3 προτάσεις για ευχάριστη δημιουργική μάθηση παιδιών

Τα σχολεία ξεκινούν και επίσημα στις 14 Σεπτεμβρίου, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν νωρίτερα τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ή τα εργαστήρια δημιουργικής μάθησης πάντα με διασκεδαστικό τρόπο! Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί τους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν τα πάντα για αυτό τον ιστορικό χώρο, κρατώντας ένα σακίδιο – φωτεινό παντογνώστη! Με άλλα λόγια, ένα σακίδιο με χάρτες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης, επιτραπέζια, κάρτες ζωγραφικής και παζλ, που θα προσθέσουν γνώσεις και πληροφορίες με τη βιομηχανική ιστορία αυτού του μέρους με βιωματικές ξεναγήσεις και ιστορικές αναδρομές! Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, το μουσειο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα #Family Time επιστρέφει με ομαδικές επιλεγμένες καλλιτεχνικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, ενώ στον πολυχώρο Mimi & Mou, καλλιτέχνες, έμπειροι παιδαγωγοί και εμψυχωτές βοηθούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν έξυπνους και πολυδιάστατους τρόπου δημιουργικής έκφρασης μέσα από σεμινάρια εργαστήρια θεάτρου, εικαστικών και μόδας για παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες.

1. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σας προσκαλεί να κάνετε «Μια βόλτα στο μουσείο με… σακίδιο»

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σας προσκαλεί να κάνετε «Μια βόλτα στο μουσείο με… σακίδιο»

Photo Credit: gasmuseum.gr

Πάρε το κίτρινο σακίδιο και ανακάλυψε μόνος σου το παλιό εργοστάσιο που έδινε φως και ενέργεια σε όλη την Αθήνα για περισσότερο από 130 χρόνια!

Oι διακοπές μπορεί να τελείωσαν, οι βόλτες όμως όχι γι’ αυτό και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί τους μικρούς φίλους (4-11 ετών) μαζί με τις οικογένειές τους να κάνουν «Μια βόλτα στο μουσείο με… σακίδιο» και να ανακαλύψουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας στους δικούς τους χρόνους και ρυθμούς, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! 

Πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από μια πρωτότυπη οικογενειακή ξενάγηση που πραγματοποιείται με ξεναγό το… διαδραστικό κίτρινο σακίδιο που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για την περιήγηση στον χώρο, κάνοντας την επίσκεψη… παιχνιδάκι!

Μέσα από χάρτες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης, επιτραπέζια, κάρτες ζωγραφικής και παζλ, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, θα παίξουν δημιουργικά, θα ακονίσουν τη μνήμη και τη φαντασία τους και θα έρθουν σε επαφή τη βιομηχανική μας κληρονομιά. Το περιεχόμενο του διαδραστικού σακιδίου απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 4-6 ετών και σε οικογένειες με παιδιά 7-11 ετών.

Το σακίδιο για τις μικρότερες ηλικίες εστιάζει στην ανακάλυψη της πληροφορίας μέσα από τις αισθήσεις και τη διάδραση, ακολουθώντας την πρωτότυπη αισθητηριακή διαδρομή του μουσείου και τα κίτρινα κουτιά. Οι μικροί μας φίλοι θα αγγίξουν το κωκ και θα αισθανθούν τη ζέστη που υπήρχε μέσα στους φούρνους, θα ακούσουν τον ήχο του φτυαρίσματος του λιθάνθρακα και του κουδουνιού της βάρδιας που καλούσε τους εργαζομένους για δουλειά, θα μυρίσουν τις τρεις χαρακτηριστικές μυρωδιές της περιοχής του Γκαζιού που επικρατούσαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια!

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το διαδραστικό σακίδιο εστιάζει στα κρυμμένα μηχανήματα και σπάνιες εφευρέσεις που κρύβονται μέσα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου! Μέσα από έναν απίθανο χάρτη των εφευρέσεων, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις του εργοστασίου, τους εφευρέτες που κρύβονται πίσω από αυτές καθώς και τις χώρες προέλευσης των μοναδικών αυτών μηχανημάτων που μας ταξιδεύουν στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα!

Κάνε «Μια βόλτα στο μουσείο με… σακίδιο» και ανακάλυψε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και τη νεότερη ιστορία της πόλης… παίζοντας!

***Ο επισκέπτης μπορεί να δανειστεί το διαδραστικό σακίδιο από το Πωλητήριο (Shop) του ΒΜΦ ή από το Φυλάκιο της Τεχνόπολης, αφήνοντας την ταυτότητά του, και να το επιστρέψει πάλι εκεί αφού ολοκληρώσει τη διαδρομή του στο μουσείο.

Τρίτη – Κυριακή: 10.00 – 18.00
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300
Κόστος:
είσοδος 1 ευρώ – χρήσης σακιδίου 3 ευρώ
Ηλικίες: 4 – 11 ετών

2. Το #FamilyTime επιστρέφει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη 

Το #FamilyTime επιστρέφει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Photo Credit: www.teloglion.gr

Μετά την επιτυχημένη περσινή σεζόν το οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα #familytime επιστρέφει ανανεωμένο, με νέες φανταστικές θεματικές και εκθέσεις, από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου!

Kατά τη διάρκεια του οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά (ηλικίας 4-12 ετών) αλλά και οι συνοδοί τους, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης μέσα από προσεχτικά επιλεγμένες δραστηριότητες που προϋποθέτουν και ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών της οικογένειας και της ομάδας.

Πρέπει να παρατηρήσετε προσεχτικά, να ακούσετε και έπειτα να μοιραστείτε τις ιδέες και τις σκέψεις σας, ενώ εξερευνείτε την έκθεση «Νίκος Σαχίνης & Όμηρος Γεωργιάδης» στον δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος!

Τι μαγικούς κόσμους άραγε θα φτιάξετε εσείς στο εργαστήριο;

Το πρόγραμμα διάρκειας ενενήντα λεπτών, περιλαμβάνει μια ολιγόλεπτη εισαγωγή στη θεματική της έκθεσης και μικρής διάρκειας εργαστήριο ζωγραφικής με ακουαρέλες και τέμπερες που θα λάβει χώρα - καιρού επιτρέποντος - στην αυλή!

Δηλώσεις συμμετοχής:

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 και στο education@teloglion.gr (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00) ή στην Υποδοχή Τελλογλείου Ιδρύματος: 2310-247111 και στο info@teloglion.gr (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Τετάρτη 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00, Κυριακή-Δευτέρα κλειστά)
Έναρξη αυτόνομων συναντήσεων: Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
Κόστος συμμετοχής:
2μελείς οικογένειες: 5 ευρώ
3μελείς οικογένειες: 10 ευρώ
4μελείς οικογένειες: 15 ευρώ

*Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά αριθμός προτεραιότητας.
**Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ 
Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη - 2310-991614

Κόστος: 5, 10 & 15 ευρώ
Ηλικίες: 4-12 ετών

3. Eργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στον πολυχώρο τέχνης Mimi & Mou

Eργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στον πολυχώρο τέχνης Mimi & Mou

Photo Credit: mimiandmou.com

Ο παιδικός πολυχώρος Mimi & Mou μετά από μία πρώτη επιτυχημένη χρονιά δημιουργίας και τέχνης επιστρέφει και φέτος με ακόμη περισσότερη ενέργεια και δυναμισμό, με νέα εργαστήρια θεάτρου, εικαστικών και μόδας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο κέντρο της Αθήνας! Καλλιτέχνες, έμπειροι παιδαγωγοί και εμψυχωτές δημιουργούν ένα κέντρο έκφρασης και δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους.

Από 24 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στα εργαστήρια θεάτρου, εικαστικών και μόδας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψιν την καινούργια πραγματικότητα το Mimi & Mou έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να υποδεχτεί με ασφάλεια τους μαθητές του! Με εντατική καθαριότητα και απολυμάνσεις, με αντισηπτικά σε όλο το χώρο και με είσοδο σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών και παράλληλη παραμονή των γονέων σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο!

Για όσους δεν το γνωρίζουν,  το Mimi & Mou, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 με πολύ κέφι και μεράκι για να προσφέρει τεχνογνωσία, παιχνίδι και φαντασία σε όλες τις ηλικίες!

Η Δήμητρα Βλάχου, ηθοποιός και παιδαγωγός με πολυετή εμπειρία στον χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης και ο Δημήτρης Ζαφειρίου, βραβευμένος σχεδιαστής μόδας, εικαστικός και παιδαγωγός, δημιούργησαν αυτό τον πολυχώρο έκφρασης και δημιουργίας, όπου παιδιά και ενήλικες μπορούν να βρουν τρόπους έκφρασης, δημιουργίας, ταλέντου! Και παράλληλα να παίξουν, να γελάσουν, να εκφραστούν δημιουργικά, να γίνουν μέλη μιας ομάδας με κοινά ενδιαφέροντα και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και τον εαυτό τους. 

Στο Mimi & Mou πραγματοποιούνται επίσης και ολιγομελή τμήματα προετοιμασίας για τα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια στις κατευθύνσεις Θεάτρου, Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών.

Τα μαθήματα για παιδιά και εφήβους έχουν ξεκινήσει την Παρασκευή 4/09, ενώ τα εργαστήρια των ενηλίκων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 30/09.

Πολυχώρος Mimi & Mou, Ζωοδόχου Πηγής 58 (Στάση μετρό: Πανεπιστήμιο)
2103809461, 6977257327, 6977800278 
Κόστος: από 10 & 12 ευρώ το μεμονωμένο μάθημα, έως 300 ευρώ η ετήσια συνδρομή
Για όλες τις ηλικίες