Πώς θα βοηθήσετε το παιδί με δυσλεξία στη μελέτη των μαθημάτων

Photo credits: freepik.com  

Η δυσλεξία εντάσσεται στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και είναι μία νευρολογική κατάσταση, κατά την οποία το δικτύωμα του εγκεφάλου είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με τα τυπικά άτομα, με αποτέλεσμα, κυρίως τη δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την οργάνωση. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, λοιπόν, στη μελέτη των μαθημάτων το παιδί με δυσλεξία;

Η δυσλεξία συναντάται στο 10-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αναλογία ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, 4:1. Δεν θεραπεύεται, μπορεί όμως να βελτιωθεί σημαντικά, εκπαιδεύοντας το παιδί να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και να χρησιμοποιεί άλλες δεξιότητες του εγκεφάλου του.

Η στάση των γονέων απέναντι σε ένα δυσλεκτικό παιδί, παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δυσκολιών που το ίδιο αντιμετωπίζει. Οι γονείς δυσλεκτικών παιδιών για να μπορέσουν να τα υποστηρίξουν στη μελέτη τους, θα πρέπει να:

  • Είναι καλά ενημερωμένοι για το θέμα της δυσλεξίας και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου παιδιού.
  • Αποδέχονται τις δυσκολίες του παιδιού τους και να προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να το βοηθήσουν.
  • Αφιερώνουν αρκετή ώρα στην καθημερινή μελέτη.
  • Επιλέγουν έναν ήσυχο, χωρίς πολλά ερεθίσματα χώρο μελέτης για το παιδί.
  • Το βοηθούν να οργανώνει το διάβασμά του και να ελέγχουν αν έχει όλα όσα χρειάζεται για να ολοκληρώσει τη μελέτη του.
  • Παρέχουν όλες τις απαραίτητες επεξηγήσεις και να βεβαιώνονται πως το παιδί έχει κατανοήσει τι πρέπει να κάνει.
  • Παραμένουν ψύχραιμοι και ευγενικοί προς το παιδί. Οι φωνές και οι τιμωρίες μπορεί να δημιουργήσουν στο παιδί συναισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθούν το παιδί με δυσλεξία στην καθημερινή του μελέτη για το σχολείο;

Διευκολύνετε το παιδί στην ανάγνωση των εκφωνήσεων και των εργασιών. Διαβάστε του τι λέει η εκφώνηση της άσκησης και συζητείστε την μαζί του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να την κάνει.

Παρέχεται στο παιδί λεξικά (ορθογραφικό και ετυμολογικό) ώστε να ανατρέχει σε αυτά ή δώστε του την επιλογή να γράφει στον Η/Υ και να χρησιμοποιεί τον αυτόματο ορθογράφο, ώστε να λύδετε το πρόβλημα της ορθογραφίας.

Photo credits: freepik.com  
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί με δυσλεξία στη μελέτη των μαθημάτων

Παροτρύνετε στο παιδί να διαβάζει πάντα φωναχτά, έχοντας πάντα δίπλα του ένα χαρτί για να σημειώνει. Μία καλή ιδέα είναι να ηχογραφεί αυτό που διαβάζει για να μπορεί να το ακούει όσες φορές θέλει και να το μαθαίνει ακούγοντας και όχι διαβάζοντας. 

Στη μελέτη των θεωρητικών μαθημάτων μπορείτε να εφαρμόσετε τα εξής:

  • Διαβάζετε πρώτα εσείς το κείμενο και μετά το παιδί, ξεκινώντας από την επικεφαλίδα.
  • Βοηθήστε το παιδί να συνδέσει μεταξύ τους αυτά που διαβάζει: ποια είναι η προηγούμενη ενότητα που είχαν κάνει στο σχολείο και πώς συνδέεται με αυτό που έχει να διαβάσει τώρα;
  • Αν υπάρχουν φωτογραφίες ή έχει δοθεί σχεδιάγραμμα από το σχολείο, ζητάμε από το παιδί να δει προσεκτικά και να σκεφτεί ποιο είναι το κεντρικό θέμα.
  • Ζητήστε από το παιδί να υπογραμμίζει τα βασικά σημεία με μαρκαδόρους.

Η σημασία στην απόσταση μεταξύ των γραμμάτων

Μια μικρή διόρθωση στην απόσταση μεταξύ των γραμμάτων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με δυσλεξία να διαβάζουν πιο εύκολα, υποστηρίζει μια μικρή μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις του πολύ μεγάλου διαστήματος ανάμεσα στα γράμματα όσον αφορά στην ταχύτητα και την ακρίβεια της ανάγνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Στη νέα αυτή μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή Steven Stagg, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskinοι, διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη επιπλέον απόστασης μεταξύ των γραμμάτων στην εκτύπωση φαίνεται πως διυεκόλυνε αρκετά την ανάγνωση τόσο για τα παιδιά που έπασχαν από δυσλεξία, όσο και για τα υπόλοιπα. Συνολικά, τα παιδιά αύξησαν την ταχύτητα ανάγνωσης κατά τη διάρκεια ενός τρίλεπτου τεστ και όσα είχαν δυσλεξία περιόρισαν κάπως τα λάθη τους, ειδικά την παράλειψη λέξεων.

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, οι χρωματικές διαφοροποιήσεις δεν επέφεραν καμία διαφορά στην ταχύτητα ανάγνωσης ή στα λάθη, πράγμα που συνέβη με την τακτική της απόστασης των γραμμάτων. Τα παιδιά χωρίς δυσλεξία διάβαζαν κατά 5% ταχύτερα κατά μέσο όρο, με τη βελτίωση να είναι ακόμα μεγαλύτερα στα παιδιά με δυσλεξία, καθώς το ποσοστό βελτίωσης ανήλθε στο 13%.

Επίσης, τα παιδιά με δυσλεξία έτειναν να παραλείπουν λιγότερες λέξεις όταν διάβαζαν το πιο «ευρύχωρο» κείμενο, ενώ καμία επίδραση δεν παρατηρήθηκε σε άλλα αναγνωστικά σφάλματα, όπως μια λάθος λέξη ή προφορά.

Πηγή: parentbook.gr / ygeiamou.gr