Εκπαιδευτική δράση: "Το δικό μας πλήθος"

Photo: katsigrasmuseum.gr

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Γιάννης Γαΐτης - Το Πλήθος και η Μοναξιά" και λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα προτείνει ψηφιακές δράσεις, όπως διαδικτυακές ζωντανές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις εξ΄ αποστάσεως με σκοπό την διατήρηση της επικοινωνίας και την αλληλεπίδραση με τους μικρούς φίλους της πινακοθήκης.

Η δράση με τίτλο: "Το δικό μας πλήθος", που προτείνεται σε παιδιά από 13 έως 18 ετών, είναι μία δράση που ζητά οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν από τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη και να δημιουργήσουν τα δικά τους.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο "Γιάννης Γαΐτης - Το Πλήθος και η Μοναξιά" στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα από τις 10 Οκτωβρίου 2020. 

Στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα μπορεί κανείς να βρει και να εκτυπώσει σε σελίδα Α4 το περίγραμμα από δύο ανθρωπάκια. Το ένα από αυτά προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως σελιδοδείκτης και το άλλο μπορεί να γίνει μία κατασκευή που θα στέκεται στον χώρο με θέμα το ανθρωπάκι.

Μπορείτε να χρωματίσετε και να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό θέλετε για να δώσετε πνοή στο δικό σας ανθρωπάκι. Ακόμα, θα μπορούσατε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε με άλλους τρόπους, όπως κολλάζ, μεικτή τεχνική. Έπειτα μπορείτε να κόψετε περιμετρικά και να κολλήσετε το ανθρωπάκι πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι. Κόψτε και τη βάση και στερεώστε το. Το ανθρωπάκι είναι έτοιμο!

Με τα "ανθρωπάκια" που θα συγκεντρωθούν, γίνεται ένα εγχείρημα για την άτυπη συνεργασία από απόσταση και την αλληλεπίδραση των παραγόμενων έργων, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας πλήθος. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα δημιουργήσει μία αφίσα στην οποία θα παρουσιάζεται το "πλήθος". Η αφίσα αυτή θα δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φορέα και θα τυπωθεί.

Αφού τελειοποιηθούν τα έργα, ο κάθε συμμετέχων διαλέγει ένα ανθρωπάκι, το φωτογραφίζει σε καλή ανάλυση ή το σκανάρει και στη συνέχεια, το στέλνει στο e-mail [email protected] μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 γράφοντας στο θέμα "Για δράση έκθεσης Γιάννη Γαΐτη".

Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση καταγράφει την πορεία και τις διαδρομές του Γιάννη Γαΐτη, με αντιπροσωπευτικά έργα του, που καθορίζουν την τέχνη του, χρονικά και αισθητικά: από τις πρώτες ζωγραφικές του συνθέσεις, με εμφανείς τις επιρροές από τον Pablo Picasso και την τέχνη των σουρεαλιστών έως τις αναζητήσεις του στους δρόμους της αφαίρεσης. Και από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια, τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και μας ζητάει να ταυτιστούμε.

Επιμέλεια έκθεσης: Λορέττα Γαΐτη, Αρχιτέκτονας - Μουσειολόγος, Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης
Σχεδιασμός δράσης: Γιάννης Ρούπας, Δώρα Σαλταπίδα, Ελένη Ζανέτα, Μαρία Μαρσιτοπούλου

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει σε εκείνους τους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια, και παράλληλα ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Τα ανθρωπάκια του, αποκορύφωση και αποκρυστάλλωση της διαδρομής του, είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού με αδιαπραγμάτευτη πολιτική-κοινωνική στάση και αδέσμευτο κριτικό πνεύμα· ενός δημιουργού, ζωντανού και δυναμικού, επαναστατικού, τολμηρού και ανατρεπτικού, που ρίχνεται με πρωτόγνωρο πάθος και ενθουσιασμό στην περιπέτεια της ζωής και της τέχνης, ξεπερνώντας τις αντιφάσεις και τις αντιξοότητες της εποχής του· ενός δημιουργού που καταγράφει τον κόσμο του, επιζητώντας και διερευνώντας νέους δρόμους, με τους οποίους η τέχνη αντιμετωπίζει την καθημερινότητα· ενός δημιουργού του οποίου η παρουσία και η προσφορά του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των εικαστικών του προτάσεων.

Έως Παρασκευή 14/05/2021
Κόστος: Δωρεάν
Ηλικίες: 13 – 18 ετών