8 φιλοζωϊκές οργανώσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο

Εδώ και χρόνια, φιλοζωϊκές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, αλλά και εθελοντές σε όλη τη χώρα έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, τα οποία, όπως ξέρουμε, αποτελούν μια από τις ανοιχτές πληγές της Ελλάδας. Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια αδεσποτοι σκύλοι και διπλάσιο σε αριθμό αδέσποτες γάτες περιμένουν να σωθούν, υιοθετηθούν, αγαπηθούν από οικογένειες, αλλά κυρίως από παιδάκια που αδημονούν να προσφέρουν στοργή και προστασία σε ένα ή και περισσότερα αδέσποτα ζωάκια. Το CKG προτείνει 8 φιλοζωϊκές οργανώσεις και σωματεία που συμβάλλουν σε μία καθολική διάσωση αδέσποτων απ’την αρχή μέχρι το τέλος: περισυλλογή, φιλοξενία, παροχή τροφής και στέγης, κτηνιατρική φροντίδα, στειρώσεις, εξετάσεις, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, θεραπείες και χειρουργεία, χρόνος και επαφή με το ζώο, ώστε να εμπιστευτεί τον άνθρωπο, και φυσικά υιοθεσία ώστε να μη γυρίσει ποτέ ξανά στο δρόμο. 

1. Αδεσποτολόγιο

Το Φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτολόγιο ξεκίνησε τη δράση του το 2008, σαν μια ολιγομελής παρέα με αγάπη για τα ζώα που ζουν στο δρόμο. Βασικός του στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα αδέσποτα της γειτονιάς του αλλά και η υπεύθυνη φροντίδα των δεσποζόμενων κατοικιδίων. Το σωματείο για να λειτουργήσει βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών του και τις περιστασιακές δωρεές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν. Το Αδεσποτολόγιο αποτελεί μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που δραστηριοποιείται δυναμικά για όλα τα ζώα της χώρας μας, κατοικίδια, παραγωγικά, αλλά και την άγρια πανίδα.
adespotakia@gmail.com

2. Dog’s Voice

To Dogs' Voice είναι o μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζει το έργο 112 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέχει νομική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων. Αποστολή του οργανισμού Dogs' Voice είναι μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα, με πολίτες που σέβονται τα ζώα και τα δίκαιωματά τους.
info@dogsvoice.gr

3. Stray.gr

Το Stray.Gr ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα φίλων που γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου και είχαν ως κοινό παρανομαστή την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα. Είναι ένα αναγνωρισμένο και εγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Αθήνα και αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές που δεν αμείβονται, δεν λαμβάνει κανενός είδους οικονομική στήριξη από την Πολιτεία ή άλλους φορείς και συντηρείται αποκλειστικά και μόνο από τις συνεισφορές των μελών και τις δωρεές φίλων του Σωματείου. Μέχρι σήμερα έχουν περιθάλψει πάνω από 4.000 ζώα και έχουν δοθεί για υιοθεσία πάνω από 3.500 αδέσποτα.
info@stray.gr

4. Save A Greek Stray

H φιλοζωική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση με σκοπό την προστασία των ζώων έχει ιδιαίτερη αγάπη στα αδέσποτα ζώα γι’ αυτό και ένωσε τις δυνάμεις της με μια ομάδα ανθρώπων που έχουν τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα για το μέλλον στη χώρα μας: τα ζώα συντροφιάς δεν θα αγωνίζονται να επιβιώσουν στους δρόμους, αλλά θα ζουν ευτυχισμένα στα σπίτια τους με τις οικογένειες τους, προσφέροντας και λαμβάνοντας αγάπη. Για την υλοποίηση του ανωτέρω σκοπού, η SGS ίδρυσε και λειτουργεί ένα πρότυπο Καταφύγιο αδέσποτων ζώων, όπου αδέσποτα ζώα περιθάλπονται και περιμένουν τη νέα οικογένεια που θα τα υιοθετήσει.
info@saveagreekstray.org

8 φιλοζωϊκές οργανώσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο

5. ΖΩΦΙΨΥ - Φιλοζωικη Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Φιλοθέης–Ψυχικού

Η Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική, εταιρεία που αποτελείται μόνο από εθελοντές. Η λειτουργία της στηρίζεται  στις δωρεές φιλόζωων, στις συνεισφορές των μελών της καθώς και στα έσοδα από εκδηλώσεις που διοργανώνει. Ιδρύθηκε το 2011, ως συνέχεια της Επιτροπής Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, που είχε ξεκινήσει το 1994. Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με έγκριτους κτηνιάτρους της περιοχής περισσυλέγουν, περιθάλπτουν, στειρώνουν και προωθούν για υιοθεσία τα αδέσποτα ζώα που βρίσκουν στα όρια του Δήμου, τα οποία φιλοξενούνται σε ιδιωτικά καταφύγια και συχνά στα σπίτια των εθελοντών, μέχρι να υιοθετηθούν. Στόχος είναι να βρει κάθε ζώο τη δική του οικογένεια, αλλά και να καλλιεργηθεί η συνείδηση του υπεύθυνου ιδιοκτήτη, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων.
info@zofipsy.com

6. Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των αδέσποτων κυρίως ζώων που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη. Στο Φιλοζωικό Κέντρο της ΕΦΕ, στο Κορωπί, λειτουργεί τμήμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων, ενώ δεν επιδοτείται από το ελληνικό κράτος ή την Ε.Ε. και στηρίζεται στις συνδρομές των μελών της, σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις για ευόδωση των σκοπών της. Παράλληλα, παρέχουν και κτηνιατρικές υπηρεσίες με χαμηλό αντίτιμο, ενώ το πρόγραμμά τους ολοκληρώνεται με ημερίδες ενημέρωσης, εκδηλώσεις εθελοντισμού και ευαισθητοποιήσης και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω τηλεφωνικού κέντρου και δια ζώσης σεμινάρια.
Τηλ.: 210 6020202
info@filozoiki.gr

7. Δήμος Αθηναίων – Υπηρεσία Προστασίας Αδέσποτων Ζώων

Ο δήμος Αθηναίων ενεργοποιεί και πάλι το πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Όλα τα σκυλάκια που αναζητούν μια φιλόξενη στέγη και διατίθενται για υιοθεσία εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης και κτηνιατρικής φροντίδας του δήμου Αθηναίων. Είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, στειρωμένα και διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα. Το μόνο που απομένει είναι να βρουν αγάπη, φροντίδα και μία ζεστή αγκαλιά. Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι γρήγορη και απλή. Αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου που γίνεται επί τόπου στην Υπηρεσία Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων.
Τηλ.: 2103239201

8. ΣΠΑΖ 

Ο ΣΠΑΖ είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο που λειτουργεί στη Γλυφάδα από το 1987. Ο ΣΠΑΖ έχει στειρώσει πάνω από 25.000 γάτες και σκυλιά και ο στόχος του είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω των στειρώσεων και βρίσκοντας σπίτια σε όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα. Μπορείτε να υιοθετήσετε γάτες ή σκύλους αλλά και να κάνετε μια εικονική υιοθεσία αν δεν έχετε χώρο ή χρόνο για ένα ζώο. Μπορείτε να τα στηρίξετε με ένα μηνιαίο ποσό ή με όποιο ποσό εσείς επιλέξετε για την τροφή τους, για τα φάρμακά τους καθώς και για την ιατρική τους περίθαλψη.
info@spazgreece.gr