Τι λέμε στα μικρά παιδιά για τη γιορτή του Πάσχα

Photo credits: @donnacummingsphotography
Το Πάσχα είναι για τα παιδιά μία γιορτή συνδυασμένη με δώρα και λαμπάδα από το νονό ή τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και τα άλλα παραδοσιακά έθιμα, ωστόσο, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα ενδέχεται να βιώνουν και αυτά μία πένθιμη ατμόσφαιρα, λόγω των Παθών του Χριστού. Πώς εξηγούμε, λοιπόν, σε ένα μικρό παιδί για τη γιορτή του Πάσχα;

Το Πάσχα είναι μια γιορτή με συμβολισμούς για το θάνατο, την Ανάσταση, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι καλό να μιλήσουμε στα παιδιά μας με απλά λόγια για το Πάσχα και τα έθιμα που ακολουθούμε αυτές τις μέρες και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό, είναι μέσα από τις δικές μας αναμνήσεις ως παιδιά.

Το Πάσχα αποτελεί μία ευκαιρία για να μιλήσετε στα παιδιά για το "απαγορευμένο" θέμα του θανάτου και της Ανάστασης, λέγοντας ότι το Πάσχα και η Ανάσταση συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής, που δεν κλείνει με τον θάνατο αλλά με την Ανάσταση, η οποία αντιπροσωπεύει την αγάπη για τη ζωή και την προσπάθεια.

Μιλήστε στο παιδί σας ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό του στάδιο:   

  • 3-6 ετών: Δεν μπορεί να κατανοήσει την οριστικότητα του θανάτου
  • 7-8 ετών: Είναι εφικτό να έχει αφομοιώσει την έννοια του θανάτου, καθώς έχει κατανοήσει την έννοια της ολότητας και της αντιστρεψιμότητας
  • Προ-εφηβεία: Δεν εμβαθύνει στην έννοια του θανάτου, αλλά γνωρίζει ότι ο θάνατος αφορά όλους
  • Εφηβεία: Κατανοεί πλήρως τον θάνατο

Ας δούμε τι μπορεί να δημιουργήσει απορίες στα παιδιά ή/και να προβληματίσει τους γονείς, τις ημέρες του Πάσχα.

Πολλές ταινίες, που προβάλλονται στην τηλεόραση αυτές τις ημέρες, αναπαριστούν τα πάθη του Ιησού με ιδιαίτερα σκληρές σκηνές. Αφήνουμε τα παιδιά να τις παρακολουθούν ή όχι; Η απάντηση είναι, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Αναρωτηθείτε, ποιες ταινίες που περιέχουν βία επιτρέπετε στα παιδιά σας να παρακολουθούν και πράξτε ανάλογα.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να καταλάβει την έννοια της προδοσίας; Είναι αλήθεια ότι τα παραμύθια και οι παιδικές ταινίες έχουν ήδη κάνει γνωστή στα παιδιά την έννοια της προδοσίας. Μπορείτε, λοιπόν, να του εξηγήσετε την ιστορία με τον Ιούδα, δίνοντάς του το μήνυμα πως στη ζωή μας υπάρχει και το καλό και το κακό, ότι υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, αλλά και κάποιοι που μπορεί άθελά τους να βλάψουν κάποιον άλλον!
Photo credits: @christinailia_86
Photo credits: @christinailia_86


Τι λέμε στα παιδιά για την περιφορά του Επιταφίου; Του εξηγούμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία κηδεία. Ίσως όλο αυτό το τελετουργικό να δημιουργήσει μελαγχολία σε ένα μικρό παιδί. Παρόλα αυτά, μπορεί να μπει σε έναν κόσμο λίγο πιο κατανυκτικό και «μαγικό» στα παιδικά μάτια, έναν κόσμο που και εκείνο ακολουθεί και συμμετέχει σιωπηλά με το δικό του κεράκι αναμμένο.

Τι απαντάμε σε ένα παιδί όταν ρωτάει: «Μα αφού ο Χριστός ήταν καλός, γιατί τον σταύρωσαν;». Και πάλι η εξήγηση είναι ότι στον κόσμο υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά μπορείτε, επίσης, να αναφερθείτε στο νόημα της θυσίας και του αλτρουισμού, προσπαθώντας να δώσετε στο παιδί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης.

Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα «Όλοι θα αναστηθούμε μια μέρα;». Μπορείτε να απαντήσετε καταφατικά, μεταφορικά, λέγοντας «κοίτα πως ο Χριστός είναι ακόμα κοντά μας». Το παιδί δεν έχει την αίσθηση του χρόνου, συνήθως στα μάτια του φαντάζει πολύ μεγαλύτερος και περνάει πολύ πιο αργά. Το «για πάντα» δεν είναι τόσο εύκολα αντιληπτό, όπως και ο θάνατος! Όταν μάλιστα πρόκειται για παιδί που φοβάται τον θάνατο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταφορικά την έννοια, λέγοντας πως όλοι ζούμε ο ένας μέσα από τον άλλον, στο μυαλό μας, στη καρδιά μας, στη σκέψη και στο συναίσθημα…

Tip
Αποφύγετε να προσπαθήσετε να βάλετε το παιδί σας να ακολουθήσει τη ήθη και έθιμα του Πάσχα, αν δείχνει ότι δεν θέλει ή δεν είναι έτοιμο και παράλληλα, μην προσπαθήσετε να  απομυθοποιήσετε τον Χριστό, φτάνοντας στο άλλο άκρο.

Ένα άρθρο για: