Πώς τα χόμπι συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση και ευεξία

Photo credits: freepik.com  

Αν θέλετε να νιώσετε περισσότερη ευεξία και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, κάνοντας ταυτόχρονα καλύτερη και πιο ποιοτική την καθημερινότητά σας, τότε ασχοληθείτε με ένα χόμπι.

Μπορεί να είναι η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, ένα σπορ, η ζωγραφική, η κηπουρική ή ό,τι σας κάνει να νιώθετε όμορφα! Αν αφιερωθείτε σε αυτό, θα αρχίσετε να νιώθετε ικανοποίηση, ενέργεια και επιτυχία. Το κλειδί είναι να βρείτε ένα χόμπι που σας φαίνεται ενδιαφέρον και σας γεμίζει ενθουσιασμό!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, τα χόμπι προσφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία στα άτομα άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετά-ανάλυση πέντε μελετών, οι οποίες εξέταζαν την ενασχόληση με χόμπι- ψυχαγωγικές δραστηριότητες 93.263 ατόμων άνω των 65 ετών σε 16 χώρες, μεταξύ αυτών, στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, μειώνουν τη μοναξιά και προστατεύουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, εστιάζονταν σε μία χώρα μόνο. Η συγκεκριμένη μελέτη καλύπτει γεωγραφικά 16 χώρες σε τρεις ηπείρους. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 71,7 - 75,9 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με ένα χόμπι σχετιζόταν με καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, από ό,τι η μη ενασχόληση με κάποιο χόμπι. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμη και μετά την ενσωμάτωση άλλων παραγόντων, όπως η κατάσταση συμβίωσης, η απασχόληση και το εισόδημα του νοικοκυριού.

Οι χώρες με υψηλή βαθμολογία του παγκόσμιου δείκτη ευτυχίας και του προσδόκιμου ζωής, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία είχαν υψηλή ενασχόληση με χόμπι, με περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα να έχει κάποια δραστηριότητα. Συνολικά, πάντως, η συσχέτιση μεταξύ της ενασχόλησης με χόμπι και της ψυχικής ευημερίας ήταν σχετικά καθολική σε όλες τις χώρες, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε παρατηρήσεις και δεν αποδεικνύουν αιτιότητα. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χόμπι σε όλες τις ηλικίες και τις χώρες, ώστε να ενισχυθούν οι εμπειρίες υγιούς γήρανσης και η ψυχική ευημερία των ηλικιωμένων.

Πηγή: iefimerida.gr

Ένα άρθρο για: