3 δωρεάν προτάσεις για online εκπαίδευση

Μένουμε μακριά από τον ιό… και κοντά στο σχολείο: 3 δωρεάν προτάσεις για online εκπαίδευση μέσα από εφαρμογές του Υπουργείου Παιδείας, του Μουσείου της Ακρόπολης και του Μουσείου της Θήβας!

Τα παιδιά έχουν αρχίσει να συνηθίζουν την παραμονή στο σπίτι και ζητούν από τους γονείς όλο και περισσότερους τρόπους να μείνουν μακριά από τον ιό, αλλά κοντά στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση! Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς πολιτισμού και μάθησης, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης για δωρεάν μάθηση, όπως εκπαιδευτικές πλατφόρμες που συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας, διασκεδαστικά παιχνίδια εξοικείωσης με την αρχαία ιστορία και άκρως ενδιαφέροντα βίντεο από ιστορικά μνημεία που προβάλλονται από το You Tube και εναλλάσσονται για να «κρατήσουν» τα παιδιά κοντά στο σπίτι, αλλά όχι μακριά από τη γνώση!

1. Χωρίς χρέωση από κινητά δίκτυα η πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Μένω σπίτι, αλλά όχι πίσω… στα σχολικά καθήκοντα, με δωρεάν ψηφιακές πλατφόρμες εκπαίδευσης!

Πρόσβαση χωρίς χρέωση δεδομένων (zerorating) από κινητά δίκτυα, σε ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, από την Τετάρτη 8 Απριλίου, έχει εξασφαλίσει η συνεργασία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας  Cosmote, Vodafone και Wind.

Το τεράστιο έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της χώρας μας διεκπεραιώνεται μέσω των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων που διατίθενται εμπορικά για κάθε νοικοκυριό, με κάλυψη που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) υπερβαίνει το 99% σε όλη την Επικράτεια.

Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης, στο μέγιστο βαθμό, των τεχνολογικών επιλογών που διατίθενται σε όλους τους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων και παραχώρησαν πρόσβαση χωρίς χρέωση στις κάτωθι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία:

  1. www.sch.gr
  2. eclass.sch.gr
  3. blogs.sch.gr
  4. lessons.sch.gr
  5. mmpres.sch.gr
  6. sso.sch.gr
  7. dschool.edu.gr
  8. e-me.edu.gr
  9. 4all.e-me.edu.gr
  10. ebooks.edu.gr/new
  11. photodentro.edu.gr/aggregator
  12. micro.photodentro.edu.gr
  13. saas.photodentro.edu.gr
  14. aggregation-service.photodentro.edu.gr
  15. aesop.iep.edu.gr
  16. www.study4exams.gr
  17. cisco.webex.com
  18. www.mathainoumestospiti.gov.gr

2. Γράψε το όνομα σου στην Γραμμική Β’ και άλλα ενδιαφέροντα online παιχνίδια μέσα από την εφαρμογή του Μουσείου της Θήβας

Πώς η αρχαία Ελλάδα αναγεννάται μέσα από online εφαρμογές! 

Οι μικροί φίλοι μπορούν να γράψουν το όνομά τους στην Γραμμική Β’, την πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, και να το τυπώσουν ή να το μοιραστούν με τους φίλους τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας δίνει μία μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να γράψουν το όνομα τους στην Γραμμική Β’ και όχι μόνο! Επίσης, μπορούν να δουν το όνομά τους γραμμένο και στην Κλασική, Πρωτοβυζαντινή, Αρχαϊκή και Βυζαντινή! 

Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ., κυρίως για την τήρηση λογιστικών αρχείων στα ανάκτορα. 

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή) χαραγμένους σε πήλινες πινακίδες. 

Διέφερε όμως από μια πρωιμότερη παρόμοια γραφή, τη Γραμμική Α, που βρέθηκε επίσης στην Κνωσό και στη νότια Κρήτη.

Πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β γραφή βρέθηκαν αργότερα στο μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου στη Μεσσηνία και σε άλλες θέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σίγουρα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό εργαλείο και μια πολύ πρωτότυπη ιδέα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, ειδικά τώρα που #μένουμε σπίτι#! Μπείτε, λοιπόν, στην εφαρμογή και αφού πατήσετε στην επιλογή «Είσοδος», επιλέξτε το γράφημα με το οποίο ξεκινά το όνομά σας για να επιλέξετε από τη σχετική λίστα το όνομά σας. Μετά επιλέξτε τη γραφή που επιθυμείτε! Μάλιστα η εφαρμογή δίνει την επιλογή να τυπώσετε και το όνομά σας! 

Τέλος, μέσα από τον επίσημο ιστότοπο, μπορείτε να βρείτε και άλλα online παιχνίδια, όπως:

3. Συζητώντας με την Ιστορία: Μία online περιήγηση στο ιερό του Ασκληπιού στην νότια κλιτύ της Ακρόπολης

Συζητάω με την Ιστορία από τον καναπέ του σπιτιού μου!

 

 

Εννέα αριστουργήματα από το Μουσείο Ακρόπολης, αφιερώματα στο ιερό του Ασκληπιού, παρουσιάζει ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, στη σειρά βίντεο του ΥΠΠΟΑ «Συζητώντας με την Ιστορία», και «μένουμε σπίτι».

Στα έργα αποτυπώνεται ο πόνος και η αγωνία των αρχαίων Αθηναίων για τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν, αλλά και η προσδοκία τους για τη θεραπεία από τον Ασκληπιό και την Υγεία. Η περιήγησή στο Ασκληπιείο της Αθήνας είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Υγείας - 7η Απριλίου για φέτος!

Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το μεγάλο ανάγλυφο, στο οποίο παρουσιάζεται η συνοπτική εικόνα του ιερού με τον ναό και μέσα σε αυτόν τα αγάλματα του θεού Ασκληπιού, της γυναίκας του Ηπιόνης και της κόρης τους Υγείας. Σ’ αυτούς προστρέχουν τα μέλη μια μεγάλης οικογένειας ζητώντας τους βοήθεια προσφέροντας στον θεό, από ευγνωμοσύνη, ένα γουρουνάκι.

Σε άλλο ανάγλυφο εικονίζονται φημισμένοι Αθηναίοι γιατροί, οι οποίοι προσέρχονται στον Ασκληπιό, την Περσεφόνη και τη Δήμητρα για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. 

Στα δάφνινα στεφάνια που είναι χαραγμένα στη βάση του γλυπτού διαβάζουμε τα ονόματά τους: Σώστρατος, Επίκρατος, Διάκριτος, Μνησίθεος και άλλα.

Ο θεατής αντιλαμβάνεται τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και την ευγνωμοσύνη στον θεραπευτή θεό, σε ανάγλυφες παραστάσεις: Ο Ασκληπιός θεράπευσε σε κάποιον το αυτί του, σε μια γυναίκα θεραπεύτηκε ασθένεια του στήθους της, ενώ σε έναν τρίτο αποκαταστάθηκε το σκέλος του.

Εντυπωσιακό είναι το αφιέρωμα του Πραξία. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο ανάθημα, που εικονίζει τμήμα προσώπου με τα χρωματιστά ορθάνοιχτα μάτια. Ο Πραξίας ευχαριστεί τον θεό για την ίαση των ωραίων ματιών της γυναίκας του. 

Από τη συλλογή των αφιερωμάτων δε λείπει και μία παράσταση ιατρικών εργαλείων, όπως αυτή στο βάθρο του αγάλματος ενός γιατρού. Απεικονίζεται χειρουργική κασετίνα με σύνολο από νυστέρια, καθετήρα και δίπλα δύο μεγάλες χάλκινες βεντούζες.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης μας παρουσιάζει και τη μοναδική στήλη, στην οποία καταγράφεται η άφιξη της λατρείας του Ασκληπιού στην Αθήνα, αλλά και η ίδρυση του ιερού του στην Ακρόπολη, από τον Τηλέμαχο τον Αχαρνέα. Στο επάνω μέρος της στήλης και γύρω γύρω από αυτήν υπάρχουν ανάγλυφες σκηνές με το ίδιο θέμα.

Τέλος, σε ένα εράσμιο ανάγλυφο εικονίζεται ο μεταφορέας Αντιμέδων που ευγνωμονεί τον Ασκληπιό και την Υγεία, γιατί τον έσωσαν από την ανατροπή της άμαξας του, που ήταν φορτωμένη με μεγάλες πέτρες.

Μείνετε συντονισμένοι, γιατί το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει διάφορα θέματα, βίντεο και παρουσιάσεις, οπότε μπαίνετε καθημερινά στον επίσημο ιστότοπο για να ενημερωθείτε για τις προβολές των επόμενων ημερών!