περιγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, από όπου τεκμαίρεται η βιωματική σχέση των ανθρώπων με τη φυσικό περιβάλλον. 

Πρωταγωνιστής της νέας ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας, που παρ’ όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου με συνεχές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και προοπτικές ευδοκίμησης. Σε όλες τις επιφάνειες φύτευσης εγκαταστάθηκαν νέο σύστημα αυτόματης άρδευσης και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός.

Πατησίων 44, Αθήνα, 2132144800

2. Σεμινάριο στην Ιτέα - Μουσεία, τοπική ιστορία και δημιουργία παραμυθιών

Σεμινάριο στην Ιτέα - Μουσεία, τοπική ιστορία και δημιουργία παραμυθιών

Photo Credit: www.ekedisy.gr

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει ένα τριήμερο σεμινάριο στις 28-30 Αυγούστου στην Ιτέα.

Συνδυάστε ήλιο, θάλασσα, ιστορία και εκπαίδευση σε ένα μαγευτικό προορισμό πολύ κοντά στην Αθήνα, γεμάτο ιστορικές ομορφιές και κρυμμένα μυστικά!

Ενδεικτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου

Παρασκευή

18.00 Άφιξη και προαιρετικός ιστορικός περίπατος στη Κίρρα
Η αρχαία πόλη της Κίρρας βρισκόταν στον κόλπο της Ιτέας, στην έξοδο της κοιλάδας του Πλειστού ποταμού προς τον Κορινθιακό κόλπο και ήταν το επίνειο των Δελφών. Η περιοχή της Κίρρας κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική εποχή, με ιδιαίτερη άνθηση στη Μεσοελλαδική και παρακμή κατά την Υστεροελλαδική. Μεταξύ του 7ου και 6ου αιώνα π. Χ. η πόλη βρισκόταν σε συνεχή ανταγωνισμό με τους Δελφούς με αποκορύφωμα τον πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων (περί 600-590 π.Χ.). Η πόλη έγινε αιτία του ξεσπάσματος του Α’ ιερού πολέμου το 595 π.Χ. καθώς οι κάτοικοι της, εκμεταλλεύονταν τους προσκυνητές του μαντείου των Δελφών. Η πόλη ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή της από τη Δελφική Αμφικτυονία (590 π.Χ.) και στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα ίδρυσε ένα μεγάλο ιερό, ενώ αργότερα οχυρώθηκε και εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου, που λειτούργησε ως επίνειο των Δελφών και της Άμφισσας. Η κατοίκηση της πόλης συνεχίζεται και στους Βυζαντινούς χρόνους καθώς και στη Λατινοκρατία, όπως μαρτυρούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις και ο μεσαιωνικός πύργος στην παραλιακή ζώνη της Ιτέας και της σημερινής Κίρρας.
20.00 Δείπνο ελεύθερο στα παραθαλάσσια ταβερνάκια της Ιτέας και της Κίρρας
Διανυκτέρευση

Σάββατο

8.00 – 9.00 Πρωινό
9.30 – 11.00 Ανακαλύπτοντας την τοπική ιστορία μέσα από τον περίπατο και τη μυθοπλασία.
Εισηγητές:
-Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης:
Δουλεύοντας ομαδικά και δημιουργικά
– Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας:
«Περπατάω με την τάξη μου στην….ιστορία/ “Mystery Walk” – παρουσίαση των προγραμμάτων
11.30 – 12.00 Διάλειμμα / σνακ – καφές
12.00 – 14.00 Κώστας Στοφόρος: Βιωματικό εργαστήριο δημιουργίας παραμυθιού με τη Μαγική Τράπουλα των παραμυθιών.
14.00 – 17.00 Ελεύθερος χρόνος, για κολύμπι, γεύμα ή περιπάτους
17.00 -18.30 Ευαγγελία Κανταρτζή: Αξιοποιώντας υλικές και άυλες μαρτυρίες
18.30- 20.00 Κώστας Στοφόρος: «Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια με εκθέματα του Μουσείου – ένα παράδειγμα από το Μουσείο των Δελφών», εισήγηση και βιωματικό εργαστήριο
Ελεύθερος χρόνος για περίπατο και δείπνο σε Κίρρα και Ιτέα

Κυριακή

8.30 – 9.30 πρωινό
10.00 – 12.00 Κώστας Στοφόρος: Η Μυθολογία, η Κίρρα, οι Δελφοί και τα παραμύθια – δημιουργία παραμυθιών με αφορμή την τοπική ιστορία
12.00 – 12.30 Διάλειμμα / σνακ-καφές
12.30 – 14.30 Ευαγγελία Κανταρτζή-Κώστας Στοφόρος:
Παρουσίαση εργασιών
14.30 – 15.30 Κλείσιμο σεμιναρίου – συμπεράσματα
 Χώρος Διεξαγωγής: Ναυσικά Beach Hotel 

Λίγα λόγια για το ξενοδοχείο

Το ξενοδοχείο (πρώην Ξενία) βρίσκεται ανάμεσα στη Κίρρα και την Ιτέα. Έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα με δική του παραλία, beach bar, δωρεάν internet και υπέροχο εστιατόριο, όπου μπορείτε να δειπνήσετε δίπλα στην παραλία. Το Nafsika Beach Hotel περιβάλλεται από πανέμορφους φυσικούς κήπους όλα τα δωμάτια είναι ευήλια και ευάερα, ενώ περιλαμβάνουν μικρή βεράντα για να απολαμβάνετε το μεσογειακό ήλιο. Το Nafsika Beach Hotel βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών οδικώς από την ιστορική τοποθεσία των Δελφών.

Διάρκεια: Παρασκευή – Κυριακή (Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Παρασκευής είναι προαιρετική)
Κράτηση θέσεων συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής εδώ
Επικοινωνία: 2103250341info@ekedisy.gr
Κόστος Συμμετοχής: 140€ (περιλαμβάνει τη διαμονή με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στο Ναυσικά Beach Hotel με πρωινό τη συμμετοχή στα σεμινάρια, φάκελο σεμιναρίου, βεβαίωση συμμετοχής – για μονόκλινο δωμάτιο επιπλέον χρέωση 20€)
Μεμονωμένοι: Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μόνο το Σεμινάριο το κόστος είναι 60 ευρώ.
Μεταφορά: Μπορείτε να μεταβείτε στο Ναυσικά Beach Hotel με το προσωπικό σας αυτοκίνητο ή με το ΚΤΕΛ Φωκίδας. Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ εδώ.

Οδηγίες συμμετοχής στην δράση, προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19:

  • Το ξενοδοχείο τηρεί όλα τα πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης.
  • Στην είσοδο των σεμιναρίων θα υπάρχει πάντοτε αντισηπτικό.
  • Θα δοθούν προσωπικοί φάκελοι με το υλικό του σεμιναρίου και με γραφική ύλη, οι οποίοι θα έχουν απολυμανθεί. Χρησιμοποιούμε μόνο προσωπικά αντικείμενα.
  • Όλες οι δράσεις του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν τηρώντας του κανόνες των αποστάσεων.