5 δραστηριότητες για βρέφη 4-6 μηνών

Photo credits: freepik.com

Το μωρό σας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τους πρώτους μήνες της ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό να το κρατάτε απασχολημένο με ευχάριστες δραστηριότητες και να παίζετε μαζί του παιχνίδια που συμβάλλουν στη διέγερση του εγκεφάλου του.

Στην ηλικία μεταξύ 4 και 6 μηνών, μπορείτε να υποστήριξετε την αναπτυξιακή εξέλιξή του και παράλληλα, καθώς το μωρό σας αρχίζει να γίνεται πιο κοινωνικό και να αλληλεπιδρά μαζί σας, να του προσφέρεται τα ερεθίσματα που το βοηθούν να εξερευνήσει και να μάθει το περιβάλλον γύρω του.

Ας δούμε 5 δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας, ώστε να ενισχύσετε τις διανοητικές και κινητικές δεξιότητές του, καθώς και την κοινωνική ανάπτυξή του.

Κούκου-τσα!
Πρόκειται για ένα κλασικό παιχνίδι για μωρά. Κρύβετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας λέγοντας «κούκου!» και λίγα δευτερόλεπτα μετά ανοίγετε τα χέρια σας για να εμφανιστεί και πάλι το πρόσωπό σας, λέγοντας «τσα!». Συνήθως τα μωρά αντιδρούν κουνώντας τα χέρια ή κλωτσώντας τα πόδια και γελώντας με ενθουσιασμό. Από τον 5ο-6ο μήνα, τα μωρά αρχίζουν να αποκτούν μια στοιχειώδη αντίληψη του περιβάλλοντος και να κατανοούν την έννοια του κρυφτού, οπότε διασκεδάζουν πολύ με αυτό το παιχνίδι.

Κρυφτό με τα παιχνίδια του 
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα μωρά ενθουσιάζονται με το κρυφτό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που διεγείρει τις αισθήσεις τους, συμβάλλει στην ενίσχυση των κινητικών δεξιοτήτων και της κοινωνικής ανάπτυξής τους. Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας είναι ακόμη μικρό για να κρυφτεί το ίδιο, μπορείτε όμως, να κρύψετε κάποια από τα αγαπημένα παιχνίδια του κάτω από μία κουβέρτα και να το αφήσετε να τα ψάξει και να τα ανακαλύψει μόνο του. Έτσι, μεταξύ άλλων, το μωρό σας μαθαίνει ότι τα πράγματα που δεν βλέπει εξακολουθούν να υπάρχουν.

Παιχνίδι μίμησης
Τα μωρά έχουν την τάση να μιμούνται. Δείτε πόσες δικές σας κινήσεις μπορεί να μιμηθεί, ακουμπώντας απαλά ένα τραπέζι, χτυπώντας παλαμάκια ή κάνοντας την κίνηση του χαιρετισμού. Ξεκινήστε με κάτι που το μωρό σας κάνει ήδη, όπως το να χτυπάει ένα τραπέζι. Στην πορεία μπορείτε να αυξήστε τη δυσκολία των κινήσεων, αλλά τόσο ώστε το μωρό σας να διασκεδάζει και όχι να νιώσει απογοήτευση αν δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό συμβάλλει σε δεξιότητες όπως η μίμηση, η αλληλεπίδραση και η μνήμη.

Παιχνίδι με τον καθρέφτη
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθρέφτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στη διαμόρφωση της παιδικής προσωπικότητας, καθώς δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να δει τον εαυτό του. Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό που βλέπει είναι ο εαυτός του, όμως βρίσκει τον καθρέφτη συναρπαστικό. Το μωρό σας κοιτάζοντας τον καθρέφτη μπορεί να εκπλήσσεται, να απορεί, να γελάει ή να τρομάζει. Τι μπορείτε να κάνετε; Κοιτάζοντας κι οι δύο τον καθρέφτη, χαιρετίστε το μωρό σας ή αγγίξτε το είδωλό σας στον καθρέφτη και προτρέψτε το να κάνει το ίδιο. Μπορείτε, επίσης, κρατώντας το μωρό σας αγκαλιά, να σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη, λέγοντάς του "ποιο είναι αυτό το μωράκι;", να κάνετε αστείες γκριμάτσες ή να χτυπήσετε παλαμάκια με τα χεράκια του.

Φτάνω και πιάνω
Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας αρχίζει να χρησιμοποιεί τα χεράκια του για να πιάσει παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα, τα οποία συχνά φέρνει στο στόμα του. Εσείς βοηθήστε το με τον εξής τρόπο: συγκεντρώστε μερικά μικρά, ασφαλή αντικείμενα, όπως τουβλάκια, λούτρινα ζωάκια, κ.λπ. Δώστε στο μωρό σας αυτά τα αντικείμενα και τη δυνατότητα να τα επεξεργαστεί. Έπειτα, τοποθετήστε τα αντικείμενα κάπου μακριά, ώστε να προσπαθήσει να τα φέρει κοντά του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επιταχύνεται η ανάπτυξη του μωρού σας μέσω του αισθητηριακού παιχνιδιού, χτίζοντας γνωστικές δεξιότητες και βοηθώντας το να μάθει τον κόσμο. Επίσης, το παιχνίδι αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας. Μην παραλείψετε να το επιβραβεύετε κάθε φορά που καταφέρνει να πιάνει ένα αντκείμενο.

Διαβάστε ακόμη:
9 απλές δραστηριότητες για βρέφη 0 - 6 μηνών 
Διασκεδαστικές δραστηριότητες για βρέφη 6-12 μηνών
Απλές δραστηριότητες και παιχνίδια για βρέφη από 4 μηνών