Αισθητηριακό παιχνίδι: Τι είναι, ποια είναι τα οφέλη του

Photo credits: freepik.com 
Το αισθητηριακό παιχνίδι, που βοηθά το παιδί να ανακαλύψει και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, προσφέρει πολλά οφέλη για τη γνωστική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη.

Αισθητηριακό παιχνίδι είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα ενεργοποιεί μία ή περισσότερες αισθήσεις του παιδιού. Κατά τη γέννησή του, το μωρό δεν έχει πλήρως ανεπτυγμένες αισθήσεις. Το αισθητηριακό παιχνίδι αποτελεί ένα μέσo για την βελτίωση των αισθήσεων, οι οποίες ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μωρά αρχίζουν σταδιακά να αποκτούν νέες εμπειρίες.

Μέσα από αυτό διεγείρεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ ενθαρρύνεται η εξερεύνηση, η δημιουργικότητα και η μάθηση μέσω πρακτικών εμπειριών. Μπορεί να είναι απλό, για τα μωρά από έξι μηνών ή πιο περίπλοκο, για μεγαλύτερα παιδιά, και μπορεί να βασιστεί σε αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι σας.

Οι δραστηριότητες του αισθητηριακού παιχνιδιού συχνά περιλαμβάνουν:  

  • Επαφή με τις θερμοκρασίες, με τα χρώματα
  • Αίσθηση υφής, μυρωδιάς, γεύσης, ακοής και οπτικής  
  • Αίσθηση μήκους, βάρους, ύψους
  • Ενέργειες αγγίγματος, ταξινόμησης, τσιμπήματος, ρίψης και κίνησης

Ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να εξελίξουν τα μωρά τις αισθήσεις τους, είναι παίζοντας στη φύση, με τη θάλασσα, την άμμο, το χώμα, τη λάσπη, κάτι που τα φέρνει σε επαφή με χρώματα, υφές, ήχους και μυρωδιές.

Βέβαια το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να γίνει και σε εσωτερικούς χώρους, είτε σε ειδικά αισθητηριακά τραπέζια ή σε μεγάλες λεκάνες, καθρέφτες ή και στην μπανιέρα.
Photo credits: freepik.com 
Αισθητηριακό παιχνίδι: Τι είναι, ποια είναι τα οφέλη του

Ποια είναι τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού;   

Όλες οι αισθήσεις, όραση, ακοή, όσφρηση, αφή, γεύση, συμμετέχουν στο αισθητηριακό παιχνίδι, το οποίο προσφέρει τα εξής οφέλη:

  • Βοηθά τον εγκέφαλο στη δημιουργία νευρικών συνδέσεων
  • Ενθαρρύνει την ανάπτυξη της γλώσσας και των κινητικών δεξιοτήτων (λεπτών και αδρών)
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της μνήμης
  • Προσφέρει διασκέδαση στα παιδιά
  • Τα ενθαρρύνει να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν
  • Οξύνει την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους
  • Τους μαθαίνει να παρατηρούν, να πειραματίζονται, να συμπεραίνουν  

5 ιδέες για αισθητηριακό παιχνίδι στο σπίτι

  1. DIY Playdough: Η σπιτική ζύμη παιχνιδιού είναι εύκολη στην παρασκευή και δίνει πολλές ευκαιρίες για αισθητηριακή εξερεύνηση. Ανακατέψτε αλεύρι, νερό, αλάτι, κρέμα τρυγίας και χρωστική τροφίμων για να δημιουργήσετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει κόφτες μπισκότων, πλάστη και άλλα εργαλεία για να χειριστεί τη ζύμη, αναπτύσσοντας τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τη φαντασία του.
  2. Παιχνίδι με το νερό: Γεμίστε ένα ρηχό δοχείο με νερό και προσθέστε μερικά παιχνίδια, φλιτζάνια και κουτάλια για να πειραματιστεί το παιδί σας. Το παιχνίδι με το νερό ενθαρρύνει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, τον συντονισμό χεριού-ματιού και τις πρώτες μαθηματικές έννοιες, όπως ο όγκος και η χωρητικότητα.
  3. Βρώσιμη δακτυλομπογιά: Δημιουργήστε βρώσιμη δακτυλομπογιά αναμειγνύοντας γιαούρτι με χρωστικές τροφίμων ή πουρέ φρούτων και αφήστε το μωρό σας να δημιουργήσει, να δοκιμάζει τις δημιουργίες του, καλλιεργώντας τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και μαθαίνοντας τα χρώματα.
  4. Κολάζ υφών: Δημιουργήστε ένα κολάζ υφών, κολλώντας διάφορα υλικά σε χαρτί, όπως γυαλόχαρτο, περιτύλιγμα φυσαλίδων, μπαλάκια βαμβακιού και φτερά, ενισχύοντας έτσι την επίγνωση της αφής, τη δημιουργικότητα και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.
  5. Μουσικά όργανα: Δημιουργήστε έναν αισθητηριακό μουσικό σταθμό με απλά αυτοσχέδια όργανα, όπως shaker, τύμπανο και ξυλόφωνο, δίνοντας στο παιδί σας την ευκαιρία να εξερευνήσει διαφορετικούς ήχους και δονήσεις, αναπτύσσοντας τις ακουστικές και λεπτές κινητικές του δεξιότητες.