3 online εκπαιδευτικές προτάσεις για παιδιά με θέμα την εξερεύνηση του Διαστήματος

Με αφορμή της ιστορικής και επιτυχής προσεδάφισης του "Perseverance" στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου σας προτείνουμε 3 online δρώμενα για παιδιά από σημαντικά ιδρύματα και φορείς που ασχολούνται με το σύμπαν, το διάστημα, την αστρονομία, τόσο σημαντικά που θα λύσουν απορίες, θα ολοκληρώσουν αναζητήσεις, αλλά και θα δώσουν πληροφορίες και εικόνες από τις πιο τελευταίες εξελίξεις στους τομείς αυτούς! Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει για όλο τον Μάρτιο του 2021 διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας για παιδιά με πλούσιο υλικό και καυτά ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις! Στο ίδιο πλαίσιο, προβάλλεται διαδικτυακά βίντεο από την ψηφιακή παράσταση του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, με θέμα, «Το Μέλλον στο Διάστημα» με μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης. Το έργο αυτό επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης, αλλά και να μυήσει στον κόσμο της αστρονομίας παιδιά και γονείς! Τέλος, μη χάσετε το διαδικτυακό εργαστήριο από το Vamvakou Technology Lab που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με εισηγήτρια την αστροφυσικό Αναστασία Φιόρη – Μεταλληνού εξηγεί σε παιδιά, αλλά και σε γονείς την ιστορία των Τεχνητών Δορυφόρων, τις Αποστολές στο Διάστημα, αλλά και όλες τις προσπάθειες που έγιναν και θα συνεχιστούν για την εξερεύνησή του!

1. Εξερευνώντας το διάστημα, Μάρτιος 2021: Διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Νέοι κύκλοι των σεμιναρίων Αστρονομίας για παιδιά, ξεκινούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, για παιδιά ηλικίας 7 - 11 ετών. Οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καλούν τους νεαρούς εξερευνητές του διαστήματος σε έναν ακόμη αστρονομικό ταξίδι γνώσης. 

Στη διάρκεια των μαθημάτων οι μικροί "εξερευνητές του διαστήματος" θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα όπως: "Πώς δημιουργείται το σέλας; Υπάρχει νερό στη Σελήνη; Ο Δίας έχει μαγνητικό πεδίο; Πως θα βλέπαμε ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη; Μέχρι που έχει φτάσει η πιο απομακρυσμένη διαστημική αποστολή; Τί είναι ένα αστρικό σμήνος ή ένας γαλαξίας;"

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε 2 κύκλους.
Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4 διαδικτυακά μαθήματα που ολοκληρώνονται με παρατήρηση, επίσης διαδικτυακή, από τηλεσκόπιο. Φυσικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι νεαροί μαθητές θα μπορέσουν να επισκεφθούν και δια ζώσης το Αστεροσκοπείο και να παρατηρήσουν τον ουρανό μέσα από το φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως ακολούθως:

• Εξερευνώντας το Διάστημα | Α' Κύκλος
Σάββατο 06/03 ώρα 11:00 και Δευτέρα 8/03, ώρα 19:00.
Οι θεματικές που θα καλυφθούν στον Α’ κύκλο αφορούν:

  • Σχέσεις Ηλίου- Γης και Διαστημικός Καιρός
  • Ηλιακό Σύστημα και Διαστημικές Αποστολές
  • Αστέρια και Γαλαξίες
  • Παρατήρηση από το τηλεσκόπιο

• Εξερευνώντας το Διάστημα | Β' Κύκλος
Σάββατο 13/03, 20/03, 27/03, ώρα 11:00 και Δευτέρα 29/03, ώρα 20:00
.
Οι θεματικές που θα καλυφθούν στον Β’ κύκλο αφορούν:

  • Οι Αστερισμοί του Ουρανού και η Μυθολογία τους
  • Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Σύμπαν
  • Εξερεύνηση του Διαστήματος – Αποστολές του Μέλλοντος
  • Παρατήρηση από το τηλεσκόπιο

Στον Β’ κύκλο του προγράμματος ενδείκνυται να συμμετέχουν μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει τον Α’ κύκλο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και την διαδικασία συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2103490160 και 2103490055 από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10:00 - 14:00) ή στο e-mail: [email protected].

Μάρτιος 2021
Διαδικτυακή παρακολούθηση

Κόστος: 30 ευρώ
Ηλικίες: 7 – 11 ετών

2. "Το Μέλλον στο Διάστημα", η αξιόλογη παράσταση του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου πιστό στην εκπαίδευση μικρών και μεγάλων από το διαδίκτυο έχει διαμορφώσει έτσι το επιμορφωτικό του πρόγραμμα, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να βρίσκει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα για το Διάστημα, τη ζωή στη Γη, τους πλανήτες και το Ηλιακό σύστημα, του Αστεροειδείς και τους Κομήτες και πλήθος άλλων θεμάτων για το Άγνωστο Σύμπαν!

Στην ταινία, "Το Μέλλον στο Διάστημα", γίνεται σαφές ότι ο άνθρωπος συνεχίζει να προχωράει χωρίς φόβο, αλλά με πάθος σε ένα ταξίδι προς το Διάστημα που μόνο οφέλη και γνώση μπορεί να προσφέρει στο ανθρώπινο γένος!

Πιο συγκεκριμένα, η βελούδινη φωνή του Λεωνίδα Κακούρη περιγράφει σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά με διευκρινιστικό και προσιτό τρόπο, ότι, όσο μακρύτερα στοχεύουμε στο Διάστημα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. 

Η νέα ψηφιακή παράσταση "Το Μέλλον στο Διάστημα", μετά από μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. 

Θα κατασκευάσουμε ποτέ διαστημικές βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη; Πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον κόκκινο πλανήτη και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει; Θα καταφέρουμε ποτέ να διαφύγουμε από τα στενά όρια του Ηλιακού μας συστήματος ή μήπως τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για πάντα;

Όλα αυτά και πολλά άλλα, ξεδιπλώνονται σε ένα απίστευτο θέαμα για «ταξιδευτές» και οραματιστές του μέλλοντος!

«Το Μέλλον στο Διάστημα» είναι μία από τις προβολές του Πλανηταρίου που μπορείτε μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσετε όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και μέχρι τότε όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρέιλερ:

Ηλικίες: 10 + ετών

3. Τεχνητοί δορυφόροι, αποστολές & Εξερεύνηση του διαστήματος από το Vamvakou Revival

To 1957 εκτοξεύθηκε και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ο πρώτος δορυφόρος στο διάστημα - ο σοβιετικός Sputnik -ενώ ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε ο αμερικάνικος Explorer 1. Η ανθρώπινη δραστηριοποίηση στο διάστημα έχει ξεκινήσει. 

Μέχρι σήμερα αρκετές χιλιάδες δορυφόρων έχουν εκτοξευθεί παρέχοντας ένα μεγάλο πλήθος υπηρεσιών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση, τη μετεωρολογία, την τηλεπισκόπηση του πλανήτη μας, τις επιστήμες και την έρευνα του διαστήματος. 

Πέρα από την τροχιά της Γης, αποστολές ταξιδεύουν στο διάστημα, συλλέγοντας δεδομένα για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και περιοχές του σύμπαντος πολύ πιο μακριά από αυτό.

Ξεκινώντας από τις πρώτες αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, θα γίνει πλήρης περιγραφή σημαντικών σύγχρονων διαστημικών αποστολών που αφορούν την Αστρονομία και την Διαστημική Φυσική.

Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) λειτουργεί στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς από την Vamvakou Revival και σχεδιάστηκε με την πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Οnline via Webex
Εισηγητής: Αναστασία – Φιόρη Μεταλληνού, αστροφυσικός
Κατάλληλο για ηλικίες: άνω των 10 ετών και ενηλίκους

Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαιτείται προκράτηση.

Δύο ώρες πριν την εκδήλωση θα μας αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος της σύνδεσης και απαραίτητες οδηγίες.
Σάββατο 13/03/2021, 12:00
Διαδικτυακή Παρακολούθηση
Κόστος:
Δωρεάν
Ηλικίες: 10 + ετών