8 προορισμοί για να περάσετε οικογενειακά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Photo credits: patras.gr

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και πολλοί θα εκμεταλλευτούν αυτές τις γιορτινές μέρες για κοντινές ή πιο μακρινές αποδράσεις με όλη την οικογένεια. Αν και εσείς θέλετε να διασκεδάσετε με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και να γιορτάσετε παραδοσιακά τα Κούλουμα, το CKG προτείνει 8 προορισμούς όπου θα απολαύσετε τα πρωτότυπα έθιμα των ημερών.

Ναύπλιο

Στο περίφημο Αναπλιώτικο Καρναβάλι με τις βενετσιάνικες επιρροές, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, θα ξεφαντώσετε ανάμεσα σε αρλεκίνους, κολομπίνες, ζογκλέρ και ντόμινο, ενώ τα περισσότερα μαγαζιά, πιστά στο πνεύμα του καρναβαλιού, μοιράζουν κρασί και μεζέδες. Εδώ αναβιώνουν έθιμα, όπως το έθιμο της φωτιάς, το πέταγμα αερόστατων, ο αρβανίτικος γάμος και το γαϊτανάκι με τον κυκλικό χορό, που συμβολίζει την ομόνοια, την αγάπη, τη συναδέλφωση. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης. Επίσης, λαμβάνουν χώρα δημιουργικές δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά, όπως η κατασκευή χαρταετού, που γίνεται παραδοσιακά στην πλατεία Συντάγματος.

Πάτρα

Η Πάτρα είναι συνδεδεμένη με τις Απόκριες. Σε μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, έχετε την ευκαιρία να διασκεδάσετε οικογενειακώς παρακολουθώντας το διάσημο Πατρινό καρναβάλι και το αστείρευτο κέφι που επικρατεί τις ημέρες αυτές σε όλη την πόλη. Όλο το τριήμερο η πόλη φοράει τα γιορτινά της και διοργανώνονται πολλά πάρτι. Η γιορτή κορυφώνεται με τη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος διοργανώνει εκδηλώσεις για τα Κούλουμα.
Photo credits: carnivalgr
Photo credits: carnivalgr

Γαλαξίδι

Η αρχοκτική παραθαλάσσια πόλη είναι από τους πιο περιζήτητους προορισμούς το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καθώς εκεί διατηρείται από το 1800 το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Οι ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες και κυνηγούν ο ένας τον άλλο με αλεύρι και χρωματιστές σκόνες. Η γιορτή λήγει με τα "Κουλουμάκια", τα γλέντια που στήνονται στα καφενεία και τα μπαρ της πόλης. Αν έχετε χρόνο, εκτός από τις βόλτες σας στα στενά σοκάκια, το όμορφο λιμάνι και το άλσος Πέρα Πάντα, μπορείτε να επισκεφθείτε λίγο πιο μακριά, τους Δελφούς και την Αράχωβα.

Τύρναβος

Το μεγαλύτερο σατυρικό καρναβάλι της Ελλάδας, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί πραγματοποιείται στον Τύρναβο της Λάρισας. Ντόπιοι και τουρίστες γίνονται μια παρέα για να γιορτάσουν, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των χιλιάδων καρναβαλιστών την Κυριακή της Τυροφάγου. Τα άρματα έχουν «διονυσιακή» προσέγγιση και οι διάλογοι μεταξύ των καρναβαλιστών συνοδεύονται από τολμηρά πειράγματα και χειρονομίες. Την Καθαρά Δευτέρα το παραδοσιακό Μπουρανί κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Μία γιορτή που είναι μοναδική στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση. Το καρναβάλι  Τυρνάβου θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο της Κεντρικής Ελλάδας και κάθε χρόνο προσελκύει κόσμο και από το εξωτερικό.
5 προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Σκύρος

Το όμορφο νησί της Σκύρου αποτελεί έναν από τους σημαντικούς προορισμούς της Αποκριάς, αφού εδώ οι εορτασμοί εντυπωσιάζουν με τη Διονυσιακή τους ατμόσφαιρα. Τις Κυριακές της Αποκριάς, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή (της Τυροφάγου), ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού οι Γέροι και οι Κορέλες, αναβιώνοντας ένα παλιό σκυριανό έθιμο. Η φορεσιά του "Γέρου" είναι εντυπωσιακή: μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα στο πρόσωπο και στη μέση 30-40 κουδούνια προβάτων. Με χορευτικό βάδισμα, μαζί με τη συνοδεία του, την "Κορέλα" και τον "Φράγκο".  Οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν το "Χορό των Γέρων", την "Τράτα", που παραπέμπει σε αριστοφανικό έθιμο της ναυτικής ζωής, με έμμετρη απαγγελία σατιρικών στίχων για την επικαιρότητα. Την Καθαρά Δευτέρα ακολουθεί μυσταγωγικός χορός όλων των κατοίκων του νησιού, με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποτού και φαγητού.

Ρέθυμνο

Το καρναβάλι στην όμορφη πόλη της Κρήτης μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες. Από την Αναγέννηση, στην Commedia Dell’Arte και από τα αρχαία Ρωμαϊκά Saturnalia στις τελετουργίες των Μινωικών χρόνων. Αυτή η ιστορική συνέχεια διαφοροποιεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και το καθιστά μοναδικό. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τκορυφώνονται με την παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Έτσι κι αλλιώς, θα απολαύσετε τη βόλτα σας στην Παλιά Πόλη, στο γραφικό ενετικό λιμάνι και στη Φορτέτσα (βενετσιάνικο φρούριο), ενώ μην παραλείψετε να δείτε τη Λότζια (ενετική λέσχη όπου συγκεντρώνονταν οι ευγενείς τιμαριούχοι), την κρήνη Ριμόντι (με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι), την πύλη Guora (Μεγάλη πόρτα), την κεντρική είσοδο του χερσαίου τείχους των Ενετών, τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Φραγκίσκου.
rethymno.jpg

Ξάνθη

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1966, είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια των γιορτών αναπαριστώνται οι "Πιτεράδες", μεταμφιεσμένοι με παλιά ρούχα και μάσκες, με βαμμένα πρόσωπα και ζωόμορφες μεταμφιέσεις, με πειράγματα, καμώματα, κουδούνια και άλλα θορυβώδη όργανα που τελούν παρωδία γάμου, όπου τα προικιά είναι κουρέλια και η νύφη άντρας. Επίσης, αναπαριστώνται οι "Σεϊμένηδες", η "Θρακική Βεγγέρα", το "Προξενιό", το "Γαϊτανάκι", ο "Θρακιώτικος Γάμος". Κορυφαία στιγμή των εορτών αποτελούν οι καρναβαλικές παρελάσεις που γίνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους για να παρελάσουν μαζί με δεκάδες άρματα. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Νάουσα

Στη Νάουσα την περίοδο της Αποκριάς αναβιώνει το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, ένα παραδοσιακό δρώμενο, κατά το οποίο σε κάθε βήμα τους ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, ενώ χορεύουν κατά ομάδες (μπουλούκια) στους δρόμους της πόλης. Το πρόγραμμά τους την Κυριακή της Αποκριάς, έχει ως εξής: Το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο Δημαρχείο για να χορέψουν και να πάρουν την άδεια του Δημάρχου να χορέψουν στην πόλη. Ακολουθεί χορός στους δρόμους. Το απόγευμα βγαίνει η μάσκα. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο, που δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας, χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.
Νάουσα Καρναβάλι