Γλυπτική: "Φτιάχνοντας τους ήρωές μου" από το ΚΠΙΣΝ για τον Μάιο 2021

Photo: snfcc.org

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα που πραγματοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έρχεται να προσθέσει στην ψηφιακή καθημερινότητα μικρών παιδιών μαθήματα γλυπτικής με θέμα, «Φτιάχνοντας τους Ήρωές μου» και με έμπνευση τις ιστορίες ηρώων και μύθων που έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους από το ξεκίνημα της καταγεγραμμένης ιστορίας, λόγω των αρετών που τους χαρακτηρίζουν: θάρρος, καλοσύνη, τιμή, δικαιοσύνη, επιμονή και γενναιότητα.

Είναι ίσως πιο εύκολο να φανταστείτε έναν ήρωα όταν έχετε ακούσει τη ζωή του και τα κατορθώματά του. Όταν έχετε λέξεις και φράσεις που σας βοηθούν να σχηματίσετε στο μυαλό σας την εικόνα του. Αν όμως τα πράγματα γινόντουσαν αντίστροφα; Αν ο ήρωας αυτός δεν υπήρχε; Αν καλούσασταν να τον φτιάξετε μόνοι σας; Ή ακόμα καλύτερα αν χρησιμοποιούσατε τους ήχους, τις νότες, τη μουσική ως έμπνευση για να πλάσετε τον ήρωά σας; 

Τα εργαστήρια του Μαΐου θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν τη φαντασία των μικρών παιδιών και να τα ενθαρρύνουν ώστε μετατρέψουν τον άπιαστο, άυλο κόσμο της μουσικής σε ύλη, σε υλικό, σε γλυπτό, σε κάτι χειροπιαστό και παρ’όλα αυτά ελεύθερο και ανοιχτό.

Με αφορμή αυτά τα πρότυπα και με τη χρήση διαφορετικών υλικών κάθε φορά, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να αποδώσουν γλυπτικά τις δικές τους ηρωικές μορφές και φόρμες. Θα ακολουθήσουν τεχνικές, όπως το σκάλισμα σε εύπλαστο συμπαγές υλικό, το collage και το assemblage, κ.α. 

Έτσι, μέσω αυτής της δημιουργικής διαδικασίας, θα εκφράσουν τη δική τους οπτική ματιά στο πώς ερμηνεύουν και φανταζόνται τις λέξεις να παίρνουν μορφή και τις μορφές να παίρνουν σχήμα και να δημιουργούν ένα τρισδιάστατο νέο αφήγημα, μία γλυπτική κατασκευή.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Βασίλης Γεροδήμος, Εικαστικός
Δημιουργική Υποστήριξη: Άρτεμις Μάνου, Θεατροπαιδαγωγός – Φιλόλογος
Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες (έως 20 συμμετοχές) θα λάβουν λίστα με τα προτεινόμενα υλικά.

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Κυριακή 09/05, 12.00-13.30
Μέσω Zoom
Κόστος:
Δωρεάν
Ηλικίες: 7-10 ετών