Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

 Ε. Τ. Α. Χόφμαν, Η Ιστορία του Καρυοθραύστη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου

Φέτος τις γιορτές οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες επιστρέφουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Για δέκα μόνο απογεύματα, από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, στις 18.00, ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ μετατρέπεται σ’ ένα παραμυθένιο τοπίο με την Ιστορία του Καρυοθραύστη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Ο Καρυοθραύστης, το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που έχει σαγηνεύσει παιδιά και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν πάντα το μουσικό έργο για μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι που όλοι ξέρουμε. Το 1816, ο E. T. A. Χόφμαν εκδίδει ένα μυστηριώδες, συναρπαστικό αφήγημα με ήρωες παιχνίδια που ζωντανεύουν, πολεμούν και ερωτεύονται. 

Το αρχικό κείμενο του Καρυοθραύστη παραμένει σήμερα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Γι' αυτό και τα φετινά Χριστούγεννα, τρεις (και ένας) παράξενοι παραμυθάδες, τρία (και ένα) πλάσματα με την περίεργη συνήθεια να γλιστρούν χορευτικά από την αφήγηση και τη μουσική, στο θέατρο και τη μυθοπλασία και να μπερδεύουν γλυκά το φανταστικό με το πραγματικό, ανέλαβαν να ζωντανέψουν την παλιά αυτή ιστορία σε μια πρωτότυπη παράσταση-αφήγηση με πολλή μουσική, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θωμά Μοσχόπουλου. 

Ο διεθνής δημιουργός, με πλούσιο διδακτικό έργο και βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του θεάτρου της χώρας, τόσο από τη θέση του σκηνοθέτη όσο και από αυτήν του συγγραφέα. Καλλιτεχνική του εστία είναι το ιστορικό πια Θέατρο Πόρτα, το οποίο και διευθύνει τα τελευταία χρόνια.

Οι συντελεστές της παράστασης (αναλυτικά):

Απόδοση, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Μουσική επεξεργασία: Νίκος Γαλενιανός
Σκηνικά, Κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Χρυσοστόμου
Μουσικός επί σκηνής (πιάνο): Κατερίνα Κωνσταντούρου

Εισιτήρια €5. Η προπώληση των εισιτηρίων για το κοινό ξεκινά την Τρίτη 10/12 στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).

Ημερομηνίες παραστάσεων:

Κυριακή 22/12, 29/12, 05/01 
Δευτέρα 23/12, 30/12
Τρίτη 24/12 
Πέμπτη 26/12, 02/01 
Παρασκευή 27/12, 03/01 
Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 18.00.
Προτείνεται για παιδιά από 4 ετών και άνω.

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • Τo ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Δεκέμβριο είναι: 

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος:
1/12/2019 έως 20/12/2019
Δευτέρα - Πέμπτη: 06.00-22.00
Παρασκευή - Κυριακή: 06.00-00.00
21/12/2019 έως 06/01/2020
καθημερινά: 06.00 – 00.00

Φάρος: καθημερινά 06.00-00.00 
Υποδοχή ΚΠΙΣΝ: καθημερινά 08.00-22.00
Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 08.30-22.00

  • Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα. 
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org. 
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το νεότευκτο δ / Delta Restaurant στο επίπεδο 5Α στο κτίριο της ΕΛΣ.
  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.