«Βουτιές στην τέχνη»: Καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά από την Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αυτό το καλοκαίρι, τα παιδιά δίνουν ξανά ραντεβού με τις Τέχνες -τη μουσική, το θέατρο, τον χορό και τα εικαστικά- στον φυσικό τους χώρο, το Μέγαρο Μουσικής, στην καρδιά της πόλης. 

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με την ομάδα thea-tree, επαναλαμβάνει και φέτος για τρίτη χρονιά το επιτυχημένο καλοκαιρινό πρόγραμμα «Βουτιές στην τέχνη», με νέα θεματολογία, αλλά πάντα με δράση, παιχνίδι, δροσιά και φυσικά… τέχνη! 

Παιδιά, παιδαγωγοί και καλλιτέχνες «βουτούν στην τέχνη» καθημερινά και για 5 εβδομαδιαίους κύκλους, από τις 17 Ιουνίου έως και τις 26 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι. Ανάμεσα στις δράσεις ξεκουράζονται με μια βόλτα για δεκατιανό γεύμα στον κήπο του Μεγάρου και αργότερα γευματίζουν μετά μουσικής στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης και στο Αίθριο των Μουσών.

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, με μέγιστο όριο 30 παιδιά η κάθε μία, και καθοδηγούνται από ειδικά εκπαιδευμένους εμψυχωτές και παιδαγωγούς τέχνης στα μονοπάτια της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών, με σκοπό την χειροποίητη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής παράστασης!

«Βουτιές στην τέχνη»: Καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών από την Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη θεματολογία του φετινού camp αποτελούν δυο ιστορίες που εναλλάσσονται ανά εβδομάδα:

«Ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες» (17-21 Ιουνίου, 1-5 Ιουλίου, 22-26 Ιουλίου)
Χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και οι χώροι της Μουσικής Βιβλιοθήκης μετατρέπονται σε ένα μεγάλο στίβο παιχνιδιού και δημιουργίας. Νους και σώμα, τέχνη και ιστορία, ψυχαγωγία και μάθηση συναντώνται σε ένα φανταστικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Παιδιά και εμψυχωτές ασκούνται σε καθημερινές δράσεις τέχνης και αθλητισμού που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μία τελική παράσταση με σκοπό να αναδειχθούν τα βασικά ιδεώδη των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Περιπέτεια στο διάστημα» (24-28 Ιουνίου, 15-19 Ιουλίου)
Το διάστημα αποτελεί ένα αγαπημένο θέμα για πολλούς καλλιτέχνες από όλα τα είδη της τέχνης αλλά και χώρο έρευνας για πολλούς επιστήμονες που αναζητούν απαντήσεις για τη ζωή και τον άνθρωπο. Στο δικό μας ταξίδι, ο ήλιος και οι πλανήτες του γίνονται αφορμή για παιχνίδι και δημιουργία και οι τέχνες τα εργαλεία, με τα οποία τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο και το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη. Η περιπέτεια στο διάστημα καταλήγει σε μία «διαστημική» παράσταση που θα δώσουν τα παιδιά για τους γονείς τους στο τέλος του προγράμματος.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κάθε Παρασκευή στις 15:00, τα παιδιά παρουσιάζουν σε γονείς και φίλους ένα δρώμενο βασισμένο στις παραπάνω ιστορίες. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η μουσική και η θεατρική απόδοση έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση των παιδαγωγών.

Το summer camp απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 10 ετών (παιδιά που έχουν τελειώσει το νηπιαγωγείο ή την Α, Β, Γ, και Δ Δημοτικού), ενώ μπορούν να συμμετέχουν ως leaders και μεγαλύτερα παιδιά 11-12 ετών (που έχουν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού), βοηθώντας τους ενήλικες εμψυχωτές στο συντονισμό και τις δράσεις με τα μικρότερα παιδιά.

Φέτος, το Summer Camp υποστηρίζουν με τις ευγενικές χορηγίες τους οι εταιρίες Πλαίσιο και Αλλατίνη.

«Βουτιές στην τέχνη»: Καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών από την Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

5 ανεξάρτητοι εβδομαδιαίοι κύκλοι:
1η εβδομάδα: Δευτέρα 17 Ιουνίου έως Παρασκευή 21 Ιουνίου, «Ταξίδι στους ολυμπιακούς αγώνες»
2η εβδομάδα: Δευτέρα 24 Ιουνίου έως Παρασκευή 28 Ιουνίου, «Περιπέτεια στο διάστημα»
3η εβδομάδα: Δευτέρα 1 Ιουλίου έως Παρασκευή 5 Ιουλίου, «Ταξίδι στους ολυμπιακούς αγώνες»
Διακοπή μίας εβδομάδας
4η εβδομάδα: Δευτέρα 15 Ιουλίου έως Παρασκευή 19 Ιουλίου, «Περιπέτεια στο διάστημα»
5η εβδομάδα: Δευτέρα 22 Ιουλίου έως Παρασκευή 26 Ιουλίου, «Ταξίδι στους ολυμπιακούς αγώνες»
Ωράριο: 09:00 – 16:00 (δεν υπάρχει δυνατότητα φύλαξης πριν ή μετά)
Δυνατότητα εγγραφής σε έναν ή περισσότερους εβδομαδιαίους κύκλους

Κόστος συμμετοχής:
120€ ανά εβδομάδα με δεκατιανό σνακ
168€ ανά εβδομάδα με δεκατιανό σνακ και μεσημεριανό γεύμα

Διαδικασία εγγραφής: Μετά την αγορά (όχι κράτηση) της συμμετοχής και προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή, απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής φόρμας (google form) που θα αποσταλεί στο email σας από την ticketservices.
Οι εγγραφές ανοίγουν τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου στις 10:00 στο:

www.ticketservices.gr/event/summer-camp-vouties-stin-texni/?lang=en
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Τ 210 72 34 567, Δε-Πα, 9:00–17:00, Σα 10:00– 16:00, 
Περισσότερες πληροφορίες:  2107282774, Δε - Πα 10:00 – 16:00
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 72 82 774, 9:30-16:30

«Βουτιές στην τέχνη»: Καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών από την Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΩΡΕΣ Α΄ ΟΜΑΔΑ: Αίθουσα Διδασκαλίας
9:00-9:30 Υποδοχή στη μεγάλη αίθουσα με προβολή με ορχηστρικά έργα
9:30-11:00 Μουσική και κίνηση με βάση τις δράσεις της ιστορίας 
11:00-12:00 Βόλτα στον κήπο – δεκατιανό (όλοι μαζί) 
12:00-13:30 Βουτιά στις τέχνες: Θεατρικό παιχνίδι και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση την ιστορία
13:30-14:30 Μεσημεριανό φαγητό – χαλάρωση (όλοι μαζί)
14:30-15:45 Εικαστικό εργαστήρι: παραγωγή σκηνικών και κουστουμιών για τις καθημερινές δράσεις και την παράσταση 
(Κάθε Παρασκευή αυτή την ώρα γίνεται η παράσταση για τους γονείς)

ΩΡΕΣ Β΄ ΟΜΑΔΑ: Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (πρώην Πολυχώρος)
9:00-9:30 Υποδοχή στη μεγάλη αίθουσα με προβολή με ορχηστρικά έργα
9:30-11:00 Βουτιά στις τέχνες: Θεατρικό παιχνίδι και μουσικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση την ιστορία
11:00-12:00 Βόλτα στον κήπο – δεκατιανό (όλοι μαζί) 
12:00-13:30 Μουσική και κίνηση με βάση τις δράσεις της ιστορίας
13:30-14:30 Μεσημεριανό φαγητό – χαλάρωση (όλοι μαζί)
14:30-15:45 Εικαστικό εργαστήρι: παραγωγή σκηνικών και κουστουμιών για τις καθημερινές δράσεις και την παράσταση
(Κάθε Παρασκευή αυτή την ώρα γίνεται η παράσταση για τους γονείς)

«Βουτιές στην τέχνη»: Καθημερινό καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών από την Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ομάδα thea-tree

Η καλλιτεχνική ομάδα thea-tree δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2018. Με όχημα τον πολιτισμό και την εκπαίδευση δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις και σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης και για ενήλικες. Κοινός τόπος όλων αυτών είναι η δημιουργική συνάντηση με τον άλλον μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη. Στο δροσερό καταφύγιο της Τέχνης, το θέατρο, η λογοτεχνία, η μουσική, τα εικαστικά και όλες οι τέχνες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να δημιουργήσουν διαφορετικά μονοπάτια προκειμένου κάθε παιδί, νέος ή ενήλικας να βρει το δικό του δρόμο έκφρασης και δημιουργίας. Έτσι, μέσα από την ψυχαγωγία και το ομαδικό παιχνίδι φτάνουμε στη γνώση, την αισθητική καλλιέργεια και την πνευματική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Τα κείμενα των παραστάσεων, το σχεδιασμό των προγραμμάτων και την παιδαγωγική επιμέλεια αναλαμβάνει ο συγγραφέας –μουσικοπαιδαγωγός Παναγιώτης Τσιρίδης ενώ τη σκηνοθεσία, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παραγωγή η ηθοποιός – σκηνοθέτης Μαριάνθη Φωτάκη.

Παναγιώτης Τσιρίδης, Μουσικοπαιδαγωγός - Συγγραφέας

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1967 και από το 1974 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Πανεπιστημίου  Αθηνών σε προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε αρκετά συνέδρια και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την τέχνη και την εκπαίδευση.  Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς και από το 2012 είναι επικεφαλής της ομάδας «Λόγου Παίγνιον». Από το 2017 είναι συντονιστής των δασκάλων του El Sistema Greece. Έχει γράψει θεατρικά έργα για παιδιά και  ενήλικες και βιβλία για παιδιά τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Πατάκη και Ψυχογιός. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικότερο βιογραφικό μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.panayiotistsirides.gr

Μαριάνθη Φωτάκη, Ηθοποιός - Σκηνοθέτης
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θέατρο στη σχολή του Κάρολου Κουν. Από το 1998 εργάζεται ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις κάτω από τις οδηγίες σημαντικών σκηνοθετών όπως ο Παπαβασιλείου, Λυμπεροπούλου, Τσουλάτζε, Χατζάκης, Μπέζος, Φιλιππίδης, Μουμουλίδης, Καμτσής κ.ά. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια που αφορούν στην υποκριτική, το θεατρικό δράμα και τη μουσική. Το 2003 ξεκινά να εργάζεται με ομάδες παιδιών ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με διάφορους φορείς όπως το «Ένα Παιδί - Ένας Κόσμος», «Λόγου Παίγνιον», «Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη», τη «Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”», κ.ά. Το 2015 σκηνοθετεί την πρώτη της θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ». Το 2018 ιδρύει την καλλιτεχνική ομάδα thea-tree και από τότε σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά τόσο στο χώρο του θεάτρου όσο και σε σχολεία, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς επίσης αναλαμβάνει την προετοιμασία παιδιών για καλλιτεχνικά σχολεία.

Ιωάννα Μυλωνά, Ηθοποιός - Θεατρολόγος
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με τους Α. Μανωλικάκη, Ε. Σκότη, Μ. Παπαδημητρίου κ.α., θεατρικού παιχνιδιού με τον Λ. Κουρετζή και Εκπαιδευτικού δράματος με την Π. Στεφανίδου. Εργάζεται από το 2003 ως ηθοποιός και από το 2007 παράλληλα με την υποκριτική εργάζεται και ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας.    

Αλεξία Παπαθεμελή, Εκπαιδευτικός - Θεατρολόγος

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου σε θεατρικές παραστάσεις στο Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης και την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. 'Εχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι στο ΤΕΙ Σίνδου και σε δημόσια ΙΕΚ. Παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση. Απ το 2002 ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση.

Γιάννης Ιωάννου, Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Κωφών Ελλάδος και έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Κάρβουνο», και «Οδός Αστέγων», οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο ΘΚΕ σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε παιδικές και παραστάσεις ενηλίκων των Νέλλη Καρρά, Θανάση Χαλκιά, Παναγιώτη Εξαρχέα, Κωνσταντίνου Μαραβέλια, Νότη Παρασκευόπουλου κ.ά.

Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Μουσικός

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε στα 5 της χρόνια μαθήματα πιάνου. Το 2007 έλαβε το Πτυχίο Πιάνου (τάξη κα. Νίνα Νικολαΐδου) και Αρμονίας (τάξη κα. Λίλλυ Νικολαΐδου) με άριστα παμψηφεί από το Εθνικό Ωδείο και εισήχθη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση Πιάνου με Καθηγητή τον κ. Λάμπη Βασιλειάδη. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Master of Musical Arts (Piano Performance) με υπεύθυνο καθηγητή τον Dr. Robert Satterlee στο Bowling Green State University, Ohio. Το 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της University of Nebraska ‐ Lincoln (ΗΠΑ) με υπεύθυνη καθηγήτρια την Dr. Ann Chang. Δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική δωματίου ενώ συνεργάζεται και με τραγουδιστές σε έργα που καλύπτουν όλο το στυλιστικό φάσμα της κλασσικής μουσικής.

Γιώργος Πέρρος, Εκπαιδευτικός – Μουσικός

Ο Γιώργος Πέρρος είναι δάσκαλος ειδικής αγωγής και μουσικός. Έχει υπηρετήσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε διάφορα μέρη της χώρας. Διδάσκει στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο).  Απέκτησε δίπλωμα κλασικής κιθάρας υπό τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο ωδείο Athenaeum και ανωτέρων θεωρητικών της μουσικής. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Άρσεις» από τις εκδόσεις Άνω τελεία.

Εύα Μούρτζη, Εικαστικός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και είναι αριστούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (2018). Έχει εργαστεί στη δημιουργία του αγαλματιδίου βράβευσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε συνεργασία με το γλύπτη Σταύρο Τακτικό, έχει εργαστεί επίσης και ως β' βοηθός σκηνοθέτη στη ταινία "Δρόμοι" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου το 2019. Έχει πραγματοποιήσει μαθήματα σκίτσου, κόμικ και εικονογράφησης στην παιδική ακαδημία του "Κέντρου Τεχνών Πλάκα" και το καλοκαίρι του 2023 έκανε εικαστικά μαθήματα και δημιούργησε μαζί με τα παιδιά σκηνικά για το καλοκαιρινό πρόγραμμα "Βουτιές στην Τέχνη" σε συνεργασία με την ομάδα thea-tree στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, σε εκθέσεις αλλά και σε εθελοντικές δραστηριότητες.

Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 11521, Τ 210 72 82 778, www.mmb.org.gr, [email protected]