Διαδραστική έκθεση με θέμα "Στο Παλάτι του Θυμού!" στο Μουσείο Συναισθημάτων

Tο Μουσείο Συναισθημάτων είναι ένα μοναδικό στον κόσμο, διαδραστικό μουσείο, αφιερωμένο στα συναισθήματα! Ένα μουσείο για την εξερεύνηση και δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων, μέσα από την τέχνη, τα παραμύθια και το παιχνίδι με τα εκθέματα.

Στο Μουσείο Συναισθημάτων κάθε έκθεμα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, μια δραστηριότητα, ένα παραμύθι, διαθέσιμο στα χέρια μας, για να μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.

Το Μουσείο Συναισθημάτων απευθύνεται σε:

  • παιδιά, κυρίως από 5 έως και 15 χρονών (η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τα 5 χρόνια τους)
  • οικογένειες
  • εκπαιδευτικούς
  • ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά (γονείς, συγγενείς, φίλους…)
  • ενήλικες που ενδιαφέρονται για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Σκοπός του είναι να προσφέρει ένα χώρο ασφαλή, ευχάριστο και δημιουργικό, που ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να εξερευνήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους.

Ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Αποτελεί ένα χώρο δημιουργικής επικοινωνίας, όπου μπορούμε να γνωριστούμε καλύτερα με τα παιδιά μας, με τους φίλους μας, με τον εαυτό μας! Προωθεί την συναισθηματική υγεία και ευζωία μέσα από όλες τις δράσεις του.

Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για τη ζωή του και την ανάπτυξή του.

Τα συναισθήματα αποτελούν την εσωτερική πυξίδα που μας καθοδηγεί στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα από το περιβάλλον μας, να κατανοούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο γύρω μας και να βρίσκουμε το δικό μας νόημα στη ζωή.

Όταν υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την αυτογνωσία στα παιδιά και τους εφήβους, τους βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Το Μουσείο δημιουργεί και παρουσιάζει διαδραστικές εκθέσεις, που ενθαρρύνουν την συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από το παιχνίδι. Σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.

Σχεδιάζει και πραγματοποιεί τα Σαββατοκύριακα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες με θέματα που ενθαρρύνουν τη συναισθηματική καλλιέργεια και τη δημιουργική επικοινωνία.

Πραγματοποιεί ετήσια παιδικά εργαστήρια εξερευνώντας τα μυστικά των συναισθημάτων μέσα από το παιχνίδι, τα παραμύθια, το θέατρο, τη σωματική έκφραση, τα εικαστικά. Επίσης, πραγματοποιεί επιμορφωτικά βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες με θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Σε όλα τα εργαστήρια και τα προγράμματα του χρησιμοποιεί τον συμβολικό κόσμο των παραμυθιών, της τέχνης και του παιχνιδιού για να προσεγγίσει τα συναισθήματα.

Το Μουσείο τα Σαββατοκύριακα είναι ανοιχτό για το κοινό παρουσιάζοντας τη διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» από τις 10π.μ. έως τη 1μ.μ., ενώ  από τη 1μ.μ. έως τις 2μ.μ. πραγματοποιείται εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους.

Ο σκοπός της έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού!» είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά, στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες να επεξεργαστούν, να εξερευνήσουν ευχάριστα και να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού.

Πώς; Μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα:

  • αναγνωρίζουμε τις παρορμήσεις που προκαλεί ο θυμός στο σώμα μας για να τις αποδεχτούμε και να τις ξεχωρίσουμε από τις πράξεις
  • πειραματιζόμαστε με διαφορετικούς ρόλους και διαφορετικές αντιδράσεις στο θυμό μέσα από τους ήρωες της έκθεσης
  • καταλαβαίνουμε πώς ο θυμός μπορεί να γίνει πηγή καταστροφής ή πηγή ζωτικότητας
  • ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε διαφορετικές καταστάσεις συγκρούσεων σαν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής
  • ανακαλύπτουμε με ποιο τρόπο η δημιουργικότητα μας βοηθάει
  • βρίσκουμε διαφορετικές συμπεριφορές που βοηθούν και άλλες που μας μπλοκάρουν
  • εξερευνούμε τις βαθύτερες πηγές του θυμού για να μπορούμε να αναζητήσουμε τα «αντίδοτα» του
  • ανακαλύπτουμε τα μηνύματα που μας χαρίζει ο θυμός για να μπορούμε να τον ακούμε καλύτερα και να βοηθάμε τον εαυτό μας
  • μπαίνουμε σε διαφορετικούς ρόλους για να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων – χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση μέσα στο παιχνίδι
  • γνωρίζουμε το θυμό καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις μας
  • παίζουμε ελεύθερα για τη χαρά του παιχνιδιού, τη χαρά που μας δωρίζει το παιχνίδι καθώς  γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας καλύτερα.


Μουσείο Συναισθημάτων
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56
Φιλοπάππου, Αθήνα
Τηλ. 2109218329
E-mail: [email protected]