Κοντά στο νου κι η γνώση: 4 οικογενειακές προτάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον Απρίλιο

  • «Το χωριό της ΑΒ» στο Νέο Χώρο, «Φιγούρες και Κούκλες» 


Μαθαίνω την αλφάβητο: Τα φωνήεντα και τα σύμφωνα… ψάχνουν τον αρχηγό τους

Το διάσημο πλέον κουκλοθέατρο της ευφάνταστης Αλεξίας Αλεξίου, παρουσιάζει αυτή τη φορά και μόνο για την Κυριακή 14 Απριλίου το έργο «Το χωριό της ΑΒ» στον ανακαινισμένο χώρο «Φιγούρες & Κούκλες». Αν έχετε νηπιάκι ή πρωτάκι, κλείστε θέση για να ταξιδέψετε μαζί στο χωριό των γραμμάτων, όπου όλα τα γράμματα τσακώνονται για τον αρχηγό της αλφαβήτου! Η κουκλοθεατρική παράσταση που έμαθε τα γράμματα σε πολλούς μικρούς θεατές, και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των νηπιαγωγών, δασκάλων και την αγάπη του κοινού, συνεχίζει για μία τελευταία παράσταση πρωτίστως να ψυχαγωγήσει τα παιδιά, αλλά και να τα εισάγει ομαλά στον κόσμο της γραφής, ενθαρρύνοντας τη δική τους συμμετοχή, αφού στο τέλος της παράστασης θα φτιάξουν το δικό τους κουκλογράμμα!

Λίγα ακόμη λόγια

Η μικρή Μαργαρίτα προσπαθεί να μάθει την αλφαβήτα, αλλά κουρασμένη, όπως είναι κοιμάται και ονειρεύεται ότι είναι στο Αλφαβητοχώρι, στο χωριό των γραμμάτων, όπου επικρατεί αναταραχή. Τα φωνήεντα και τα σύμφωνα βρίσκονται σε διαμάχη προσπαθώντας να εκλέξουν τον αρχηγό του αλφάβητου.
Η επιτυχημένη συνταγή πρωτότυπων τραγουδιών και ξεκαρδιστικών διαλόγων δίνουν το στίγμα μιας διασκεδαστικής, διαδραστικής παράστασης για την αξία των λέξεων, καθώς ένας χείμαρρος κουκλίστικων γραμμάτων περιγράφει τις δυσκολίες μιας εκλογής αρχηγού, αλλά και τη δύναμη του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας που στο τέλος δίνουν τη λύση.

Info 

Πότε: Κυριακή 14 Απριλίου, στις 11.30

Πού:  Νέος Χώρος «Φιγούρες & Κούκλες», Αχιλλέως 90, Παλαιό Φάληρο (Στάση ΤΡΑΜ «Αμφιθέας»)

Κόστος:  7 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2103227507 & 6937714733

Ηλικίες: Παιδιά 4 - 8 ετών

Ένας πρωτότυπος «παιχνιδότοπος» με «παιχνιδοσυλλογές» που εξάπτουν τη φαντασία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) ετοιμάζει κάθε χρόνο ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. 
Και αυτή τη χρονιά, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Απλά και καθημερινά υλικά, σε συνδυασμό με τις συλλογές του μουσείου, γίνονται έμπνευση για παιχνίδι! 
Κομικ-ο-ιστορίες, σελιδοδείκτες με σούπερ-ήρωες, δημοφιλή παραμύθια με πρωτότυπο τέλος, κουζινομαγειρέματα με πασχαλινές συνταγές, παιχνιδοκατασκευές για την Άνοιξη και το Πάσχα είναι μόνο κάποιες από τις απίστευτες δραστηριότητες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων όλο τον Απρίλιο!
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Info 

Πότε: Τετάρτες απογεύματα 17:00, Σάββατα & Κυριακές, όλο τον Απρίλιο 2019 στις 11:00

Πού:  Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17 - 19, Αθήνα

Κόστος:  H οικονομική συμμετοχή στα προγράμματα ανέρχεται στο ποσό των 5 ευρώ για κάθε παιδί & 2 ευρώ για κάθε ενήλικα και ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2103312995

Ηλικίες: Παιδιά 2 - 5 ετών & 6 - 12 ετών

Κάθε Σαββατοκύριακο μαθαίνω ρόλους και φτιάχνω συλλογές…
Σεφ, Εξερευνητής, Ζωγράφος, είναι μόνο κάποιες ιδιότητες που μαθαίνουν τα παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.
Ο συναρπαστικός κόσμος του Μουσείου μας εισάγει σε κουζίνες και εργαστήρια ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής, μας ταξιδεύει σε διαδρομές στην αρχαιότητα, μας διασκεδάζει με κυνήγια θησαυρού και αφήνει τη φαντασία των παιδιών να δημιουργήσει νέες προτάσεις για τις συλλογές του.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Info 

Πότε: Σάββατα στις 11:00 & Κυριακές στις 11:30, όλο τον Απρίλιο 2019 

Πού:  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Κόστος:  5, 10, 12, 15 ευρώ, ανάλογα με την δραστηριότητα - Φίλοι ΜΚΤ & αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: 20% έκπτωση

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2107294220 & 2107228321

Ηλικίες: Παιδιά 2 - 5 ετών & 6 - 12 ετών

Δεν είναι Πρωταπριλιάτικο Ψέμα: Στην αρχαιότητα υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, παζλ και κομπιούτερς! 
Μάθε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λειτούργησε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και στείλε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου.
Μάθε για τους «πεσσούς» και την «κυβεία» (σ.σ. παιχνίδι με ζάρια). Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι» και εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια (σ.σ. το πρώτο παζλ).
Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα που βασίζεται στο «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης με τη χρήση πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης.
Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. 
Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.
Το Μουσείο Κοτσανά έχει ετοιμάσει για άλλη μια φορά τα πιο καινοτόμα και ενδιαφέροντα προγράμματα για να γεμίσει τα σαββατοκύριακα και όχι μόνο, των μικρών και μεγάλων του φίλων το μήνα Απρίλιο. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω εργαστήρια:
1.    «Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»
Ώρα διεξαγωγής: 10:00 π.μ

2.    «Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα»
Ώρα διεξαγωγής: 11:00 π.μ

3.    «Υπολογιστικές µμηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».
Ώρα διεξαγωγής: 16:00 μ.μ

Info 

Πότε: Κυριακές 7,14,21,28/4/2019

Πού:  Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6, Κολωνάκι

Κόστος:  10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 211 4110044 & 6907292002

Ηλικίες: Νήπια 3 - 5 ετών & Παιδιά 6 - 12 ετών & Έφηβοι 13 - 17 ετών