Λέσχη Ανάγνωσης Απριλίου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου από το ΚΠΙΣΝ

Τον Απρίλιο συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης από το ΚΠΙΣΝ για τους μικρούς και τους μεγαλύτερους βιβλιόφιλους, με συντονίστρια τη συγγραφέα Τασούλα Επτακοίλη και τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη.

Παιδικό Βιβλίο "Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι..."

Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου ΠΚΙΣΝ - Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι...

Photo: snfcc.org

Αφορμή για αυτή τη συνάντηση είναι το βιβλίο Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… της Αργυρώς Πιπίνη.

Κάθε μήνα, τριάντα μέλη 7 έως 10 ετών δίνουν ραντεβού για να ανακαλύψουν μαζί ένα νέο βιβλίο! Οι μικροί αναγνώστες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα σπίτι... Ένα σπίτι που λυπάται - γιατί έχει συναισθήματα, γιατί είναι μόνο του, αλλά αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναζήσει την παλιά του αίγλη, όταν στην πόρτα του φτάνει μια νέα οικογένεια.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια ιστορία για τη συνέχεια της ζωής των πραγμάτων και των ανθρώπων. Για τον κύκλο των εποχών και των συναισθημάτων (της αγάπης, της συντροφικότητας), για τη βοήθεια μιας γενιάς προς την επόμενη, για τις δεύτερες ευκαιρίες.

Προετοιμαστείτε για τη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

1.Τι να σκεφτόταν, άραγε, η συγγραφέας, πέρα από τις εποχές, όταν έδινε στο βιβλίο τον τίτλο "Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι";
2. Οι ήρωες δεν έχουν ονόματα – γιατί; Θέλετε να τους δώσετε εσείς;
3. Το σπίτι μας αφηγείται την ιστορία του. Γράψτε ένα μικρό κείμενο, σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλάει το σπίτι, δηλαδή, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω λέξεις:

  • άδειο
  • άνθρωποι
  • δωμάτια
  • γέλια
  • μυρωδιές
  • μοναξιά
  • κήπος

4. Ζωγραφίστε (ή φτιάξτε με τα υλικά που θα επιλέξετε) το σπίτι του βιβλίου και χρωματίστε το με τα χρώματα της δικής σας αγαπημένης εποχής.

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι/όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο "Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι..." κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Συντονίστρια: Τασούλα Επτακοίλη
Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κυριακή 18/04, 17.00
Μέσω Zoom
Κόστος:
Δωρεάν
Ηλικίες: 7 έως 10 ετών

Εφηβικό Βιβλίο: Το νησί των θησαυρών"

Λέσχη Ανάγνωσης Εφηβικού Βιβλίου από το ΚΠΙΣΝ - Το νησί των θησαυρών

Photo: snfcc.org

Γι’ αυτή τη συνάντηση, 30 μέλη από 12 έως 16 ετών, δίνουν διαδικτυακό ραντεβού την Κυριακή 25 Απριλίου στις 13.00, για να ανακαλύψουν κι άλλους κόσμους που περιμένουν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους αναγνώστες, δηλαδή εμάς.

Μην ανησυχείτε αν δεν προλάβετε να διαβάσετε όλο το βιβλίο ή αν δεν ήρθατε στην προηγούμενη συνάντησή: έτσι κι αλλιώς, κάθε μήνα, η Στέλλα θα δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάετε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, η παρέα που θα έχει διαβάσει το βιβλίο (έστω, το μισό!) θα συναντιέται για να ανταλλάξει σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες, με αφετηρία αυτό που διαβάσαμε -είτε μας άρεσε πολύ, είτε όχι και τόσο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 
Το νησί των θησαυρών είναι µία ιστορία ενηλικίωσης και µία ατμοσφαιρική περιπέτεια µε αλησμόνητους χαρακτήρες και δράση. Έχει επηρεάσει, πιθανότατα, όλες τις διαδεδομένες αντιλήψεις που έχουν φτάσει στα αυτιά σου σχετικά µε τους πειρατές, όπως είναι o χάρτης του θησαυρού και ο πειρατής µε το ξύλινο πόδι και τον παπαγάλο στον ώμο, και είναι από τα πιο πολυµεταφρασµένα και διασκευασμένα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση βιβλία όλων των εποχών.

Το Νησί των θησαυρών δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο παιδικό περιοδικό Young Folks µεταξύ 1881 και 1882 υπό τον τίτλο "Το νησί των θησαυρών ή Η ανταρσία της Ισπανιόλα", µε τον Στίβενσον να υπογράφει µε το ψευδώνυµο Κάπτεν Τζορτζ Νορθ. Εκδόθηκε για πρώτη φορά ως βιβλίο στις 14 Νοεµβρίου του 1883.

Η υπόθεση: Ο Τζιµ Χόουκινς ζει µια ήρεµη ζωή στο πανδοχείο του πατέρα του, µέχρι που εµφανίζεται ένας γερο-θαλασσόλυκος, ο οποίος όµως λίγο αργότερα πεθαίνει. Ο Τζιµ ανακαλύπτει στο σεντούκι του τον χάρτη ενός νησιού όπου έχει κρύψει τον θησαυρό του ο θρυλικός πειρατής καπετάν Φλιντ. Από εκείνη τη µέρα ξεκινάνε οι περιπέτειές του, που σε περιμένουν να τις διαβάσεις!

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο "Το νησί των θησαυρών" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Κυριακή 25/04, 13.00
Μέσω Zoom
Κόστος:
Δωρεάν
Ηλικίες: 12-16 ετών