5 βιβλία για τη Γιορτή της Μητέρας

Photo credits: freepik.com
Η Γιορτή της Μητέρας είναι την Κυριακή 12 Μαΐου κι αν αναρωτιέστε τι δώρο να κάνετε στη μητέρα σας, σας δίνουμε ιδέες για 5 υπέροχα βιβλία από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, που ταιριάζουν στο πνεύμα της ημέρας, για να πούμε ένα "ευχαριστώ" σε εκείνες που μας έφεραν στη ζωή.

"Η καταπληκτική μαμά καλλιεργεί στο παιδί συναισθηματική νοημοσύνη" - Λίζα Βάρβογλη, Εκδόσεις Mamaya
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα μάθετε πώς να διδάξετε στο παιδί σας (από 0 έως 18 ετών) να κατανοεί, να χρησιμοποιεί, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με πρακτικούς και λειτουργικούς τρόπους και να γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του. Ώστε:

  • Να έχει ψυχική δύναμη και να διαχειρίζεται το άγχος του.
  • Να συνεργάζεται και να επικοινωνεί αποτελεσματικά.
  • Να έχει κίνητρα επιτυχίας.
  • Να διαχειρίζεται τις προκλήσεις, να εκτονώνει τις συγκρούσεις και να μη γίνει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
  • Να αξιοποιήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη του και να συνδεθεί με τα συναισθήματά του, να καλλιεργήσει τα κίνητρά του, να πάρει αποτελεσματικές αποφάσεις και να μετατρέψει την πρόθεση σε δράση ώστε να είναι πετυχημένο στο σχολείο και στην κοινωνική ζωή.

H Δρα Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι εκπαιδευμένη στο Harvard και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
https://www.citykidsguide.com/sites/default/files/sitefiles_2024-05/i-katapliktiki-mama-kalliergei-sto-paidi.jpg

"Ζακέτα να πάρεις!" - Ανδρέας Κονάνος, Εκδόσεις Ψυχογιός 
Τελικά, το πιο ωραίο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να το… αφήσεις ήσυχο. Βρείτε τα πρωτίστως εσείς οι δύο: ο μπαμπάς και η μαμά.
Μην πιέζεις το παιδί, θα αντιδράσει. Μίλα του γλυκά, ώστε να σε ακούσει με την καρδιά του. Η καρδιά είναι τα «αυτιά» του παιδιού. Ακόμα και η σιωπή σου, όταν είναι εμποτισμένη με σοφία, εκπέμπει κύματα αγάπης που φτάνουν τον στόχο τους.
Προσπέρνα τα νεύρα και τους θυμούς του άτακτου παιδιού σου και δες την ψυχή του που δοκιμάζεται, που μεγαλώνει, που ψάχνεται και προβληματίζεται για όλα. Μάθε να βλέπεις «βαθιά».
Πίσω από καβγάδες, να διακρίνεις τις φοβίες του. Πίσω από βρισιές και φωνές, τη μοναξιά του. Πίσω από το αλλοπρόσαλλο «φαίνεσθαι», την ψυχική του ομορφιά.
Μαμά, μπαμπά, αφήστε το παιδί σας να πατήσει στην ιερή γη της καρδιάς σας, όχι για να κατασκηνώσει εκεί για πάντα, μα για να ανοίξει τα φτερά του, να πάρει φόρα και να πετάξει. Σας θαυμάζω και υποκλίνομαι μπροστά σας και φιλάω τα χέρια σας τα ιερά, που κρατάνε μέσα τους το πιο αγνό κομμάτι του πλανήτη μας. Και εύχομαι ολόψυχα όλα τα ωραία και ωφέλιμα να έρθουν στη ζωή και στο σπιτικό σας. Είσαι ο πιο άξιος γονιός. Εσύ. Πίστεψέ το. Και ζήσε το!
"Ζακέτα να πάρεις!" - Ανδρέας Κονάνος, Εκδόσεις Ψυχογιός

"Μαμακίαση" - Marta Prada, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κάποιες φορές, η Μαρτίνα πρέπει να αποχωριστεί τη μαμά της και όποτε συμβαίνει αυτό είναι πολύ στενοχωρημένη· τόσο που η γιαγιά της λέει ότι έχει ΜΑΜΑΚΙΑΣΗ.
Η Μαρτίνα δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτή η ΜΑΜΑΚΙΑΣΗ. Μήπως είναι κάτι σοβαρό; Γιατρεύεται; 
Μια γλυκιά ιστορία για τον υγιή δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί που θα βοηθήσει την οικογένεια να απαλλαγεί από προκαταλήψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και να ζήσουν όλοι μαζί αρμονικά.
Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη
"Μαμακίαση" - Marta Prada, Εκδόσεις Μεταίχμιο

"Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου" - Philippa Perry, Εκδόσεις Διόπτρα
Σε αυτό το best seller των Sunday Times η κορυφαία ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι για να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλους μας. Είτε σας ενδιαφέρει να καταλάβετε πώς σας διαμόρφωσε η ανατροφή σας, είτε αναζητάτε τρόπο για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας, είτε θέλετε να στηρίξετε τον σύντροφό σας, σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ρεαλιστικές συμβουλές. Οι συνετές και σοφές συμβουλές της Philippa Perry, που δεν έχουν ίχνος επίκρισης, συνθέτουν ένα βασικό βοήθημα για το πώς να πετύχετε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους που κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στη ζωή σας.
Μετάφραση: Ιωάννα Παπαγεωργίου
 Εκδόσεις Διόπτρα

"Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει"- Gliori Debi, Εκδόσεις Πατάκη
Ο Μικρός είναι ένα αλεπουδάκι που δεν έχει καθόλου κέφια. Φοβάται πως η μαμά του δε θα τον αγαπάει για πάντα. Σ' αυτό το υπέροχο βιβλίο με τις τρυφερές εικόνες, παρακολουθούμε μια ευρηματική μαμά να αποδεικνύει στο παιδί της πως η αγάπη των γονιών δεν έχει όρια ό,τι κι αν γίνει. Η πολυβραβευμένη Ντέμπι Λιόρι, λέει για το βιβλίο της πως «πρόκειται για την υπόσχεση που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους αγαπάμε».
Εκδόσεις Πατάκη